Predmet istrage, ne istražitelji: Ministar o policajcima, drugarima Ljuba Milovića

Tužilaštvo i policija identifikovali dvojicu službenika UP koji su se nedolično ponašali u kotorskoj policijskoj stanici

15083 pregleda 6 komentar(a)
Oni koji kompromituju čast policije mogu biti samo predmet naše obrade: Šaranović, Foto: Luka Zeković
Oni koji kompromituju čast policije mogu biti samo predmet naše obrade: Šaranović, Foto: Luka Zeković

Policajci Slobodan Vulanović i Marko Novaković nedolično su se ponašali u društvu dvije ženske osobe u kotorskoj policijskoj stanici i slali neprimjerene fotografije svom kolegi, sada odbjeglom policajcu Ljubu Miloviću, a ministar unutrašnjih poslova Danilo Šaranović poručio je da takvima neće biti mjesta u službi.

Šaranović je istakao da je odmah po saznanju za bahanalije u policijskoj stanici preduzeo sve neophodne mjere i radnje, kako bi se upoznao sa svim okolnostima.

“Ministarstvo unutrašnjih poslova je povodom ovog događaja već preduzelo radnje i obavijestilo Osnovno državno tužilaštvo u Kotoru, koje je dalo obavezujući nalog da se utvrde sve činjenice i okolnosti sa ciljem rasvjetljavanja ovog slučaja (saslušanje policijskih službenika i djevojaka sa fotografija, pribavljanje materijala sa nadzornih kamera, pribavljanje sadržaja sa Skaj komunikacije od Specijalnog državnog tužilaštva i dr.)”, saopštio je Šaranović.

Istakao je da je nakon što im je Sektor za borbu protiv kriminala dostavio dokaze, Komisija za provjeru bezbjednosnih smetnji odmah prikupila sve neophodne podatke i mišljenja u skladu sa zakonom i utvrdila da postoje bezbjednosne smetnje za dalji rad Vulanovića i Novakovića u policijskoj službi.

Upravo njih dvojicu Specijalno policijsko odjeljenje identifikovalo je kao policijske službenike koji su se 30. jula 2020. godine preko kriptovane Skaj aplikacije dopisivali sa Milovićem i slali mu “fotografije radnji eksplicitnog sadržaja koje vrše u prostorijama OB Kotor, sa dvije ženske osobe”.

“Kada su u pitanju policijski službenici koji su akteri ovog događaja, obavještavam javnost da je policijskom službeniku Marku Novakoviću, koji je u bjekstvu i za kojim je raspisana međunarodna potjernica, evidentiran prestanak radnog odnosa u Ministarstvu unutrašnjih poslova, dok je drugi policijski službenik Slobodan Vulanović trenutno u pritvoru i privremeno je udaljen sa rada, zbog čega sam tražio od direktora Uprave policije da preduzme radnje iz svoje nadležnosti”, kazao je Šaranović.

On je poručio da je stav MUP-a povodom takvih dešavanja je nedvosmislen:

“Neće biti mjesta ni za jednog policijskog službenika koji na bilo koji način krši kodeks policijske etike i šteti ugledu policijske profesije. Svaki naš potez biće usmjeren isključivo u tom pravcu da Uprava policije bude ogledalo savremene Crne Gore i primjer profesionalnosti. U borbi protiv organizovanog kriminala ovakvi pojedinci, koji svojim djelovanjem kompromituju čast i ugled institucije, bez dileme, ne mogu i neće biti dio ministarstva. Naprotiv, oni mogu biti samo predmet naše obrade”.

Eksplicitne fotografije iz policijske stanice u Kotoru i prepiska policajaca sa Milovićem, koju su vodili preko zaštićene aplikacije, nedavno su ugledali svjetlo dana.

Iz prepiske proizilazi da policajci Milovića izvještavaju kako su na identifikaciju priveli dvije ženske osobe koje su se prije nekoliko godina obnažene fotografisale sa zatvorenikom Đorđijem Pavićevićem, u Specijalnoj bolnici za psihijatriju u Dobroti.

Nakon nekoliko poruka šalju mu fotografije eskplicitnog sadržaja.

Vulanović je uhapšen 8. septembra zbog sumnje da je krajem avgusta, sa kolegom Markom Vučinićem, na plaži Ploče pretukao dvojicu turskih državljana Jasina i Emira Čičeka i šamarali još dvojicu njihovih rođaka.

Novakovića Specijalno državno tužilaštvo tereti da je dio policijskoj narko-kartela, koji su, prema tvrdnjama tog tužilaštva, formirali Petar Lazović i Mileta Ojdanić.

Taj policijski inspektor u bjekstvu je mjesecima.

Bonus video: