Zašto je uhapšen Stojanović: Digao rampu za kamion pun cigareta?

Bivšeg direktora Uprave policije Slavka Stojanovića sumnjiče za zloupotrebu službenog položaja i krijumčarenje cigareta. U akciji SDT-a i SPO uhapšen i vlasnik firme “Company Baćović” Nikšićanin Igor Baćović, koji se sumnjiči da je 2018. zaustavljen, pa nakon urgencije Stojanovića pušten da nastavi put sa tovarom cigareta

56576 pregleda 191 reakcija 99 komentar(a)
Privođenje Slavka Stojanovića, Foto: Balša Rudović
Privođenje Slavka Stojanovića, Foto: Balša Rudović

Kada je policija u Podgorici tokom 2018. godine sasvim slučajno zaustavila kamion firme “Company Baćović”, natovaren paketima cigareta, došlo je do brojnih poziva u sistemu Uprave policije sa pitanjem - ko je nadležan za preuzimanje slučaja šverca vrijednog tovara.

Međutim, kamion pun cigareta, kojim je upravljao Nikšićanin Igor Baćović, umjesto da odmah završi u rukama policije i tužilaštva, nastavio je put...

Pet godina kasnije službenici Specijalnog policijskog odjeljenja zainteresovali su se za slučaj, a potom, kako saznaju “Vijesti”, došli do sumnji da je bivši direktor Uprave policije Slavko Stojanović, kako se vjeruje, pozivom Sektoru kriminalističke policije “digao rampu” i obezbijedio da švercerski posao ne bude zaustavljen.

Višemjesečni podaci koje je Specijalno državno tužilaštvo sa službenicima SPO prikupilo na osnovu SKY komunikacije i drugih dokaza doveli su do hapšenja Stojanovića, kojem se na teret stavlja krivično djelo - zloupotreba službenog položaja i šverc cigareta.

Ovo je u drugo hapšenje bivših prvih policajaca iz ere DPS-a, jer je po nalogu SDT-a, 24. jula ove godine SPO uhapsio dugogodišnjeg direktora Uprave policije Veselina Veljovića zbog sumnji da je odavao službene tajne vođi kriminalne organizacije, odbjeglom Aleksandru Mrkiću, osumnjičenom za šverc velikih količina cigareta.

U sklopu novog predmeta osim Stojanovića juče ujutro uhapšen je i Igor Baćović, kojem se na teret stavlja - krijumčarenje cigareta.

Osumnjičeni Baćović je od 2010. do 2018. godine bio vlasnik firme za prevoz drumskog tereta “Company Baćović”, a ta firma je, prema podacima iz Centralnog registra Privrednog suda, od kraja 2018. godine bez bonitetne ocjene i u blokadi...

“Po nalogu SDT-a, Specijalno policijsko odjeljenje lišilo slobode je slobode S.S i I.B., zbog osnova sumnje da su učinili krivična djela zloupotreba službenog položaja i krijumčarenje”, kazao je “Vijestima” portparol SDT-a Vukas Radonjić.

Baćović je sinoć oko 19.30 časova priveden na saslušanje kod tužioca Jovana Vukotića, koji mu je doredio zadržavanje do 72 sata.

Advokat Ivan Šljukić kazao je za “Vijesti” da je Baćović negirao krivično djelo, te da je on samo vozio kamion jer je bio angažovan za transport, ali da nije znao da se radi o bilo kakvom švercu.

Nakon njega zadržavanje je određeno i nekadašnjem direktoru UP, a njegov advokat Mihailo Volkov kazao je da se Stojanoviću stavlja na teret zloupotreba službenog položaja i krijumčaranje na način što je 2018. godine izdao usmeni nalog ili naredbu policijskom funkcioneru da se određeni kamion pusti da nastavi kretanje.

"Te okolnosti je moj branjenik u potpunosti negirao. Poznat mu je bio slučaj. Činjenica je da je tog dana zbog nemilih scena u Podgorici podnio ostavku, tako da je do detalja ispričao kako je išla komunikacija i ono što je zaključio jeste da je tražio od policijskih funkcionera koji su ga obavijestili o tom događaju da postupaju isključivo u skladu sa zakonom", rekao je Volkov.

Saslušavali mjesecima

Da se uskoro sprema novo, veliko hapšenje, znalo se već mjesecima nakon što su službenici SPO, po nalogu SDT-a, tražili brojne podatke od Uprave policije, ali i pozivali na saslušanje nekadašnje šefove kriminalističke policije Centra bezbjednosti Podgorica, ali i Sektora kriminalističke policije.

Na osnovu brojnih dokaza, službenih zabilješki, ali i iskaza starješina iz tog perioda, došlo se do osnovane sumnje da je Stojanović tada navodno zloupotrijebio službeni položaj.

Zbog ovog slučaja nije isključeno da još neko iz sistema Uprave policije, ko je tada bio na rukovodećim pozicijama u službi, vjerovatno kriminalistike, završi na listi osumnjičenih...

Brojni sumnjivi slučajevi, operativni podaci ali i medijska i NVO istraživanja upućivala su na sumnju da je šverc duvana iz Luke Bar bio godinama unosan posao, te da su brojne starješine iz sistema policije pružale logistiku za nelegalan posao...

“Nije lako biti policajac”

“Biti policajac u današnjem vremenu nije lako”, kazao je 2017. godine Stojanović tokom proslave Dana Ministarstva unutrašnjih poslova.

Pola godine kasnije, poslije punih pet godina mandata direktora UP, podnio je ostavku na mjesto direktora javne službe.

To je učinio tek nakon što je u centru Podgorice u ko zna kojem po redu mafijaškom obračunu, koje se dogodilo za vrijeme njegovog mandata, ubijen i Radivoje Jovanović - slučajna žrtva rata klanova.

Stojanović je cijeli radni vijek do penzije proveo u policiji, gdje je obavljao brojne policijske poslove od pripavnika, pozornika, saobraćajca i starješinske pozicije u uniformisanom sastavu UP.

Kada je 2007. godine Veljović postavljen za direktora UP krenuo je i policijski uspon Stojanovića, koji je odmah unaprijeđen za pomoćnika direktora Sektora policije opšte nadležnosti, a kasnije i za savjetnika.

U februaru 2013. godine Stojanović je na, u najmanju ruku sumnjivom konkursu i na veliko iznenađenje u bezbjednosnom sektoru, izabran za direktora Uprave policije.

Eru Stojanovića kao prvog policajca obilježio je meteorski uspon i krvavi rad sukobljenih klanova u Crnoj Gori kada je u samo pet godina ubijeno preko 40 osoba. Taj mračni period ostaće upamćen i kao godine u kojima su brojne mafijaške likvidacije ostale neriješene...

Mandat direktora obavljao je u sjenci sa rijetkim pojavljivanjima u javnosti, a upućeni su tvrdili da je samo formalno bio šef policije, te da se za malo toga pitao dok je bio na čelu javne službe.

Dok je Stojanović bio na čelu UP - dogodili su se brojni slučajevi brutalnog razbijanja protesta Demokratskog fronta u oktobru 2015. godine. Tokom 24. oktobra zabilježeno je više slučajeva policijske brutalnosti, od kojih je najdrastičnije prebijanje Mija Martinovića. Zbog tih slučajeva policijske torture Crna Gora godinama dobija packe Evropske komisije, a pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu donijeto je nekoliko presuda zbog torture...

Nakon što je Stojanović otišao sa čela policije nije se dugo čekalo na ono što se u bezbjednosnom sistemu dugo pripremalo - povratak Veselina Veljovića, koji je na drugi mandat izabran u julu 2018. godine.

Dva mjeseca nakon Veljovićevog povratka nije više bilo odmora ni za oficira policije - Stojanovića je početkom septembra tadašnji premijer Duško Marković imenovao na dužnost sekretara Vijeća za nacionalnu bezbjednost.

Tu je proveo jedno vrijeme, a potom se vratio u policiju nakon čega je u januaru 2021. otišao u penziju.

Političke reakcije

Povodom hapšenja dugogodišnjeg direktora Uprave policije juče su se redom oglasili gotovo svi predstavnici nove izvršne vlasti, ali i bivši premijer i ministar unutrašnjih poslova.

Potpredsjednik Vlade za politički sistem, pravosuđe i antikorupciju Momo Koprivica kazao je da su “oba, posljednja direktora policije iz ere vladavine DPS-a, sada u zatvoru”.

“To je najbolji pokazatelj da je država bila zarobljena i u kandžama organizovanog kriminala. Stojanović raspolaže ogromnom imovinom, a prijavio je samo stan od 89 m2. Zbog toga nam je neophodan Zakon o porijeklu imovine, kako bi ovakvi i slični prestupnici bili izvedeni pred lice pravde, ali im i oduzet kapital za pokušaje novih kriminalnih aktivnosti”, saopštio je Koprivica.

Potpredsjednik Vlade za bezbjednost, unutrašnju politiku, evropske i vanjske poslove Aleksa Bečić poručio je da su “mafiji dani slobode odbrojani”.

“Nema sigurne luke za one koji izaberu put kriminala i korupcije. Naša posvećenost je beskompromisna i nepokolebljiva. Bez obzira na teško nasljeđe, kompromitaciju, kadrovske deficite i brojne probleme, ponosan sam na profesionalizam i odlučnost brojnih pripadnika naših bezbjednosnijh službi i drugih nadležnih državnih organa”, saopštio je Bečić.

On je uputio čestitke pripadnicima Specijalnog policijskog odeljenja, SDT-a i nadležnih tužilaštava na ostvarenim rezultatima koji pokazuju da “iskren zajednički partnerski rad, gdje svako radi svoj dio posla”.

“Ovo je naša zajednička bitka, bitka za bolju i sigurniju budućnost Crne Gore, i zajedno ćemo dobiti”, zaključio je Bečić.

Ministar unutrašnjih poslova Danilo Šaranović kazao da su službenici SPO pokazali izuzetan profesionalizam i posvećenost.

“Hapšenje, koje je rezultat sumnji u zloupotrebu službenog položaja u vezi sa švercom cigareta, pokazuje da niko nije i neće biti iznad zakona i da će svako ko je umiješan u nezakonite radnje biti priveden pravdi”, saopštio je Šaranović.

Bivši premijer Dritan Abazović napisao je: “Ruka pravde ne staje! Idemo dalje, istina uvijek nađe svoj put”...

Spajić: Ne smije biti povlašćenih

Odlučna borba protiv organizovanog kriminala i korupcije kao preduslov za vladavinu prava i najvažniji kriterijum za ubrzanje našeg evropskog puta, ključni je zadatak svih grana vlasti, saopštio je premijer Milojko Spajić.

Poručio je da na tom putu ne smije biti povlašćenih, bilo da je riječ o bivšim ili sadašnjim nosiocima javnih funkcija.

“Stoga, pozdravljam akcije Specijalnog državnog tužilaštva i Specijalnog policijskog odjeljenja koje su u službi dostizanja našeg zajedničkog cilja”, saopšteno je iz kabineta predsjednika Vlade.

Bonus video: