Skaj prepiska Lazovića sa Zvicerom i Milovićem: "U Baru je uzeta blinda Minji Šakoviću"

Lazović šefa kavčana i odbjeglog kolegu obavještavao o svim policijskim radnjama protiv pripadnika škaljarske kriminalne grupe

92174 pregleda 60 reakcija 31 komentar(a)
Šakovićev blindirani automobil, Foto: Skaj/Vijesti
Šakovićev blindirani automobil, Foto: Skaj/Vijesti

Uhapšeni tajni agent Petar Lazović šefa kavačkog klana i odbjeglog kolegu obavještavao je o svim mjerama koje je policija preduzimala prema pripadnicima organizovane kriminalne grupe škaljari, pa i kada su kome od njih oduzeli blindirani automobil.

To je činio i 24. avgusta 2020. godine, nakon što su njegove kolege u Baru oduzele vozilo sada pokojnog Milića Minje Šakovića, u to vrijeme šefa podgoričke ćelije škaljarskog klana, proizlazi iz transkripata razgovora vođenih preko zaštićene Skaj aplikacije, koje je Europol dostavio crnogorskim istražiteljima.

“Da znate da je u Baru uzeta blinda Minji Šakoviću”, šalje Lazović tog dana vođi kavčana Radoju Zviceru i važnoj karici u toj krimi-ekipi Ljubu Miloviću.

Odmah nakon te poruke poslate u grupni čat, tadašnji neformalni vođa Odsjeka za posebnu operativnu podršku Sektora za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije (SPBOK), šalje i fotografije automobila koji su njegove kolege zaplijenile.

“Đe je bio smrad”, pita Zvicer, a Milovića zanima čije su “blinde” ruskih tablica na šlepi.

Obojica dobijaju objašnjenje. Lazović ih izvještava da policija još ne zna za koga je stigao taj automobil, i da su Šakovićev oduzeli čekajući ko će da dođe do blinde ruskih registarskih oznaka.

“Ne znamo još. Čekaju je još, pa čekajući nju naletio Minja”, piše Lazović, u to vrijeme pripadnik Sektora za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, kojim je rukovodio njegov otac Zoran Lazović.

Nakon toga prosljeđuje im i fotografiju automobila na kojem su ruske registarske oznake, a šef kavačkog klana šalje poruku da je Šakoviću oduzet i telefon.

“I tel je Minji uzet. Čije su ono dvije blinde u NK?”, pita Zvicer policajce, a Milović mu odgovara pitanjem - đe su?

“Bile u NK, neki đede ih na obveznice carinio”, odgovara Zvicer.

Kavčani nakon toga raspravljaju o tome kome je namijenjen blindirani automobil sa ruskim tablicama.

“Kome li su ovu htjeli dat, možda Ulami, pošto je Ulama do sada pozajmljivao”, šalje Milović.

Lazović slao fotografije “sumnjivih” automobila
Lazović slao fotografije “sumnjivih” automobilafoto: Skaj/Vijesti

Zvicer mu odgovara da je Ulama (Vladimir prim. aut) - “Neđe preko”...

“Pitaću ture đe ga je”, dodaje Milović, a iz prepiske koju intenzivno vode tih dana proizlazi da tim pogrdnim nadimkom oslovljava Baranina Edmonda Mustafu, pripadnika škaljarskog kriminalnog klana, koji je u ljeto 2020. godine bio pod kontrolom Lazovića i Milovića.

Milović tada iznosi i svoj plan za Mustafu, a Zvicer dvojicu policajaca pita “Imate li ga snimljeno đe špija?” i dobija potvrdan odgovor.

“Sa kim on piše od njih?”, pita Zvicer, na što mu Milović odgovara -”Sa Jovom sigurno. Rekao mi je da je Ulami davao blindu”.

Šef kavačkog klana konstatuje da on (Mustafa) “može da ih prospe”.

Milović, koji prethodno traži da se za tog Baranina obezbijedi kriptovana aplikacija, poručuje da će se to dogoditi “kada mu ovo završe”.

“Onda ga polako stiskam da me informiše. Ako ne bude produktivan, onda mu ide represija i ucjena. Vazda ga možemo izgoret. To nam je najlakše”, šalje Milović.

“Imate li ga snimljenog kad špija?”, pita Zvicer i od policajca dobija odgovor - “Čuš”.

“Top”, šalje šef kavačkog klana...

Lazović je uhapšen 18. jula 2022. godine u Podgorici, godinu nakon što je Europol tadašnjem Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT) dostavio spise koji ga teško optužuju - da je radio za mafiju, a ne protiv nje.

Negirao je krivicu.

Petar Lazović (arhiva)
Petar Lazović (arhiva)foto: Boris Pejović

Kriptovane poruke koje je uhapšeni bezbjednjak slao Zviceru, odbjeglom kolegi Ljubu Miloviću i optuženom narko-bosu iz Pljevalja Darku Šariću, pokazuju, ipak, da je bio dio kavačkog klana.

U komunikaciji sa kavčanima, pripadnike njima suprotstavljenog škaljarskog klana nazivao je dušmanima, otkrivao mafiji njihovo kretanje, akcije koje sprovodi, koga od škaljaraca hapsi.

Zvicera je nazivao bratom, a u komunikaciji sa Šarićem od tog Pljevljaka tražio da Kotoraninu garantuje i za Milovića, kako bi mu ovaj “napravio prostor” da i on radi sa njima.

Između ostalog, optuženi bezbjednjak se hvalio šefu kavačkog klana kako muči uhapšene, za koje su pretpostavljali da su pripadnici organizovane kriminalne grupe škaljarski klan, i od njih iznuđuje iskaze.

Poruke pokazuju i da je izvršavao Zvicerove naloge - tukao škaljarce, hapsio ih, otimao, ali i da ga je obavještavao o kaznama koje navodno dogovaraju sa Specijalnim državnim tužilaštvom.

Sakriven iza nika Junior, on je preko kriptovane Skaj aplikacije sa Zvicerom i Milovićem skupljao glasove za parlamentarne izbore 2020. godine, a nerijetko pominje i Katu, Lomija, Tigra, Aca i Z.

Iz komunikacije koju u kontinuitetu vode, proizlazi je da je Kata bivši glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić, kojeg Petar Lazović takođe više puta pominje, pa čak i kada šefu klana organizovane kriminalne grupe kavački klan priča o navodno dogovorenim kaznama za pojedine kriminalce.

Iz poruka koje šalje jasno proizlazi da je pod slovom “Z” njegov otac Zoran Lazović, čije fotografije iz službenih prostorija takođe dijeli na čatu... Stariji Lazović u to vrijeme je pomoćnik direktora Uprave policije za borbu protiv kriminala.

Porukama objašnjava da je Tigar zapravo Ranko Ubović, vlasnik “Bemaksa”...

SDT je u januaru podigao optužnicu protiv tog uhapšenog službenika tajne policije, Zvicera i Milovića, koji i dalje bježi policiji.

Optužnica je podnijeta i protiv Slobodana Kašćelana, Radoja Živkovića, Nikole Spasojevića, Milana Vujotića, Duška Roganovića, Radovana Mujovića, Radovana Pantovića i Nikše Perovića.

Prema navodima optužnice, ta kriminalna organizacija formirana je u drugoj polovini 2020. godine i pored Crne Gore djelovala je u Južnoj Americi, Africi, Evropi i Australiji.

Optuženi se terete za više teških krivičnih djela, kao što su teška ubistva, pokušaji ubistava, šverc droge, oružja i cigareta, kao i zloupotreba položaja.

Lazović je obuhvaćen i u još nekoliko predmeta SDT-a, a svi se odnose na organizovanu kriminalnu grupu kavčani.

Tokom iznošenja odbrane, negirao je izvršenje krivičnih djela, tvrdeći da je članove tog klana hapsio, a ne s njima drugovao.

Iz Lazovićevog pravnog tima ranije su saopštili da izloženost njihovog branjenika javnom mnjenju i osudi traje kontinuirano više od godinu.

Konstatovali su da protiv njega ne postoji nijedan dokaz, osim poruka sa Skaj ECC aplikacije. Zvicer je u bjekstvu, a SDT je protiv njega podnio više optužnica za najteža krivična djela.

Bonus video: