Novović: Manji pomak u odnosu na pristup bazi podataka, Šuković traži da se popuni manjak kadra u SPO

Glavni specijalni tužilac je rekao da brzo neće doći do trajnog oduzimanja imovine ukoliko ne dođe do pravosnažnih presuda u specijalnim predmetima

41767 pregleda 24 reakcija 24 komentar(a)
Novović, Foto: Boris Pejović
Novović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 24.11.2023. 15:01h

Glavni specijalni tužilac (GST) Vladimir Novović poslao je izvještaj o radu Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) Tužilačkom savjetu (TS) koji je pohvalio predstavnik Ministastva pravde Aleksandar Bakrač.

"Ovo je primjer kako izvještaj treba da izgleda", kazao je Bakrač.

GST je kazao da je opterećenost i manjak prostora veliki problem u radu.

"Ukoliko bude raspoloženja za zakonodavnu inicijativu da se smanji nadležnost Specijalnog državnog tužilaštva. Tek kada se to završi biće moguća i specijalizacija tužilaca kako se to od nas traži", kazao je Novović.

On je kazao da je jutros imao sastanak sa šefom Specijalnog policijskog odjeljenja Predragom Šukovićem, koji ga je upoznao sa tim da u tom odjeljenju imaju svega 22 službenika.

"Načelnik traži da se nađe određeni broj policijskih službenika kako bi se popunio manjak kadra u SPO", naveo je Novović.

Na pitanje člana TS-a Steva Muka što je razlog da ih ima 22, a ne 50 koliko ih je Pravilnikom o sistematiziji radnih mjesta predviđeno, Novović je kazao da on nije taj koji odlučuje o tome.

"Šef SPO-a treba da nađe određeni broj kvalitetnih policijskih službenika koji bi mogli da odgovore zadacima. Mislim da će se određeni pomaci napraviti u nekoj bližoj budućnosti", kazao je Novović, ističući da je za to neophodna i saglasnost direktora Uprave policije.

"Dogovoreno da se preseljenje odvija u tri faze"

Na pitanje oko dinamike preseljenja SDT-a u staru zgradu Vlade, GST je kazao da je imao sastanak sa ministrom pravde gdje je dogovoreno da se preseljenje odvija u tri faze.

On je kazao da zasada nisu utvrđeni nikakvi rokovi.

"Dogovoreno je formiranje radne grupe koja će se baviti time. U staroj zgradi vlade trenutno ima sedam institucija", kazao je Novović.

On je objasnio da raspodjela predmeta nije izvršena u jednakoj mjeri upravo zbog specijalizacije tužilaca.

Član TS Stevo Muk je pitao koliko sve drugo pati zbog analize SKY komunikacije.

"Tužioci provode 110-120 sati prekovremenog rada tokom mjeseca i to upravo radeći na analizi ove komunikacije", rekao je on.

GST je kazao da brzo neće doći do trajnog oduzimanja imovine ukoliko ne dođe do pravosnažnih presuda u specijalnim predmetima.

Muk je pitao ima li Novovića viziju kako bi trebalo da izgleda novi zakon o oduzimanju imovine stečene kriminalnom djelatnošću.

"Svi smo svjedoci da sudski postupci traju dugo. Moj stav je i da je postojeće zakonsko rješenje dobro", kazao je GST.

On je odgovarajući na pitanje člana Miloša Vuksanovića objasnio da nijesu usvojene smjernice za postupanje oko sporazuma o priznanju krivice, što je dovelo do restriktivne primjene tog instituta.

"Ne opravdam, ali nije lako dati smjernice ako nemate ujednačenu sudsku praksu", kazao je GST.

Specijalno tužilaštvo uštedjelo 284.000 eura

Vršiteljka dužnosti vrhovne državne tužiteljke Tatjana Begović kazala je da je Specijalno tužilaštvo uštedjelo 284.000 eura.

Ona je predložila da se ta ušteda SDT-a prebaci na druga tužilaštva, koja već kubure sa manjkom novca.

GST je kazao da do kraja Nove godine na poziciji za bruto zarade trenutno imaju 148.000 eura.

On je pobrojao plan troškova do 31. decembra ove godine - ali na osnovu projekcije kazao da bi sa tog konta mogli da uštede 70.000 eura.

On je kazao da bi kao rukovodilac mogao da da saglasnost kako bi se višak preusmjerio drugim tužilaštvima.

"Peihvatam preporuku ekonomskih savjetnika da sada damo saglasnost za 35.000 eura, a kada sagledamo sve onda još 35.000 kada svedemo račune damo saglasnost za ostala sredstva. Mi smo raspoloženi da to uradimo. Nadam se da to rješava neki gorući problem", rekao je Novović.

Medenica: Višem tužilaštvu u Podgorici fali šest tužilaca

Tužilački savjet je pozvao i rukovoditeljku Višeg državnog tužilaštva Lepu Medenicu oko izvještaja o radu i izazovima.

Medenica je kazala da ove godine do sada imaju više predmeta nego tokom cijele 2022. godine.

Ona je u analizi navela probleme VDT-a Podgorica, naglašavajući da je zabrinjavajuća nepopunjenost radnih mjesta, te da sada imaju 10 tužilaca od 16 koliko ih je predviđeno Pravilnikom.

"Trenutno je u toku i dvogodišnji nadzor koji radimo u ODT-u Podgorica. Neophodno je razmišljati o popuni radnih mjesta, posebno ukoliko dođe do izmjene nadležnosti SDT-a, pa će se dio krivičnih djela spustiti na našu nadležnost", rekla je Medenica.

Ona je naglasila da je alarmantno stanje u zgradi VDT-a Podgorica naglašavajući da su nedavnim krečenjem malo upristojili radni prostor.

"Rezultati su za ovih 10 mjeseci dobri. Mislim da sve držimo na jednom visokom nivou", navela je Medenica.

Novović: Omogućen pristup jednom malom dijelu baza podataka

Glavni specijalni tužilac Vladimir Novović kazao je da je SDT-u omogućen pristup "jednom malom dijelu baza podataka".

"Napravljen je manji pomak u odnosu na pristup bazi podataka između institucija na način da je omogućen pristup malom dijelu podataka", kazao je Novović.

GST je naveo da dogovoreno da tim procesom rukovodi Ministarstvo unutrašnjih poslova.

O slučaju ubistva Duška Jovanovića

Član TS Stevo Muk pitao je šeficu VDT-a Podgorica da li je zadovoljna onim što tužilac sada radi u predmetu ubistva Duška Jovanovića.

"Imate li neki optimizam da će se ta istraga pomjeriti sa mrtve tačke", pitao je Muk.

Medenica je naglasila da je posljednjih godina otvoreno više predmeta povodom ubistva urednika Dana, te da su hitno postupali u njima.

"Smatrate li da je dobra praksa da troje tužilaca da iz dežurstva rade na istom djelu, te da li je to dobra praksa", pitao je Muk.

Šefica Višeg državnog tužilaštva kazala je da su postupali hitno po informacijama, te da su tužioci koji su bili dežurni "promptno radili sve šta su mogli".

"Ako rade tri tužioca možda je to i dobro. Da se nenametne nekom tužiocu da nešto možda neće da radi ili radi kako ne treba. Možda je ovo i dobro", kazala je ona.

Medenica je kazala da je sada određena kontakt - tužiteljka, koja je objedinila predmete i postupa u njima.

"Mi nemamo informaciju da li je bilo saradnje sa FBI u ovom predmetu. Radimo sve što možemo u tom slučaju. Poslije gotovo 20 godina teško je, ali čim radimo onda nešto i očekujem", rekla je Medenica.

Kontakt - tužiteljka je Danka Ivanović-Đerić, ona je takodje izvijestila Medenicu da je pitala direktora Uprave policije da li je FBI uključivan u predmetu istrage ubistva Jovanovića gdje je dobila odgovor da "strane službe nisu uključivane u ovom predmetu".

Bonus video: