Hapšenje u Ministarstvu poljoprivrede: Za lažni dokument mito od 10.000 eura?

Zbog primanja mita i zloupotrebe službenog položaja, uhapšena glavna inspektorka za poljoprivredu Dragana Kandić Perović i njen kolega Marko Šekarić. Po nalogu tužiteljke Ivane Petrušić Vukašević lisice na ruke policija stavila i Katarini i Nikici Čavoru, koje sumnjiče da su podmićivali inspektore

85869 pregleda 144 reakcija 90 komentar(a)
Uhapšeni će danas biti saslušani u tužilaštvu (ilustracija), Foto: Luka Zekovic
Uhapšeni će danas biti saslušani u tužilaštvu (ilustracija), Foto: Luka Zekovic

Glavna inspektorka za poljoprivredu, vino i ribarstvo i sekretarka u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Dragana Kandić Perović uhapšena je juče zbog sumnje da je zloupotrijebila službeni položaj i uzimala mito od onih čije je nezakonite postupke trebalo da sankcioniše...

Policijski inspektori pretresom njene kuće pronašli su nekoliko desetina hiljada eura, čije porijeklo će morati da dokaže, saznaju “Vijesti” iz izvora uključenog u istragu.

U akciji Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici i policije, kojom je rukovodila tužiteljka Ivana Petrušić Vukašević, uhapšen je i veterinarski inspektor Marko Šekarić.

Njega ODT takođe tereti da je zloupotrijebio službeni položaj i uzimao mito od kompanije koja posluje u industriji proizvodnje mesa.

Prema nezvaničnim saznanjima “Vijesti”, tužilaštvo sumnjiči Šekarića da je prećutao lažno prijavljena grla stoke i na taj način omogućio cetinjskoj kompaniji “Niksen Čavor” da konkuriše za premije koje dodjeljuje Ministarstvo poljoprivrede, čije interese je inspektor bio dužan da štiti.

U toj višemjesečnoj akciji, lisice na ruke stavljene su i Katarini i Nikici Čavoru zbog davanja mita.

“Danas su po nalogu tužioca u Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici lišena slobode lica D. K. P. - službeno lice u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, M. Š. službeno lice u Upravi za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove, zbog sumnje da su učinili krivična djela zloupotreba službenog položaja i primanje mita, kao i lica N. Č. i K. Č., zaposlena u privrednom drustvu ‘N. Č.’, iz Cetinja, zbog krivičnog djela davanje mita”, piše u saopštenju koje potpisuje zamjenica rukovodioca ODT-a Podgorica, Maja Knežević.

POČETAK

Kandić Perović pod lupom tužilaštva našla se nakon što su “Vijesti” u junu objavile da su krivolovcima koje su nadzornici uhvatili na Skadarskom jezeru čamci i oprema vraćani po nalogu tadašnje inspektorke za poljoprivredu i ribarstvo, i to iz bizarnog razloga - kako joj majstor, rođak jednog od njih, iz osvete ne bi začepio kanalizaciju.

To potvrđuje snimak telefonskog razgovora koji je Kandić Perović vodila sa sad već bivšim nadzornikom, a u kom od njega traži da pusti “dvojicu što je uvatio sa ostima”.

Prethodno, “Vijesti” su 27. aprila Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, na čijem čelu je i tada bio VladIimir Joković, pitale o sumnjivim postupcima te inspektorke.

Među pitanjima bilo je i to da li im je poznato je li ona ikada zvala službenike Javnog preduzeća Nacionalni parkovi Crne Gore kako bi uticala na njih da bez kazne puste uhvaćene u krivolovu i vrate im zaplijenjena sredstva, ali i da li je Jokoviću poznato da je u najmanje dva slučaja, zbog majstora koji je izvodio radove na njenoj kući, izvjesnog B. K. umjesto kazne, napisala ukazivanje, je li zbog toga pokretao bilo kakav postupak protiv nje i hoće li to učiniti ako mu se dostave dokazi.

Dan kasnije odgovorili su da im ništa od toga nije poznato, ali da je Joković “iskazao punu podršku svim nadležnim državnim organima u sprovođenju zakonom utvrđenih nadležnosti i propisa prema utvrđenoj proceduri”.

“Ukoliko se utvrdi da je došlo do eventualnih prekoračenja ili zloupotrebe službenih ovlašćenja, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede će shodno tome i reagovati, sa ciljem zaštite Ustavom zagarantovanih demokratskih vrijednosti Crne Gore”, kazali su tada.

Na mejl upućen Ministarstvu, sa naznakon da su potrebni odgovori inspektorke Kandić Perović, nije odgovoreno od 15. maja.

Ona je 17. juna novinarki “Vijesti”, u telefonskom razgovoru, kazala da pitanja nikada nije vidjela. Nakon razgovora, novinarka joj je poslala pitanja, Kandić Perović obećala da će odgovoriti, ali to nikada nije uradila.

Nakon objavljenog teksta, ali i pošto je tužiteljka Petrušić Vukašević pokrenula istragu, Joković je zaćutao, ali je nedavno na njegov predlog Kandić Perović unaprijeđena.

Jokovića su “Vijesti” 20. juna, dan nakon što je objavljen prvi tekst, pitale da li je ispitao navode o pritisku na nadzornike i navodno nezakonito postupanje inspektorke Kandić Perović, ako jeste, kada i šta je utvrđeno provjerom, a ako nije, zbog čega to nije učinio.

Ista pitanja Jokoviću su ponovljena i 10. novembra, dan nakon što je na njegov predlog Vlada Milojka Spajića unaprijedila Kandić Perović i imenovala je za glavnu inspektorku za poljoprivredu, vino i ribarstvo u Odjeljenju za inspekcijski nadzor i sekretarku u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Iz Jokovićevog resora juče su, uprkos zvaničnom saopštenju Vlade poslatom nakon sjednice, saopštili da Kandić Perović nije imenovana, već da je izvršna vlast samo dala saglasnost za to.

UP: Mito u iznosu od 10.000 eura

Uprava policije zvanično je saopštila da su Kandić Perović i Šekarić sačinili Zapisnik o inspekcijskom pregledu kod pravnog lica “Niksen Čavor” u kojem nije konstatovano stvarno zatečeno stanje:

“Čime je pravno lice dovedeno u povoljniji položaj, te je za tako sačinjen dokumet, kako se sumnja, D.K.P., zahtjevala novac – mito u iznosu od 10.000 eura, a na šta je pristao N.Č., jedan od suvlasnika u pomenutom pravnom licu”, piše u saopštenju.

Objašnjeno je da je Nikica Čavor pola dogovorene sume predao svojoj sestri Katarini, koja je navedeni novčani iznos dala inspektorki Kandić Perović.

Uhapšeni će danas biti saslušani u tužilaštvu.

Bonus video: