Zbog droge palo 70 vozača: Pod dejstvom narkotika najčešće vikendom za volanom

Saobraćajne patrole od oktobra u kontroli saobraćaja koriste i droga testove

41378 pregleda 12 komentar(a)
Ako test pokaže da je vozač pozitivan na psihoaktivne supstance, upućuje se u zdravstvenu ustanovu na uzimanje urina na analizu (arhiva/ilustracija), Foto: BORIS PEJOVIC
Ako test pokaže da je vozač pozitivan na psihoaktivne supstance, upućuje se u zdravstvenu ustanovu na uzimanje urina na analizu (arhiva/ilustracija), Foto: BORIS PEJOVIC

Saobraćajne patrole su od oktobra počele da koriste droga-testove pomoću kojih su za nešto više od mjesec uspjeli da otkriju 70 vozača koji su upravljali automobilom pod dejstvom psihoaktivnih supstanci.

Prema policijskim statistikama, tokom dana vikenda najveći je broj onih koje je policija nakon testiranja na droge privela jer su upravljali vozilom pod dejstvom narkotika.

Početkom prošle sedmice policija je u Baru uhapsila i jednog od članova “škaljarskog” klana - Ulcinjanina Edmonda Mustafu (29), koji je nakon što je test za drogu pokazao prisustvo nedozvoljenih supstanci priveden u Sud za prekršaje, gdje je kažnjen kaznom zatvora od 15 dana zbog vožnje pod dejstvom droge.

Policija je u odgovoru “Vijestima” pojasnila da od oktobra koriste droga testove proizvođača “Drager” tipa “DrugCheck 3000” pomoću kojih, prilikom kontrole učesnika u saobraćaju, testiraju “one vozače za koje se sumnja da su pod dejstvom psihoaktivnih supstanci”.

“Testiranje se vrši na način što se vozaču, na kojeg se sumnja da je pod dejstvom opojnih droga, daje upijajući kolektor koji se nakon upotrebe stavlja u kasetu za testiranje i nakon par minuta test pokaže da li je vozač pozitivan ili negativan na opojne droge”, navodi Uprava policije.

U slučaju da test pokaže da je vozač pozitivan na psihoaktivne supstance, on se prvo upućuje u zdravstvenu ustanovu na uzimanje urina na analizu.

Policija nakon toga podnosi prekršajnu prijavu na osnovu člana 317a stav 1 tačka 3 u vezi člana 182 stav 5 Zakona o bezbjednosti saobraćaja na putevima (ZOBS).

“Ukoliko vozač odbije testiranje na psihoaktivne supstance, shodno Zakonu o bezbjednosti saobraćaja na putevima, njega policijski službenici lišavaju slobode i kasnije privode sudiji za prekršaje. U sudskom postupku je predviđeno obavezno izricanje zatvorske kazne u trajanju od 15 do 60 dana. Pored navedenog, izreći će se i zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom u trajanju od 4 do 6 mjeseci”, piše u odgovoru UP-a.

Predviđena zakonska kazna za vozača koji upravlja vozilom u saobraćaju pod dejstvom droga i psihoaktivnih supstanci ili je pod dejstvom alkohola u koncentraciji od 2 g/kg je kazna zatvora od 15 do 60 dana i izricanje zaštitne mjere zabrane upravljanja motornim vozilom u trajanju od 4 do 6 mjeseci.

Analiza, objavljena u Strategiji poboljšanja bezbjednosti u drumskom saobraćaju, pokazala je da je više od trećine vozača prijavilo da su bar jednom u posljednjih 30 dana upravljali vozilom nakon konzumiranja alkohola, dok je 4,7 odsto prijavilo vožnju nakon upotrebe droga.

“Zastupljenost vožnje pod uticajem alkohola je dvostruko veća u odnosu na evropski prosjek, što ukazuje na alarmantnu situaciju u Crnoj Gori u pogledu ovog rizičnog ponašanja u saobraćaju, dok što se tiče vožnje pod uticajem droga, situacija je nešto povoljnija u odnosu na prosjek EU”, piše u strategiji MUP-a.

Test na drogu za vozače, odnosno, “Drag test 5.000” detektuje 7 najvažnijih grupa narkotika - amfetamin, kanabis, kokain, metamfetamin, opijati, metadon i benzodiazepin su droge koje test otkriva.

Osobe, koje zbog terapije koriste ljekove sa ove liste, ne bi trebalo da upravljaju vozilom.

Bonus video: