Slučaj advokata Piletića: Prao novac ili žrtva osvete

Nepun mjesec i po nakon što navodni pripadnici policijskog narko-kartela nijesu uspjeli da "kupe" potvrđivanje presude u predmetu "državni udar", uhapšen je suprug sutkinje članice vijeća Apelacionog suda, koje je oborilo prvostepenu presudu za pokušaj terorizma 16. oktobra 2016. godine

38424 pregleda 10 komentar(a)
Piletić hapšen po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva (Ilustracija), Foto: Boris Pejović
Piletić hapšen po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva (Ilustracija), Foto: Boris Pejović

Nepun mjesec i po nakon što navodni pripadnici policijskog narko-kartela nijesu uspjeli da “kupe” potvrđivanje presude u predmetu “državni udar”, po nalogu tadašnjeg Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) uhapšen je Đorđije Piletić, suprug sutkinje Apelacionog suda Seke Piletić, inače članice vijeća koje je oborilo prvostepenu presudu za pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora 2016. godine.

Upravo sutkinju Piletić i njenog supruga uhapšeni tajni agent Petar Lazović i odbjegli policajac Ljubo Milović pominju u prepiskama preko kriptovane Skaj aplikacije, u koje Vijesti imaju uvid.

Iz te komunikacije proizlazi da su njih dvojica poručivali da ne može da fali novca samo da bi se potvrdila prvostepena presuda u slučaju državni udar, kojom su, između ostalog, dva tadašnja opoziciona lidera osuđena na po pet godina robije.

Nakon što je vijeće u kom je bila i sutkinja Piletić oborilo prvostepenu presudu optuženima u predmetu “državni udar”, Milović je Lazoviću napisao da mu je dan ranije rečeno da neće moći drugačije.

“Rekao muž da nijesu imuni na pare, ali da ne može to da uradi”, piše Milović 5. februara 2021. godine.

Mjesec i nekoliko dana kasnije, odnosno 11. marta 2021. godine, advokat Đorđije Piletić uhapšen je po nalogu SDT-a koje ga je teretilo da je dio kriminalne grupe koja je prala novac i falsifikovala isprave.

Na čelu tužilaštva koje je izdalo nalog za hapšenje Piletića tada je bio Milivoje Katnić.

Katnić i uhapšeni specijalni tužilac Saša Čađenović vodili su čitav proces hapšenja osumnjičenih, istragu i podizanje optužnice za pokušaj terorizma 16. oktobra 2016. godine.

Čađenović i Katnić tokom suđenja u predmetu poznatom kao 'državni udar'
Čađenović i Katnić tokom suđenja u predmetu poznatom kao "državni udar"foto: Printscreen

Nekoliko dana nakon što je Piletić lišen slobode, tadašnji ministar pravde Vladimir Leposavić ocijenio je da je to “osveta GST-a Milivoja Katnića zbog rušenja predmeta državni udar”.

To je naveo kao primjer neprofesionalnosti i “moguće zloupotrebe” funkcije tadašnjeg glavnog specijalnog tužioca u dopisu Venecijanskoj komisiji (VK):

“Posljednji u nizu primjera moguće zloupotrebe dužnosti SDT-a je posebno slikovit, ali i alarmantan. Naime, nakon što je Apelacioni sud vratio slučaj ‘državni udar’ na ponovno suđenje, zbog grubog kršenja pravila procedure i dokazivanja, SDT je pokrenuo krivičnu istragu protiv supruga sudije Apelacionog suda koja je odlučivala u pomenutom slučaju, a za djelo koje je suprug sudije navodno učinio prije 10 godina. Ovo nije samo moguća zloupotreba službenog položaja SDT i prijetnja pravu svakog lica na pravično suđenje, već i direktno i grubo ugrožavanje nezavisnosti sudstva. Ja kao ministar pravde imam naročitu dužnost da ovo istaknem, a o istom ću obavijestiti i ostatak međunarodne javnosti”, napisao je Leposavić tada.

I jedan od tadašnjih opozicionih lidera, koji je prvostepenom odlukom osuđen na pet godina zatvora, Milan Knežević, dan nakon hapšenja Piletića to je doveo u vezu sa ukidanjem presude.

Na društvenoj mreži X, tadašnjem Tviteru, napisao je da je “muž sudije Seke Piletić, koja je donijela ukidajući presudu za državni udar” uhapšen po nalogu Milivoja Katnića.

“...I to za navodno djelo od prije 10 godina. Brus Li je otpočeo katunsku osvetu. Kolege što ste povukli potpise, hoćemo li još čekati VK?”, pitao je 12. marta 2021. godine Knežević.

Knežević i aktuelni predsjednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić ukinutom presudom osuđeni su na po pet godina zatvora, zbog, kako piše u optužnici, članstva u kriminalnoj organizaciji od februara 2016. godine.

Knežević i Mandić
Knežević i Mandićfoto: Boris Pejović

Organizatori te grupe, Rusi Eduard Šišmakov i Vladimir Popov, osuđeni su ukupno na 27 godina zatvora.

Bivši komandant srpske Žandarmerije Bratislav Dikić osuđen je na jedinstvenu kaznu od osam, a njegovi sunarodnici Predrag Bogićević i Nemanja Ristić na po sedam godina zatvora.

Istom odlukom, državljani Srbije Srboljub Đorđević i Milan Dušić osuđeni su na po godinu i po zatvora, Branka Milić na tri godine zatvora, Dragan Maksić na godinu i devet mjeseci zatvora, dok je Kristina Hristić osuđena uslovno.

Vozač DF-a Mihailo Čađenović osuđen je na godinu i šest mjeseci zatvora.

U optužnici piše da su dvojica Rusa organizovali kriminalnu grupu i vrbovali ostale članove radi sticanja nezakonite dobiti i moći, nasilnog rušenja vlasti i proglašenja izborne pobjede tadašnjeg Demokratskog fronta i sprečavanja Crne Gore da pristupi NATO alijansi.

Kriminalna organizacija, navodi se, planirala je da se na dan parlamentarnih izbora 16. oktobra 2016. godine, pomoću tadašnjeg Demokratskog fronta, sukobi sa crnogorskom policijom i nasilno zauzme Skupštinu Crne Gore, kao i da otmu i ubiju tada aktuelnog premijera Mila Đukanovića.

Optužbe protiv Piletića

Kao organizatora kriminalne grupe kojoj navodno pripada suprug sutkinje Piletić SDT je označilo Miomira Đuraševića sa Svetog Stefana, dok su osumnjičeni članovi grupe Piletić, Dejan Kašćelan zvani Komarac iz Beča, Mirko Barac, Dragan Jovanović i Nedžad Ejupi.

Na teret im se stavlja da su 2016. godine formirali grupu, koja je u nekoliko krakova djelovala u međunarodnom lancu pranja novca i falsifikovanja isprava.

Nakon što je u martu 2021. godine otvorena istraga protiv Đuraševića, Piletića i advokata iz Bara Vladimira Miloševića zbog sumnjivih transakcija od gotovo milion eura - ugovora o zajmu, koje su osumnjičeni sklapali sa biznismenom iz Rusije sa namjerom da prljav novac ubace u legalne tokove, SDT je navodno došlo do novih sumnjivih podataka - da je crnogorski krak kriminalne grupe bio u međunarodnom lancu pranja novca preko evropskog SEPA sistema.

Jedan od načina pranja novca, kako sumnja SDT, tokom 2016. godine bio je ubacivanje u legalne tokove “obojenih novčanica”, koje potiču iz razbojničkih pljački u Iranu, Iraku, Siriji i Turskoj, a brojne fotografije sanduka sa tim novcem SDT je pronašlo u zaključanim telefonima osumnjičene grupe.

Vijesti su ranije objavile da SDT sumnja da su članovi crnogorske grupe, za određeni procenat, učestvovali u međunarodnoj akciji skidanja farbe - hemijskih sredstava sa obojenih novčanica, a potom i u mreži traženja bonitetnih klijenata u poslovnim bankama širom Evrope, gdje će preko SEPA sistema ubacivati prljavi novac na njihove račune.

Vučurović: Crnogorsko pravosuđe je potpuno potonulo

Skandal u vezi sa prvostepenom presudom za pokušaj terorizma u oktobru 2016. godine, govori o potpunom potonuću crnogorskog pravosuđa i posljednji je trenutak da se stvari u pravosuđu što prije mijenjaju, poručio je poslanik Nove srpske demokratije (NSD) Jovan Vučurović.

“I dalje u Specijalnom državnom tužilaštvu, tužilaštvima, Višem sudu, Sudskom savjetu, sjede ljudi koji su odrađivali ovakve, prljave poslove za bivši režim”, rekao je Vučurović Vijestima, komentarišući transkripte razgovora Milovića i Lazovića.

Vučurović
Vučurovićfoto: BORIS PEJOVIC

Vučurović ističe da je čitava Crna Gora znala da se radi o montiranom, političkom procesu i obračunu sa tadašnjim Demokratskm frontom (DF) i njegovim liderima.

“Jasno je i da su iza svega stajali vrh bivšeg režima, mafija i kriminalni krugovi iz SDT, sudova, policije i Agencije za nacionalnu bezbjednost”, rekao je Vučurović.

On je dodao da, kada isplivaju ovakvi dokazi, onda tužilaštvo mora da reaguje, jer sedam godina uništenog političkog i privatnog života ne može tek tako da se vrati Mandiću, Kneževiću, Mihailu Čađenoviću i drugima koji su se nalazili u pritvoru.

“Sada smo uvjereni i da je i prvostepena presuda ‘podmazana’ na sličan način i da novčani gornji limit za prodaju takve presude nije postojao. Naša koalicija je bila najopasniji protivnik mafije i bivšeg režima, i zato smo na ovakvom udaru od strane tih struktura, ali nisu uspjeli da nas slome. I zbog toga, i zbog Crne Gore i njenih građana ostajemo dosljedni borci protiv organizovanog kriminala i očekujemo da ta borba bude trijumf pravde i istine”, poručio je Vučurović.

Bonus video: