Inspektorka Kandić Perović počela da daje iskaz nakon što je suočena sa dokazima

Glavna inspektorka za poljoprivredu, vino i ribarstvo Dragana Kandić Perović gotovo pet sati objašnjavala je juče tužiteljki kako je i zbog čega pravila zapisnike o većem broju krmača na farmi kompanije “Niksen Čavor”

57691 pregleda 79 reakcija 48 komentar(a)
Kandić Perović nakon saslušanja, Foto: Jelena Jovanović
Kandić Perović nakon saslušanja, Foto: Jelena Jovanović

Glavna inspektorka za poljoprivredu, vino i ribarstvo Dragana Kandić Perović gotovo pet sati objašnjavala je juče tužiteljki kako je i zbog čega pravila zapisnike o većem broju krmača na farmi kompanije “Niksen Čavor”.

Iskaz je počela da daje nakon što je suočena sa dokazima do kojih je tužiteljka Ivana Petrušić Vukašević došla tokom višemjesečne istrage, iako je, saznaju Vijesti, prethodno pokušala da se posprda sa razlogom zbog kog su joj stavljene lisice na ruke.

Nakon saslušanja tužiteljka je donijela rješenje da sekretarki u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede odredi zadržavanje do 72 sata.

Isto rješenje donijela je i nakon saslušanja ostalih uhapšenih u akciji “Blinker” - veterinarskom inspektoru Marku Šekariću i predstavnicima kompanije “Niksen Čavor” Nikici i Katarini Čavor.

Njih četvoro uhapšeni su prije dva dana u akciji Osnovnog državnog tužilaštva i policije.

5.000 eura pronađeno je u koverti u kući inspektorke Kandić Perović, a osim toga inspektori su tokom pretresa pronašli još nešto više od 30.000 eura

Kandić Perović lisice na ruke stavljene su zbog sumnje da je zloupotrijebila službeni položaj i uzimala mito od onih čije je nezakonite postupke trebalo da sankcioniše.

Prema informacijama izvora uključenog u istragu, pretresom njene kuće policijski inspektori pronašli su nekoliko desetina hiljada eura, čije porijeklo će morati da dokaže.

Njoj tužilaštvo stavlja na teret da je od kompanije “Niksen Čavor” tražila 10.000 eura mita, kako bi u zapisniku prikazala da imaju znatno više krmača nego što stvarno imaju, i na taj način im omogućila da od države dobiju značajno veću premiju.

Navodno, na to je zažmurio i veterinarski inspektor Marko Šekarić, koji je takođe uhapšen zbog zloupotrebe službenog položaja.

Čavorima stavljaju na teret da su pristali da podmite inspektorku, kako bi sebi obezbjedili povoljniji položaj.

Uprava policije zvanično je saopštila da je Nikica Čavor, jedan od suvlasnika kompanije “Niksen Čavor”, pristao da podmiti inspektorku i po svojoj sestri Katarini poslao joj pola dogovorene sume.

“N.Č. je prvi dio dogovorene sume u iznosu od 5.000 eura predao svojoj sestri K.Č. koja je navedeni novčani iznos dala D.K.P u Podgorici. Prilikom pretresa stana i drugih prostorija koje koristi D.K.P. pronađena je koverta sa navedenim novcem u iznosu od 5.000 eura”, saopšteno je zvanično iz Uprave policije.

Izvor iz istrage tvrdi da je osim tog novca pretresom stana inspektorke Kandić Perović pronađeno još nešto više od 30.000 eura...

Kandić Perović pod lupom tužilaštva našla se nakon što su “Vijesti” u junu objavile da su krivolovcima koje su nadzornici uhvatili na Skadarskom jezeru čamci i oprema vraćani po nalogu tadašnje inspektorke za poljoprivredu i ribarstvo, i to iz bizarnog razloga - kako joj majstor, rođak jednog od njih, iz osvete ne bi začepio kanalizaciju.

To potvrđuje snimak telefonskog razgovora koji je Kandić Perović vodila sa sad već bivšim nadzornikom, a u kom od njega traži da pusti “dvojicu što je uvatio sa ostima”.

Bonus video: