Vojinović: Nivo podaničkog odnosa Perović prema Medenici skandalozan

"Ovi navodi predstavljaju ozbiljno narušavanje integriteta Agencije, čija je osnovna svrha borba protiv korupcije i koju moraju voditi neukaljani pojedinci koji su apsolutno spremni da u svakom momentu nezavisno i nepristrasno rade"

22576 pregleda 42 reakcija 42 komentar(a)
Anđela Vojinović, Foto: Demokratska Crna Gora
Anđela Vojinović, Foto: Demokratska Crna Gora

Nivo podaničkog odnosa direktorice Agencije za sprječavanje korupcije Jelene Perović prema optuženoj bivšoj predsjednici Vrhovnog suda Vesni Medenici skandalozan je i sam po sebi potvrđuje da smo ranije na najvažnim mjestima u najvažnijim institucijama, umjesto sluga građana, imali klasične sluge režima.

To je saopštila poslanica Demokratske Crne Gore Anđela Vojinović, koja je pozvala na hitnu reakciju, poručivši da je važno očuvati kakav-takav integritet Agencije:

"...Koji je, nažalost, višegodišnjim uplitanjem bivšeg režima u njen rad već odavno debelo i ozbiljno poljuljan".

Ona se oglasila nakon što su Vijesti danas objavile da je nekadašnja predsjednica Osnovnog suda na Cetinju Jelena Perović, svojevremeno, mimo propisa tražila i dobijala sugestije od Medenice - kako da postupa u pojedinom predmetima, navodi se transkriptima njihovih razgovora, koji su dio jednog predmeta protiv bivše predsjednice Vrhovnog suda.

Vojinović je ocijenila da je ASK ponovo je suočena s ozbiljnim optužbama koje kompromituju svaki dalji rad Perović, dodajući da smatra da je potrebno osigurati odgovornost za svako ponašanje koje se pokaže neetičkim ili nezakonitim.

"Ovi navodi predstavljaju ozbiljno narušavanje integriteta Agencije, čija je osnovna svrha borba protiv korupcije i koju moraju voditi neukaljani pojedinci koji su apsolutno spremni da u svakom momentu nezavisno i nepristrasno rade. Ovakvi slučajevi ne samo da dovode u pitanje nezavisnost ovih institucija, odnosno pravosuđa, o kojoj smo već više puta govorili, već i podrivaju temelje vladavine prava", saopštila je Vojinović.

Pitala je "ako je Perović na taj način bila spremna da kao predsjednica Osnovnog suda 'raportira' Vesni Medenici koja je optužena za teška krivična djela, šta nam, odnosno, ko nam to garantuje da se slična pojava ne dešava i dan danas, samo sa mjesta direktorice Agencije za sprječavanje korupcije?"

"Svjedoci smo brojnih, i u najmanju ruku, sumnjivih odluka koje su donijete od strane direktorice ASK-a, u proteklom periodu. Da li se može ispostaviti da su i one bile plod "raporta" nekom iz bivšeg režima? Nivo podaničkog odnosa direktorice ASK-a prema optuženoj bivšoj predsjednici Vrhovnog suda koji se jasno primjećuje u ovim navodima, skandalozan je i sam po sebi potvrđuje da smo ranije na najvažnim mjestima u najvažnijim institucijama, umjesto sluga građana, imali klasične sluge režima. ASK je ključna institucija u očuvanju povjerenja građana u institucije, transparentnost i borbu protiv svakog oblika korupcije u društvu", saopštila je Vojinović.

Bonus video: