Stojanović poslat u Spuž

Nakon Veselina Veljovića još jedan bivši direktor Uprave policije završio u pritvoru zbog sumnji da je zloupotrijebio službeni položaj i šverc cigareta. Sutkinja za istragu pritvor odredila i vozaču kamiona Nikšićaninu Igoru Baćoviću

19688 pregleda 43 reakcija 23 komentar(a)
Stojanović nakon saslušanja u SDT, Foto: Boris Pejović
Stojanović nakon saslušanja u SDT, Foto: Boris Pejović

Ni činjenica da je penzioner, te da na taj način navodno ne može uticati na svjedoke nije bilo dovoljno dobro obrazloženje odbrane bivšeg direktora Uprave policije Slavka Stojanovića, da nakon saslušanja u Višem sudu u Podgorici ne završi u pritvoru Spuža.

Takvu odluku donijela je sutkinja za istragu Višeg suda u Podgorici Suzana Mugoša, koja je nakon saslušanja prihvatila predlog tužioca Jovana Vukotića, da nekadašnjem prvom policajcu odredi pritvor zbog mogućeg uticaja na svjedoke.

Specijalno državno tužilaštvo Stojanovića sumnjiči za zloupotrebu službenog položaja i šverc cigareta, zbog čega su ga u subotu ujutro uhapsili službenici Specijanog policijskog odjeljenja.

U ovom predmetu pritvor je određen i vozaču kamiona i vlasniku firme za transport “Company Baćović” Nikšićaninu Igoru Baćoviću, koji se sumnjiči za krivično djelo krijumčarenje.

Baćović
Baćovićfoto: Boris Pejović

Advokat Mihailo Volkov rekao je da Stojanović u potpunosti negira i odbacuje tvrdnje Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) da je zloupotrijebio službeni položaj.

“Kao penzioner ne može da utiče na svjedoke”, naglasio je Volkov, nakon odluke Višeg suda.

SDT vjeruje da su prikupili dovoljno dokaza koji ukazuju na sumnju da je bivši šef policije početkom 2018. godine, navodno, usmeno naredio podređenim u kriminalistici, da puste kamion pun cigareta, koje je policija sasvim slučajno zaustavila u Zeti.

Tog dana kamionom je upravljao osumnjičeni Baćović, koji kako se vjeruje umjesto da u pratnji policije “parkira” sumnjivi tovar, nastavio je put nakon poziva iz vrha javne službe...

Policajci, koji su zaustavili kamion iznenađeni odlukom, napisali su službene zabilješke, a potom je slučaj - arhiviran.

Pet godina kasnije službenici Specijalnog policijskog odjeljenja zainteresovali su se za kamion, a onda tokom izviđaja, kako saznaju “Vijesti”, došli do dokaza da je bivši direktor pozivom Sektoru kriminalističke policije “digao rampu” i obezbijedio da švercerski posao ne bude zaustavljen.

Stojanović je na saslušanju negirao tvrdnje SDT-a.

Na osnovu brojnih dokaza, službenih zabilješki, ali i iskaza starješina iz tog perioda, došlo se do osnovane sumnje da je Stojanović tada navodno zloupotrijebio službeni položaj.

Zbog ovog slučaja nije isključeno da još neko iz sistema Uprave policije, ko je tada bio na rukovodećim pozicijama u službi, vjerovatno kriminalistici, završi na listi osumnjičenih...

Brojni sumnjivi slučajevi, operativni podaci ali i medijska i NVO istraživanja upućivala su na sumnju da je šverc duvana iz Luke Bar bio godinama unosan posao, te da su brojne starješine iz sistema policije pružale logistiku za nelegalan posao...

Stojanović je drugi direktor Uprave policije koji se od ljetos našao u pritvoru Spuža. Po nalogu SDT-a, 24. jula ove godine, SPO je uhapsio dugogodišnjeg direktora policije Veselina Veljovića zbog sumnji da je odavao službene tajne vođi kriminalne organizacije, odbjeglom Aleksandru Mrkiću, osumnjičenom za šverc velikih količina cigareta.

Osumnjičeni oficir policije je cijeli radni vijek do penzije proveo u policiji, gdje je obavljao brojne policijske poslove od pripravnika do šefa UP-a.

Važio je za čovjeka od povjerenja Veselina Veljovića, koji ga je 2007. godine, nakon preuzimanja fotelje policije imenovao za svog pomoćnika Sektora policije opšte nadležnosti.

Stojanović je 2013. godine izabran za direktora Uprave policije, a njegov mandat obilježio je rat crnogorskih klanova. Taj mračni period ostaće upamćen i kao godine u kojima su brojne mafijaške likvidacije ostale neriješene...

Mandat direktora obavljao je u sjenci, sa rijetkim pojavljivanjima u javnosti, a upućeni su tvrdili da je samo formalno bio šef policije, te da se za malo toga pitao dok je bio na čelu javne službe.

Bonus video: