Carević: Bubanja i Knežević naredili da im ustupim bager

"Petar Knežević, a nakon toga i direktor Uprave policije Zoran Brđanin su mi saopštili da se radi o hitnoj situaciji i da im po zakonu moram ustupiti mašinu. Tražio sam od Kneževića da sve prođe sa što manje štete i problema", rekao je bivši predsjednik budvanske Opštine u Osnovnom sudu na Cetinju

30131 pregleda 35 reakcija 35 komentar(a)
Barikada koju su postavili građani na Belvederu, Foto: Boris Pejović
Barikada koju su postavili građani na Belvederu, Foto: Boris Pejović

Bivši predsjednik Opštine Budva Marko Carević kazao je da su ga noć prije rušenja barikada uoči ustoličenja mitropolita crnogorsko primorskog Joanikija pozvali tadašnji načelnik budvanske policije Zoran Bubanja i tadašnji pomoćnik komandanta Protivterorističke jedinice Petar Knežević i kazali da im je neophodna mašina njegove kompanije - utovarna lopata (bager).

Carević je to kazao danas na Cetinu na pretresu protiv okrivljenog Miroslava Vukovića, prenosi Cetinjski list.

"Petar Knežević, a nakon toga i direktor Uprave policije Zoran Brđanin su mi saopštili da se radi o hitnoj situaciji i da im po zakonu moram ustupiti mašinu. Tražio sam od Kneževića da sve prođe sa što manje štete i problema. Mašinu sam pratio do Obzovice, gdje sam je predao policiji, tačnije Petru Kneževiću, a oni su dalje preuzeli komandu. Dakle, svu odgovornost dalju oko upotrebe mašine preuzela je policija, prema svojoj taktici. U razgovoru sa Kneževićem i Brđaninom, rekao sam da će oni snositi svu odgovornost za eventualne posljedice, jer u konačnom, čekala se odluka Vlade Crne Gore da se krene u akciju", kazao je Carević.

On je rekao i da preuzima odgovornost koja se odnosi na Vukovića, ako je, kako je naglasio, uopšte ima.

"Vuković mi je ispričao o događajima na Cetinju dva dana nakon završetka. Rekao mi je da je vješto uspio da pomjeri šleper firme 'Zrnožit', trudići se da napravi što manje štete, uključujući i ostala vozila", kazao je Carević.

Na pitanje zastupnice optužbe Anđele Radovanović da li mu je poznato na osnovu kojeg zakona je od njega traženo da ustupi bager, Carević je odgovodio da ne zna tačno na osnovu kojeg člana i zakona je bio obavezan da ustupi mašinu državnim organima ali je rekao da je to i ranije činio u drugim okolnostima, u slučaju poplave i slično.

Na pitanje Radovanović da li je oznaka na mašini bila skrivena, Carević je rekao da jeste oznaka njegove firme te da misli da je to sugerisao neko iz policije ali da nije bila sakrivena registarska oznaka na mašini.

Kneževića je kazao da je sve vrijeme davao komande bageristi Vukoviću.

"Okrivljeni tokom ove akcije ni u jednom momentu nije uradio samnovoljno ništa niti odstupio od plana i naloga koje sam mu davao gestikulacijom", naglasio je Knežević.

Knežević je opisao policijsku akciju razbijanja barikada, navodeći da je prvobitni plan bio da se ide na Belveder.

"Ja sam promijenio put, odnosno komandu, smatrajući da ću na ovaj način imati manje problema. U samu zoru, oko sedam časova, radna mašina je dopremljena na Obzovicu, gdje sam se pozdravio sa Carevićem i okrivljenim Vukovićem. Krenuli smo naprijed u pravcu grada, a ja sam se sa komandnim vozilom kretao ispred radne mašine sve dok nismo ugledali barikade. Kada smo došli do barikada upozorio sam građane da se raziđu preko megafona, ali oni su odmah zapalili gume i krenuli da upotrebljavaju hemijska sredstva protiv policije i kamenice. Ja sam okrivljenom Vukoviću pokazivao gestikulacijom da ide polako prema vatri od zapaljenih guma i on je krenuo u tom pravcu. Okrivljeni je radnom mašinom uklonio gume, bio je ogroman dim i vatra, a nakon prolaska naišli smo na šleper u kome nije bilo nikoga i ja sam rukom pokazao Vukoviću da šleper pomjeri sa kraja. On je to učinio i sa najmanje štete mašinom pomjerio taj šleper u zadnjem dijelu, ne prevrnuvši ga. Dalje se tu nalazilo i nekoliko putničkih vozila i građevinska mašina 'Radoja Dakića'. Okrivljeni je uklonio odnosno pomjerio ova vozila i tu mašinu. Ovo je uradio sa najmanje štete što je bilo moguće. Nijedno vozilo nije bacio van kolovoza. Iza okrivljenog odnosno radne mašine kojom je upravljao išla je policija sa više vozila i kombija, jer nam je trebalo više prostora za prolazak. Sve vrijeme na okrivljenog odnosno radnu mašinu kojom je upravljao su bacana hemijska sredstva i kamenice. Ja sam vidio svaki detalj, kako je okrivljeni pomjerao i uklanjao vozila, a samo je jedno vozilo prevrnuto na bok, sive boje, ali to vozilo okrivljeni nije podigao u vis i bacio, niti ga je moguće podići već ga je pomjeranjem prevrnuo na bok. U ovim vozilima nije bilo ljudi za vrijeme dok smo ih uklanjali. Nakon što smo uklonili ova vozila sve se završilo za 10 minuta, otprilike, i nakon toga nije bilo nikakvog kontakta sa građanima i bilo kim", kazao je Knežević.

Glavni pretres biće nastavljen tokom decembra, kada će biti saslušani svjedoci Miodrag Drobac, Milana Bojić i Marinka Šćekić.

Vukoviću na teret se stavlja da je 5. septembra 2021. godine, tokom razbijanja barikade koju su postavili građani na Adžića krivini, oštetio više putničkih i teretnih vozila, upravljajući bagerom kompanije "Car invest". Bagerista Vuković negirao je krivicu navodeći da je dobio usmeni nalog od Marka-Bata Carevića, vlasnika firme u kojoj je godinama zaposlen, da spremi mašinu, takozvanu utovarnu lopatu kojom bi se deblokirao put Budva-Cetinje.

Ukupna šteta prema navodima iz optužnog predloga je 7.925,23 eura.

Bonus video: