„Florida” u sudu 15. februara

Na zahtjev odbrane, odgođeno suđenje za šverc kokaina

3347 pregleda 0 komentar(a)
Hapšenje osumnjičenih u policijskom predmetu “Florida”, Foto: BORIS PEJOVIC
Hapšenje osumnjičenih u policijskom predmetu “Florida”, Foto: BORIS PEJOVIC

Specijalno vijeće kojim predsjedava sutkinja Vesna Kovačević, juče je u Višem sudu u Podgorici za 15. februar 2024. godine odgovdila početak suđenja okrivljenima za šverc kokaina, u predmetu “Florida”.

Ona je objasnila da je advokat Zoran Piperović zatražio odlaganje glavnog pretresa radi kopiranja spisa predmeta.

Specijalno državno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv 27-člane kriminalne organizacije koju je formirao državljanin Italije Lućijano Kamporezi, zbog šverca kokaina iz Južne Amerike u Evropu.

Za članstvo u toj kriminalnoj organizaciji okrivljeni su Podgoričani Filip Radulović, Slavko Milić, Marija Radulović, Kotorani Dejan Golubović, Nebojša Pejović, Boško Vujović, Jovan Ercegović, Danilovgrađanin Nikola Grgurović i Radislav Vojičić.

Optuženi su i okrivljeni Italijan Stefan Angoti, Damjan Vukašinović, srpski državljani Stefan Martinović, Aleksandar Dimitrijević čije je prethodno ime Saša Jeremić, Ilija Andrić iz Herceg Novog, Podgoričanin Jovan Vlahović i Baranin Muzafer Lukač.

Osim njih na optužnici su i Željko Dragišić, Andrija Mugoša, Dragoljub Živković, Mihailo Đorđević, Vasko Radonjić, Tripo Biskupović, Nikola Markić, Vidoje Latković, Nikola Martinović, Zoran Gojković i Dragan Mašanović. Oni se nalaze na izdržavanju višegodišnjih zatvorskih kazni na Arubi, pošto su ih tamošnje vlasti uhapsile u februaru 2020. godine na brodu “Aressa” kojim su pokušali da prokrijumčare 5,1 tonu kokaina u Evropu.

Okrivljeni se terete da su u okviru kriminalne organizacije sa jasno određenim ulogama i zadacima, učestvovali u krijumčarenju većih količina kokaina, pomorskim putem od Atlantika prema Evropi.

“Aktivnosti nadležnih organa Crne Gore i njihovih međunarodnih partnera rezultirale su otkrivanjem i zapljenom 592,9 kilograma kokaina na brodu ‘Yemeya’, krajem maja 2019. godine, u luci Horta, u Portugalu, 411 kilograma kokaina, na brodu u teritorijalnim vodama Obale Slonovače i 5.108,26 kilograma kokaina, na brodu ‘Aressa’, tokom februara 2020.godine”, naveli su ranije iz Specijalnog državnog tužilaštva.

Prema navodima optužnice, kriminalna organizacija koju je formirao Kamporezi, djelovala je od 2017. do 2020. godine u Crnoj Gori, Srbiji, Hrvatskoj, Sloveniji, Brazilu, Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Kraljevini Španiji (Balearskih ostrva - Ibica i Palma de Majorka, Zelenortskih ostrva Cabo Verde Sao Vicente, Kanarska ostrva, Tenerife), te na teritoriji Karipskih ostrva (Aruba, Sab, Antigve i Barbude, Sv. Eustahije Sv. Martina), Portugala, Azorskih ostrva na Atlantiku i teritorijalnim vodama Obale Slonovače.

Bonus video: