Vučurović: Posljednji trenutak da se stvari u pravosuđu što prije mijenjaju

"Jasno je i da su iza svega stajali vrh bivšeg režima, mafija i kriminalni krugovi iz SDT, sudova, policije i Agencije za nacionalnu bezbjednost", kazao je Vučurović

21919 pregleda 18 komentar(a)
Vučurović, Foto: Boris Pejović
Vučurović, Foto: Boris Pejović

Skandal u vezi sa prvostepenom presudom za pokušaj terorizma u oktobru 2016. godine, govori o potpunom potonuću crnogorskog pravosuđa i posljednji je trenutak da se stvari u pravosuđu što prije mijenjaju, poručio je poslanik Nove srpske demokratije (NSD) Jovan Vučurović.

"I dalje u Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT), tužilaštvima, Višem sudu, Sudskom savjetu, sjede ljudi koji su odrađivali ovakve, prljave poslove za bivši režim", rekao je "Vijestima" Vučurović.

"Vijesti" su danas objavile transkripte sa kriptovane Skaj aplikacije prema kojima su navodni pripadnici policijskog narkokartela Petar Lazović i Ljubo Milović poručivali da ne može da fali novca samo da bi se potvrdilia prvostepana presuda Višeg suda iz 2019. godine u slučaju "državni udar".

Presudu, kojom je, kojom je 13 optuženih za pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora 2016. godine osuđeno na skoro 70 godina zatvora, ukinuo je Apelacioni sud početkom 2021. godine.

Ukinutom presudom obuhvaćeni su i lider Nove srpske demokratije, aktuelni presjednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić i lider Demokratske narodne partije (DNP) Milan Knežević. Oni su bili osuđeni na po pet godina zatvora, zbog, kako piše u optužnici, članstva u kriminalnoj organizaciji od februara 2016. godine. Organizatori te grupe - Rusi Eduard Šišmakov i Vladimir Popov, osuđeni su ukupno na 27 godina zatvora.

Vučurović ističe da je čitava Crna Gora znala da se radi o montiranom, političkom procesu i obračunu sa tadašnjim Demokratskm frontom (DF) i njegovim liderima.

"Jasno je i da su iza svega stajali vrh bivšeg režima, mafija i kriminalni krugovi iz SDT, sudova, policije i Agencije za nacionalnu bezbjednost", kazao je Vučurović.

On je dodao da kada isplivaju ovakvi dokazi, onda tužilaštvo mora da reaguje, jer sedam godina uništenog političkog i privatnog života ne može tek tako da se vrati Andriji Mandiću, Milanu Kneževiću, Mihailu Čađenoviću i drugima koji su se nalazili u pritvoru.

"Sada smo uvjereni i da je i prvostepena presuda 'podmazana' na sličan način i da novčani gornji limit za prodaju takve presude nije postojao. Naša koalicija je bila najopasniji protivnik mafije i bivšeg režima, i zato smo na ovakvom udaru od strane tih struktura, ali nisu uspjeli da nas slome. I zbog toga, i zbog Crne Gore i njenih građana ostajemo dosljedni borci protiv organizovanog kriminala i očekujemo da ta borba bude trijumf pravde i istine", poručio je Vučurović.

Bonus video: