Savjeti, briga i muštuluk uz srce

Sa pozicije direktorice ASK, Jelena Perović brinula o interesu Vesne Medenice u postupku pokrenutom protiv ASK, zbog odluke da nekadašnju predsjednicu Vrhovnog suda ne gone zbog neizuzimanja u izboru kandidata za sudije osnovnih sudova

45159 pregleda 167 reakcija 101 komentar(a)
Ostala lojalna Medenici: Perović, Foto: BORIS PEJOVIC
Ostala lojalna Medenici: Perović, Foto: BORIS PEJOVIC

Sa pozicije direktorice Agencije za sprečavanje korupcije (ASK) Jelena Perović brinula je o interesu Vesne Medenice, u postupku pokrenutom protiv ASK zbog odluke da nekadašnju predsjednicu Vrhovnog suda ne gone zbog neizuzimanja u izboru kandidata za sudije osnovnih sudova.

To proizlazi iz transkripata njihovih razgovora, koji su dio jednog predmeta protiv bivše predsjednice Vrhovnog suda, koja je u pritvoru.

“Sjutra je zakazano suđenje u Upravnom sudu u vezi s odlukom Agencije da nijeste u sukobu interesa oko kandidata za sudije. Ne znam jesu li Vas pozvali, ali bi bilo dobro da se pojavite ili preko punomoćnika”, piše u poruci koju je Perović poslala Medenici 21. aprila 2021. godine.

Tada već bivša predsjednica Vrhovnog suda odgovara da joj ne pada na pamet da ide u Upravni sud:

“Niko mi ništa nije rekao. Zvaću Branku, ali ne pada mi na pamet. Eto su sve ponovili i posledica nikakvih nema i da je bio sukob”.

Jelena Perović i Vesna Medenica prepiska
foto: Vijesti

Perović joj nakon toga piše da misli kako nevladine organizacije ne mogu biti stranka u postupku i žali se na sudije Upravnog suda.

“E dobro. Ja mislim da NVO ne mogu biti stranke u postupku. Ali Upravni neće da prihvati niti moje argumente, niti član 10 Zakona o upravnom sporu ko može biti stranka... Kod sudije Medine Mušović je... Čujemo se...”.

Jelena Perović i Vesna Medenica prepiska
foto: Vijesti

“Ok sve su to tamo ‘stručnjaci’”, odgovara joj Medenica kratko...

Jelena Perović i Vesna Medenica prepiska
foto: Vijesti

Ljubav

Perović se 26. novembra 2021. godine pohvalila Medenici da je Vrhovni sud kao neosnovan odbio zahtjev nevladinih organizacija HRA i MANS, kojim su tražili ispitivanje odluke Upravnog suda od 22. aprila 2021. godine. Upravni sud je odlučio da odbije njihovu tužbu protiv ASK, izjavljenu zbog odluke da ne pokrene postupak protiv Medenice i Mladena Vukčevića.

Perović 26. novembra 2021. godine, devet dana nakon što je Vrhovni sud donio presudu, šalje Medenici muštuluk - fotografisanu prvu stranicu presude i emotikon srce.

Medenica joj odgovara istim emotikonom...

Perović je o svemu izvještavala: Medenica
Perović je o svemu izvještavala: Medenicafoto: Luka Zeković

Sukob intersa

Prije spora u Upravnom sudu, nevladine organizacije Akcija za ljudska prava (HRA), Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS), Institut alternativa (IA) i Centar za građansko obrazovanje (CGO) uputile su 9. avgusta 2019. godine ASK-u dva zahtjeva za utvrđivanje povreda odredbi Zakona o sprečavanju korupcije u pogledu sukoba interesa tadašnjeg predsjednika Sudskog savjeta Mladena Vukčevića i članice tog tijela - Medenice.

Zahtjevi su podnijeti zato što se Vukčević i Medenica prilikom odlučivanja o izboru kandidata za sudije osnovnih sudova nijesu izuzeli iz odlučivanja o izboru četiri kandidata - djece njihovih dugogodišnjih prijatelja, odnosno savjetnice iz kabineta.

Te četiri NVO tada su ocijenile da Medenica i Vukčević nijesu postupili u skladu sa Poslovnikom o radu Sudskog savjeta, koji u članu 10 zahtijeva od predsjednika ili člana da se izuzme iz učešća u razmatranju pitanja i odlučivanja koje se tiče njega, srodnika, supružnika, kao i “ako postoje druge okolnosti koje izazivaju sumnju u nepristrasnost”...

“Protivno ovoj normi, oni su učestvovali i u ispitivanju i ocjenjivanju s njima povezanih osoba - kandidata na konkursu i u donošenju konačne odluke o njihovom izboru. Na taj način su pored Poslovnika prekršili i Zakon o Sudskom savjetu i sudijama koji od članova Sudskog savjeta zahtijeva nepristrasnost, kao i Zakon o sprečavanju korupcije, koji zahtijeva poštovanje propisa o sprečavanju sukoba interesa, tj. izuzeće u slučaju okolnosti koje ukazuju na sukob interesa u odnosu na povezana lica”, saopštili su tada iz HRA.

Agencija, na čijem čelu je tada bio Sreten Radonjić, međutim, odbila je zahtjeve za pokretanje postupaka protiv Vukčevića i Medenice, zaključivši da je izbor kandidata sproveden u skladu sa Zakonom i Poslovnikom o radu Sudskog savjeta...

Neće u "medijski cirkus"

Perović je, odgovarajući na set pitanja, “Vijestima” napisala da ne prihvata da bude dio medijskog cirkusa:

“Ne prihvatam da budem dio medijskog cirkusa i komentarišem navodne transkripte poruka, čiju autentičnost niko nije potvrdio i ne može da potvrdi, a za koje postoji osnovana sumnja da su dobavljene i proslijeđene vam na nezakonit način”.

Ostala lojalna Medenici: Perović
Ostala lojalna Medenici: Perovićfoto: Boris Pejović

Ona nije konkretno odgovorila na pitanja “Vijesti” zbog čega je, sa telefonskog broja koji i danas koristi, raportirala Medenici, niti objasnila njeno interesovanje za stanje u spisima predmeta i nakon što je otišla iz Osnovnog suda Cetinje, ali ni zbog čega je informacije prenosila Medenici...

Zaboravila da joj Medenica potpiše zapisnik

Nepunu sedmicu nakon što je sjela u fotelju direktorice ASK, Perović je telefonom dogovarala sa Medenicom da dođe u ASK i izjasni se, a iz poruka proizlazi i da je zaboravila da joj tadašnja predsjednica Vrhovnog suda potpiše zapisnik.

“Šta radite? Sjutra mi je u 12h savjet”, piše u poruci upućenoj Medenici 30. jula 2020.

Medenica odgovara: “Reci kada da dođem”, i dobija poudu da to učini kad god joj odgovara.

“Kad god Vam odgovara. Hoćemo u 10h? Meni je do 12h sve slobodno”, šalje joj Perović uz emotikon koji se smiješi.

Medenica potvrđuje da će doći u 10 sati, a prepisku nastavljaju sjutradan, kada je Perović obavještava da nije potpisala zapisnik.

“Nijeste mi potpisali zapisnik. Jeste li još u Podgorici?”, pita Perović 31. jula u 11.10 sati.

“Poslaću ovog mog sada. U kancelarijii sam”, odgovara Medenica, iz čega proizlazi da zapisnik nije potpisala u Agenciji.

Iz Agencije ubrzavala predmete u cetinjskom sudu

Iz mnoštva razmijenjenih poruka jasno je da je Perović ostala lojalna Medenici i nakon što je napustila poziciju predsjednice Osnovnog suda na Cetinju, sa koje joj je redovno raportirala i mimo propisa tražila sugestije kako da postupa u brojnim predmetima, ali i nakon što se nekadašnja prva žena crnogorskog pravosuđa penzionisala...

Perović je za direktoricu Agencije izabrana u julu 2020. godine i to nakon konsultacija sa Medenicom, vidi se u porukama koje su razmjenjivale.

“Dobro jutro. Šta radite? Nadam se da odmarate za praznike. Trebala bih da se vidim sa Vama, ako ste slobodni ova nekolika dana ili u srijedu ujutru. Dobila sam jednu ponudu za posao, pa bih i sa Vama da vidim i čujem Vaše mišljenje”, šalje joj Perović 12. jula 2020.

Medenica joj odgovara da čitave sedmice neće biti na poslu i predlaže da se čuju preko aplikacije WhatsApp.

“Drži se. Ne obrukaj nas”, šalje joj Medenica na dan kada je Savjet Agencije nakon saslušanja i izabrao Perović za novu direktoricu.

Njih dvije su i nakon toga komunicirale, a u septembru o predmetima koji se vode pred Osnovnim sudom u Cetinju.

“Zovem Vas kad pogledam. P954/18 zakazano lice mjesta za 17. 9. (odlagano zbog vještaka jer je bio u izolaciji), a P829/18 zakazan za 20. 10. saslušanje parničnih stranaka. Odlagano zbog kovida. Sve će uraditi da se završe za dva mjeseca”, piše Perović tadašnjoj predsjednici Vrhovnog suda 14. septembra 2020.

Bonus video: