Čuvar prijatelja, a ne propisa

Predsjednik države Jakov Milatović saopštio da je riječ o dodatnom urušavanju povjerenja građana u pravni poredak. Potpredsjednik Vlade Momo Koprivica ocijenio je nedopustivim da na čelu ASK-a bude eksponent funkcionera, onih koje je trebalo da kontroliše

34199 pregleda 58 reakcija 51 komentar(a)
Šta će reći SDT: Jelena Perović, Foto: Savo Prelević
Šta će reći SDT: Jelena Perović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 28.11.2023. 10:16h

Specijalno državno tužilaštvo (SDT) po službenoj dužnosti utvrđuje da li su Jelena Perović i Vesna Medenica kroz telefonsku komunuikciju počinile bilo koje krivično djelo za koje se goni po službenoj dužnosti.

To je “Vijestima” saopšteno iz tužilaštva kojim rukovodi Vladimir Novović, a na pitanja o mogućoj zloupotrebi službenog položaja nekadašnje predsjednice cetinskog Osnovnog suda i aktuelne šefice Agencije za sprečavanje korupcije sa tadašnjom čelnicom Vrhovnog suda.

Oštre reakcije dijela javnosti na rad Perović uslijedile su nakon serijala “Vijesti” o međusobnim prepiskama Perović i Medenice, u kojim se vidi da je ova tražila i dobijala sugestije od Medenice kako da postupa u pojedinom predmetima, da li i kome da odredi pritvor, obavještavala je ko je konkurisao za koje pozicije u pravosuđu, ali i da joj je ostala lojalna kada je prešla na novu funkciju...

“Materijal do kojeg je Specijalno državno tužilaštvo došlo pretresanjem sadržaja mobilnog telefona optužene V. M. u dijelu koji ne predstavlja dokaz za potvrđenu optužnicu protiv nje, jeste dio dokaznog materijala u ranije i po službenoj dužnosti formiranom krivičnom predmetu, u kojem se, u izviđaju, utvrđuje postojanje osnova sumnje da li je neko, pa i službeno lice, učinilo krivično djelo za koje se goni po službenoj dužnosti”, navodi se u odgovorima specijalnog tužioca/portparola SDT-a Vukasa Radonjića.

Traže odgovornost

Potpredsjednik Vlade za politički sistem, pravosuđe i korupciju Momo Koprivica saopštio je da će inicirati da se pokrene izbor novog Savjeta Agencije za sprečavanje korupcije (ASK), koji bi se, pored ostalog, bavio i odgovornošću aktuelne direktorice Jelene Perović.

Ocijenio je nedopustivim da na čelu institucije kao što je ASK ne bude profesionalac, već “partijski poslušnik i eksponent funkcionera, koje je zapravo trebalo kontrolisati”.

“Nedopustivo je da neko ko je trebalo da se bavi imovinom Vesne Medenice, sa njom komunicira, žali zbog hapšenja njenog vozača upletenog u organizovani kriminal i napade na novinare. Umjesto da se bavi konfliktom interesa prilikom odlučivanja Vesne Medenice, direktorica ASK-a joj pokazuje servilnost i podržava odluku koju obara Upravni sud kao nezakonitu”, naveo je Koprivica.

Rekao je i da je neprihvatljivo da je neko ko kontroliše zakonitost izbora drugih, “po sopstvenim riječima, biran političkim namještenjem umjesto javnim konkursom”.

“Pristrasno i servilno postupanje u brojnim slučajevima do sada, posebno onim koji se tiču imovine i životnog stila šefa bivšeg režima, sada nakon bjelodanih dokaza, postaje sasvim jasno i uverljivo. Iniciraću u skladu sa svojim nadležnostima, da se pokrene izbor novog Savjeta ASK-a, koji bi se, pored ostalog, bavio i odgovornošću aktuelne direktorice”, konstatovao je Koprivica.

Predsjednik države Jakov Milatović saopštio je da svakodnevne informacije koje ukazuju na mogući nedostatak profesionalizma i integriteta u Agenciji za sprečavanje korupcije, instituciji čiji je zadatak da bude prva odbrambena linija u borbi protiv korupcije, dodatno urušavaju već uzdrmano povjerenje građana u državu i u cjelokupan pravni poredak.

“Dalji ostanak Jelene Perović na funkciji direktorice Agencije za sprečavanje korupcije (ASK) apsolutno je neprihvatljiv i bio bi jasan znak da Crna Gora i dalje nije spremna da se na adekvatan način suoči sa korupcijom, posebno onom unutar državnih institucija koja predstavlja najveću prepreku za dalju implementaciju reformi i nastavak evropskih integracija”.

To su juče saopštili iz nevladine organizacije Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) i pozvali glavnog specijalnog tužioca da bez odlaganja formira predmet i otvori istragu protiv Perović, a u vezi sa transkriptima komunikacije koju je imala sa optuženom bivšom predsjednicom Vrhovnog suda Vesnom Medenicom.

“Sadržaj komunikacije između Perović i Medenice daju dovoljno osnova sumnje da je aktuelna direktorica ASK-a počinila više krivičnih djela, uključujući zloupotrebu službenog položaja, nesavjestan rad u službi, protivzakonit uticaj, te podstrekavanje na protivzakonit uticaj”, saopštili su iz MANS-a.

Imajući u vidu da Perović trenutno zauzima javnu funkciju od koje se očekuje besprekoran profesionalni integritet, tvrde da je čak i sumnja koje komunikacija sa Medenicom kreira, dovoljna da dovede u pitanje kredibilitet odluka koje je ASK do sada donosio, ali i sve one koje će donositi u narednom periodu.

Šta će biti sa satovima?

“Prepiska sa bivšom predsjednicom Vrhovnog suda je ostavila vrlo malo prostora za sumnju da su dosadašnje nezakonite odluke ASK-a bile posljedica pravnog neznanja Jelene Perović, a ne svjesne namjere da se kroz pogrešno tumačenje zakona oslobode odgovornosti najviši državni funkcioneri. U vezi sa time, biće posebno zanimljivo vidjeti odluku po inicijativi za provjeru porijekla dijela imovine bivšeg predsjednika države, Mila Đukanovića, koji se odnosi na kolekciju skupocjenih satova, a čije donošenje je Perović nedavno najavila. Sa druge strane, gotovo sve odluke u ključnim predmetima provjere imovine visokih državnih funkcionera su do sada donošene u njihovu korist, odnosno oslobađanjem od bilo kakve odgovornosti za kršenje zakona”, kazali su iz te nevladine organizacije na čijem je čelu Vanja Ćalović Marković.

U saopštenju dodaju da su ćutanje ASK-a, izbjegavanje da postupe po podnijetim inicijativama, ali i odluke donijete suprotno zakonu do sada bile predmet više presuda Upravnog suda, dok je kvalitet samih odluka bio predmet kritika i u posljednjem izvještaju Evropske komisije o Crnoj Gori.

“MANS već duže vremena upozorava na činjenicu da je kredibilitet i profesionalni integritet ASK-a ozbiljno narušen, prvenstveno postupanjem njene direktorice Jelene Perović protiv koje je nadležnom tužilaštvu već podnijeto nekoliko krivičnih prijava”, zaključili su.

Bave se popisom dok “pobjednici” tranzicije uživaju u bogatstvu

Milatović je konstatovao da su poboljšanje zakonskog okvira u oblasti antikorupcije i stvaranje preduslova za efikasan i neselektivan rad ASK-a, ključni izazovi, ne samo za novu parlamentarnu većinu, već i za sve druge subjekte koji žele da daju doprinos jačanju vladavine prava.

Poručio je i da “politička pristrasnost, lažni patriotizam i nedostatak ličnog i profesionalnog integriteta” ne smiju biti odlike javnih funkcionera niti znak raspoznavanja institucija u kojima obavljaju funkcije.

Ocijenio je da suočavanje sa problemom korupcije u našem društvu zahtijeva efikasan odgovor sve tri grane vlasti.

“Dosadašnji sistem koji pod lupu stavlja članove školskih odbora ili popisnih komisija, dok ‘pobjednici’ tranzicije i ‘uspješni’ političari bezbrižno uživaju u enormnom bogatstvu čije porijeklo nikad nije ispitano na valjan način - ruganje je i pravu i pravdi”, napisao je Milatović na društvenoj mreži Iks (Tviter).

Naglasio je da je suštinska kontrola prihoda i imovine javnih funkcionera polazna osnova za borbu protiv korupcije i utvrđivanje zakonitosti porijekla imovine.

“Životni stil javnih funkcionera i njihovih porodica mora biti pod posebnom pažnjom institucija, kako bismo trajno napravili otklon od nekontrolisanog bogaćenja pojedinaca na štetu države...”

Milatović je istakao da će konačan epilog “krupnih” slučajeva sumnjivog bogaćenja, koji već godinama i decenijama izazivaju posebnu pozornost javnosti, biti najbolji pokazatelj da li smo, umjesto frizirane statistike, napokon uspjeli da izgradimo jake i nezavisne institucije koje bilježe stvarne rezultate...

Sindikalci: Ne brukajte nas više

Sindikalna organizacija Agencije za sprečavanje korupcije pozvala je direktoricu ASK Jelenu Perović i menadžment da podnesu ostavke i da prestanu da urušavaju ugled institucije i funkcije koju obavljaju.

“Kako sačuvati nezavisnost Agencije koja je odveć zavisna? Kako sačuvati integritet institucije u kojoj direktor suspenduje 13 svojih zaposlenih bez razloga? Kako obezbijediti neselektivnost u radu kad se ne postupa po predmetima i prijavama koji ne odgovaraju njoj i njenim neformalnim šefovima? Kako obezbijediti odgovornost kada niko ne kontroliše rad direktora? Pitanja su bez odgovora od strane institucija i bez direktnog komentara domaćih i međunarodnih partnera”, saopštili su iz te Sindikalne organizacije.

Oni ističu da zaposleni traže samo jednak tretman i mogućnost za rad, da stranke traže jednak tretman, ažurnost i postupanje po njihovim predstavkama, da javni funkcioneri zahtijevaju jednako postupanje.

“Sve to ostaje nemoguće u uslovima sadašnjeg funkcionisanja menadžmenta sa brojnim sumnjama u neetičku upotrebu javnih resursa bez ikakve kontrole. Svi su se u Croj Gori nadali da će brojna putovanja sa svojim prijateljima i familijom o trošku države, skupi automobili, brojni skupi telefoni i telefonski brojevi, neograničena reprezentacija, gorivo i nezakoniti maksimalni iznosi naknada dovesti do vladavine prava i poštenog postupanja. Svi su se nadali da će Savjet ASK-a sa Momčilom Radulovićem na čelu, kao predstavnikom NVO sektora i pored naših upornih ukazivanja na propuste izvršiti kontrolu rada direktora, što mu je bila jedina bitna nadležnost. Nažalost, prevarili smo se”, kazali su oni.

Perović i Radulović
Perović i Radulovićfoto: Boris Pejović

U saopštenju pišu da je Perović vodila rat sa Sindikatom ASK, koji je uporno u posljednje vrijeme bespravno optuživala da šteti radu i ugledu institucije:

“Ovim putem poručujemo da se više okrene sebi i preispita svoje postupke i odluke, kako prema članovima Sindikata, tako i one koji se tiču i drugih odluka, koje su izavale lavinu prozivki u medijima. Sindikat razumije zabrinutost menadžmenta ASK-a u posljednje vrijeme, ali ujedno i poručuje da se mora shvatiti da im Sindikat ne može pomoći u rješavanju problema, ali može dati iskren savjet, a to je da podnesu ostavku, i da prestanu da urušavaju ugled institucije i funkcije koju obavljaju”.

Koji su mehanizmi smjene

Direktor Radio-televizije Nikšić Nikola Marković rekao je da očekuje da se pokrene pitanje razrješenja direktorice Perović.

U Bojama jutra na TV Vijesti, osvrnuo na prepiske direktorice ASK-a i nekadašnje predsjednice Vrhovnog suda Vesne Medenice.

“Pazite, direktorica ASK-a žali što je uhapšen čovjek koji pripada kriminalnoj grupi koja je pokušala da ubije novinarku Oliveru Lakić. Možete li da zamislite ikoga normalnoga, a ne nekoga ko treba da se bori protiv korupcije, da žali što je uhapšen neko koga državni organi povezuju sa teškim krivičnim djelima?”, pitao je Marković.

“Očekujem da nadležni organi i Skupština, koja bira Savjet ASK-a, ali i resorni ministri, potpredsjednik u Vladi za antikorupciju, reaguju na ovo i pokušaju da promptno ovo riješe. Pošto ova osoba neće da podnese ostavku, i dalje kancerogeno djeluje na tu instituciju, država mora nešto hitno da preduzme. Da se vide mehanizmi smjene, izbora novog Savjeta, znamo da je Savjetu ASK-a istekao mandat...”, dodao je Marković.

Perović: Podnijela sam krivične prijave

Direktorica ASK-a Jelena Perović, koja je ranije poručila da neće biti dio "medijskog cirkusa", kazala je za TVCG da je podnijela krivične prijave jer je, kako tvrdi, prepiska dobijena izvršenjem krivičnog djela.

"Ovaj napad je očekivan, s obzirom na završene i pokrenute predmete u ASK. Napad traje već tri godine. Podnijela sam krivične prijave i očekujem da nadležno tužilaštvo rasvijetli ovaj događaj", kazala je Perović, kako prenosi Portal RTCG.

Bonus video: