Blokirana imovina savjetnice Svetozara Marovića

SDT zatražilo blokadu nepokretnosti firme koje se povezuju sa ovom Beograđankom

51557 pregleda 11 komentar(a)
Na udaru SDT: Olivera Ilinčić, Foto: Vijesti
Na udaru SDT: Olivera Ilinčić, Foto: Vijesti

Viši sud u Podgorici po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva donio je privremenu mjeru kojom je blokirano oko 50 hiljada kvadrata zemlje od Petrovca do Budve, koje je bilo ili je još u vlasništvu mreže od četiri ofšor kompanije, koje se povezuju sa srpskom državljankom, nekadašnjom savjetnicom predsjednika državne zajednice Srbije i Crne Gore Svetozara Marovića, Oliverom Ilinčić.

To potvrđuju listovi nepokretnosti u koje su “Vijesti” imale uvid.

Iako je Ilinčić, koja je bila i direktorka firme kontroverznog srpskog državljanina Stanka Caneta Subotića, oslobođena odlukom Apelacionog suda krivice da je bila dio kriminalne grupe odbjeglog Marovića, tužilaštvo na čijem je čelu Vladimir Novović zatražilo je blokadu nepokretnosti firme koje se povezuju sa ovom Beograđankom.

“Privremena mjera zabrana raspolaganja, otuđenja i opterećenja nepokretnosti određena rješenjm Višeg suda u Podgorici po predlogu Specijalnog državnog tužilaštva”, upisano je na desetak parcela 7. novembra u katastarsku evidenciju Uprave za katastar i imovinu.

“Vijesti” nijesu mogle da dobiju odgovor od SDT-a zbog čega je ponovo donijeta privremena mjera, dok iz izvora bliskih firmi čije su nekretnine ponovo pod šapom tužilaštva se navodi da je u pitanju samo formalna stvara, te da će one biti uklonjene.

A blokada je početkom novembra stavljena na dvije zemljišne parcele na samoj obali u Bečićima, koje su u vlasništvu firme “Fifth avenue”, koju je osnovala firma “Fifth avenu investments limited” iz Velike Britanije, a koju kako su svih prethodnih godina mediji pisali, a tvrdilo SDT, kontroliše Ilinčić.

Riječ je o dvije atraktivne parcele uz samo šetalište uz Bečićku plažu, jedne kod Svetog Tome površine 1.729 kvadrata i druge, stotinak metara udaljenoj, ka Rafailovićima, uz nekadašnji hotel “Naftagas” od 2.585 kvadrata.

Takođe ovoj firmi je istog dana blokirana i oronula jednospratna poslovna zgrada od 700 kvadrata u centru naselja Sveti Stefan, u kojoj je nekada bio restoran “Golubinj”. Ta zgrada je i dalje uknjižena u katastru na firmu “Atlas invest” odbjeglog biznismena Duška Kneževića za kojim je raspisana potjernica.

Zabrana raspolaganja imovinom je donijeta i za firmu “Good location properties”, koja na periferiji Budve, na lokalitetu Velja Ploča, u vlasništvu ima zemljišni kompleks od 35.000 kvadrata.

“Good location” ima zemljište na lokaciji Velja Ploča
“Good location” ima zemljište na lokaciji Velja Pločafoto: Vuk Lajović

Tu firmu je osnovala istoimena kompanija sa Floride, dok je izvršna direktorka Tamara Radišević.

Mediji su ranije ovu firmu povezivali sa Oliverom Ilinčić, jer se pred sudom vodio milionski vrijedan sudski spor sa lokalnim partnerima, koji su zajedno od staromještana trgovali kompleks od 55.000 kvadrata.

Interesantno je da je Viši sud pod nalogu SDT blokirao i dvije zemljišne parcele, ukupno 18 hiljada kvadrata u uvali Lučice nadomak Petrovca, koje su nekada bile u vlasništvu dvije kompanije “Property investments” i “ Adriatic properties”, takođe povezivane sa Ilinčić, a koje su prije nekoliko godina prodate kompaniji podgoričkog biznismena Žarka Rakčevića.

Podsjećamo, petrovačko hotelsko-turističko preduzeće (HTP) Vile Oliva, postalo je u ljeto 2020. vlasnik atraktivnog zemljišnog kompleksa od 9.432 kvadrata u uvali plaže Lučice nadomak Petrovca.

Tim zemljištem je do 20. jula 2020. kada je izvršena promjena vlasnika u katastarskoj evidenciji gazdovala firma “Property investments”.

Rakčevićeva hotelska kompanija tom kupovinom je “zaokružila” veliku zemljišnu parcelu u Lučicama, pošto je dvije godine prije toga na javnom nadmetanju za 1.181.500 eura kupila i atraktivni zemljišni kompleks od 9.200 kvadrata u uvali Lučice. Zemljištem je gazdovala firma “Adriatic investments”, takođe neformalno povezivana s Ilinčićevom.

Tada je javni izvršitelj organizovao ročište za prodaju nepokretnosti na zahtjev Hipo Alpe Adria Divelopmenta, nakon što “Adriatic investments” nije vratio kredit koji je uzeo prije više od deceniju.

Na oba zemljišna kompleksa, od ukupno 18.600 kvadrata, obje firme “Property” i “Adriatic investments”, bila je 2007. godine upisana hipoteka HAAB, na ukupno kreditno zaduženje od pet miliona eura.

Podsjećamo, prije nekoliko mjeseci Apelacion sud je odbacio kao neosnovanu žalbu Specijalnog državnog tužilaštva protiv rješenja Višeg suda koje je oslobodilo optužbi Oliveru Ilinčić da je kao dio krimi grupe Marovića izvršila milionsku malverzaciju.

Specijalno tužilaštvo uložilo je žalbu na odluku vijeća Višeg suda u Podgorici koje je donijelo rješenje kojim je ponovo obustavljen krivični postupak protiv okrivljenih Olivere Ilinčić, Katarine Pekić, Stevice Dragovića i ostalih okrivljenih.

Taj sud je odlučio da nema dovoljno dokaza u dorađenoj optužnici da su kao pripadnici organizovane kriminalne grupe Svetozara Marovića na prevarni način novac 14 osoba iskoristili za pokrivanje kredita kompanije “Properti investments” kod Prve banke.

Ostavila milionski poreski dug

Opština, odnosno njena Uprava lokalnih javnih prihoda, je početkom septembra zbog novih stotinu hiljada eura poreskog stavila je hipoteku na dvije atraktivne parcele na samoj Bečićkoj plaži, koje su u vlasništvu firme “Fifth avenu”

“Založno pravo – hipoteka u ukupnom iznosu od 28.814,02 eura u korist Opština Budva, na osnovu rješenja o obezbjeđenju poreskog potraživanja Uprave lokalnih javnih prihoda”, stoji u listu neokretnosti u koji sui male uvid.

Istog dana u katastarskoj evidenciji upisala je još jedna hipoteka:

“Hipoteka u ukupnom iznosu od 71.546,51 euro u korist Opštine Budva na osnovu rješenja o obezbjeđenju poreskog potraživanja Uprave lokalnih javnih prihoda”, navodi se u novoj hipoteci.

Ovim je nastavljeno gomilanje poreskih obaveza koje je ova firma ostavila zbog dugogodišnjeg izbjegavanja plaćanja poreza na nepokretnost.

Naime, prošle godine Opština je takođe bila prinuđena da stavi hipoteku na istu ovu zemlju i nekretnine i to zbog poreskog duga od 187 hiljada eura

Upisujući hipoteke Opština se osigurava da će od poreskih dužnika, čiji je spisak pozamašan, naplatiti milionska potraživanja.

I druge firme koje je kontrolisala Ilinčić, koje je takođe istraživalo Specijalno tužilaštvo, nijesu platile porez.

Tako je prošle godine Uprava lokalnih javnih prihoda Opštine Budva, postupajući po službenoj dužnosti pokrenula je postupak prinudne naplate 676.000 eura duga na ime poreza na nepokretnost protiv podgoričke kompanije “Property investments”. Prošle godine Upava lokalnih javnih prihoda Opštine Budva je donijela rješenje kojim se nalaže budvanskom katastru da se poreskog duga od 151 hiljada eura upiše hipoteku na zemljišni kompleks od 35 hiljada kvadrata na periferiji Budve, vlasništvo kompanije “ Good location properties”.

Bonus video: