TS: Postupanje tužilaca u predmetu Abu Dabi Fond bilo je skandalozno

Specijalno policijsko odjeljenje je 27. januara 2021. godine podnijelo krivičnu prijavu protiv Petra Ivanovića, Budimira Mugoše i Zorana Vukčevića za produženo krivično djelo zloupotreba službenog položaja

43623 pregleda 27 reakcija 27 komentar(a)
Tužilački savjet (arhiva), Foto: Luka Zeković
Tužilački savjet (arhiva), Foto: Luka Zeković

Članovi Tužilačkog savjeta bili su saglasni u ocjeni da je postupanje tužilaca u predmetu Abu Dabi Fond "bilo skandalozno".

Specijalno državno tužilaštvo dostavilo je izvještaj o postupanju tužilaca u istrazi predmeta, koji traje tri i po godine.

Član Tužilačkog savjeta Filip Jovović je tokom razmatranja naveo da su propusti tužilaca u ovom predmetu ozbiljni, posebno ako se uzme u obzir "o kakvoj vrsti propusta se radi, odnosno da se radi o jednostavnim radnjama"...

Prema izvještaju SDT-a, tužioci su donosili različite odluke, nekada i u potpunoj suprotnosti, a prva tužiteljka Stojanka Radović obavila je nekoliko saslušanja čiji zapisnici nijesu čak ni potpisani. Predmet je nakon toga dodijeljen tužiteljki Mariji Raspopović, koja je krajem prošle godine donijela odluku o okončanju istrage, a nakon toga predmet ponovo "otvorila", odlučivši da opet sasluša osumnjičenog Petra Ivanovića, bivšeg ministra poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Ivanović
Ivanovićfoto: Boris Pejović

Kraj istrage nazirao se u decembru prošle godine ali je, ipak, u martu ove godine predmet dodijeljen u rad tužiocu Vukasu Radonjiću

U izvještaju se navodi da će tužilac Radonjić saslušati opet neke svjedoke, pa donijeti odluku.

Istraga o trošenju novca iz Abu Dabi Fonda otvorena je u julu 2020. godine, a tadašnji glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić obrazovao je specijalni istražni tim.

Specijalno policijsko odjeljenje je 27. januara 2021. godine podnijelo krivičnu prijavu protiv Petra Ivanovića, Budimira Mugoše i Zorana Vukčevića za produženo krivično djelo zloupotreba službenog položaja. U predmetu su osumnjičena i pravna lica "Vektra Jakić" Pljevlja, Milkraft Leche d.o.o. Bijelo Polje, "HM Durmitor" d.o.o. Žabljak, "Eko-Per" d.o.o. Šavnik, "IMS Gradina" d.o.o. Rožaje za krivična djela zloupotreba službenog položaja putem pomaganja i neosnovano dobijanje i korišćenje kredita i druge pogodnosti.

Prijava je podnesena i protiv Dragana Brkovića, Krsta Kneževića, Vladimira Kujundžića, Džemala Škrijelja i Ljuba Perišića, kao odgovornih lica u tim firmama, te protiv okrivljenog Milana Adžića za zloupotrebu procjene.

Tužiteljka Marija Radović predmet je zadužila 21. juna 2021. godine, a 20. decembra tadašnji GST je donio naredbu o proširenju istrage protiv okrivljenog Ivanovića za produženo krivično djelo zloupotreba službenog položaja.

Bonus video: