Inspektorki Kandić Perović pritvor do 30 dana

Pritvor je određen i Nikici Čavoru, suvlasniku kompanije "Niksen Čavor", kojeg sumnjiče da je podmitio inspektorku, kao i veterinarskom inspektoru Marku Šekariću

17608 pregleda 173 reakcija 8 komentar(a)
Kandić Perović nakon saslušanja,, Foto: Jelena Jovanović
Kandić Perović nakon saslušanja,, Foto: Jelena Jovanović

Sudija za istragu Osnovnog suda u Podgorici odredio je pritvor do 30 dana glavnoj inspektorki za poljoprivredu, vino i ribarstvo u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Dragani Kandić Perović, osumnjičenoj za zloupotrebu službenog položaja i primanje mita.

Pritvor je određen i Nikici Čavoru, suvlasniku kompanije "Niksen Čavor", kojeg sumnjiče da je podmitio inspektorku, kao i veterinarskom inspektoru Marku Šekariću.

Sudija za istragu odbio je da u pritvor pošalje Čavorovu sestru Katarinu Čavor, osumnjičenu da je inspektorki predala novac.

"Rješenjem sudije za istragu Osnovnog suda u Podgorici određen je pritvor prema osumnjičenoj D.K.P. zbog osnovane sumnje da je učinila krivično djelo zloupotreba službenog položaja u sticaju sa krivičnim djelom primanje mita, zbog postojanja okolnosti koje ukazuju da će ukoliko se nađe na slobodi ponoviti krivično djelo, kao i zbog opasnosti koje ukazuju da će osumnjičena boravkom na slobodi ometati postupak uticanjem na svjedoke", saopštila je portparolka Osnovnog suda Ivana Becić.

Ona je objasnila da je Šekariću pritvor oređen zbog osnovane sumnje da je izvršio krivično djelo zloupotreba službenog položaja i zbog opasnosti od uticanja na svjedoke.

Nikici Čavoru pritvor je određen zbog osnovane sumnje da je izvršio krivično djelo davanje mita, ali i opasnosti od ponavljanja krivičnog djela.

"Odbijen predlog ODT u Podgorici da se osumnjičenoj D. K. P. odredi pritvor i po pritvorskom osnovu zbog opasnosti od bjekstva i osumnjičenoj K. Č. po istom pritvorskom osnovu", saopšteno je.

"Kako je u daljem toku postupka potrebno saslušati više svjedoka zaposlenih u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i u Upravi za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove, sa kojima su osumnjičeni D. K. P. i M. Š. gotovo u svakodnevnoj poslovnoj komunikaciji, kao i one sa kojima posredno sarađuju, to su okolnosti koje ukazuju da će osumnjičeni boravkom na slobodi ometati postupak uticanjem na svjedoke, a sve kako bi na taj način potkrijepili navode svoje odbrane u kojoj negiraju izvršenje krivičnih djela, iz kojeg razloga im je i određen pritvor po tom osnovu", objašnjavaju iz Suda.

Sudija je obrazložio i da bi Kandić Perović mogla ponoviti krivično djelo. "Pored navedenog, kod činjenice da bi osumnjičena D. K. P. ukoliko bi se našla na slobodi nastavila sa obavljanjem svoje službene dužnosti u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede sve do eventualnog pokretanja i okončanja postupka suspenzije, te da bi samim tim nastavila da bude u svakodnevnom kontaktu sa poljoprivrednim proizvođačima, to navedena okolnost po mišljenju sudije za istragu jasno ukazuje da bi osumnjičena ponovila krivično djelo. Nadalje, sudija za istragu nalazi da je osumnjičeni N. Č. više puta osuđivan zbog različitih krivičnih djela, a da sadržina dokaza koji su prikupljeni mjerama tajnog nadzora ukazuje na to da je bio u konstantnoj komunikaciji sa osumnjičenom D. K. P. i da joj je više puta obećao mito, koje joj je u dva navrata posredno i dao, to navedene okolnosti jasno ukazuju da će osumnjičeni N. Č. ukoliko ostane na slobodi ponoviti krivično djelo".

Sudija za istragu je odbio predlog Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici da se osumnjičenoj Kristini Čavor odredi pritvor zbog opasnosti od bjekstva, jer je kako se navodi "čvrsto vezana za Crnu Goru, budući da joj tu živi jedina porodica koju ima, pri čemu ista nema ličnih primanja, pa je evidentno da ne bi mogla finansirati bjekstvo i život u inostranstvu, zbog čega je predloga za određivanje pritvora u tom dijelu cijenio apsolutno neosnovanim".

"Takođe, odbijen je i predlog da se osumnjičenoj D. K. P. odredi pritvor i zbog opasnosti od bjekstva, jer činjenica što osumnjičena ima odraslu djecu koja žive u Republici Srbiji po ocjeni sudije za istragu nije dovoljna činjenica na osnovu koje se može zaključiti da u konkretnom slučaju postoji opasnost da će ista pobjeći, je u Crnoj Gori živi sa suprugom, ima imovinu i stalno zaposlenje, pa je jasno da je za Crnu Goru čvrsto socijalno-ekonomski vezana", piše u saopštenju.

Bonus video: