Apelacioni sud: Nismo bili dužni da javljamo što radimo

Apelacioni sud reagovao na saopštenje porodice ubijenog Zorana Pavićevića

12019 pregleda 5 komentar(a)
Ilustracija, Foto: BORIS PEJOVIC
Ilustracija, Foto: BORIS PEJOVIC

Iz Apelacionog suda saopštili su da su žalbu branioca Zlatka Jovanovića dostavili tužilaštvu, a da nisu imali zakonsku obavezu da je pošalju i porodici njegove žrtve Zorana Pavićevića.

Oni su reagovali na tekst “Sud bez saosjećanja sa porodicom žrtve”, objavljen 26. novembra u “Vijestima”, a istakli su da to čine uz potpuno razumijevanje bola i patnje porodice pokojnog Pavićevića zbog gubitka bliske osobe:

Objasnili su da su 8. novembra 2023. ukinuli presudu kojom je Jovanović 21. aprila osuđen na 30 godina zatvora zbog krivičnog djela teško ubistvo i da su predmet vratili prvostepenom sudu na ponovno suđenje.

“Prvostepena presuda je ukinuta jer je vijeće Apelacionog suda utvrdilo da su prilikom donošenja pobijane presude i u samoj presudi počinjene bitne povrede odredaba krivičnog postupka iz čl. 386 st.1 tač. 9 ZKP-a, na koje se dijelom ukazuje izjavljenim žalbama, a koje je dijelom utvrdio i ovaj sud, ispitujući pobijanu presudu po službenoj dužnosti, zbog kojih ovaj sud nije mogao da ispita prvostepenu presudu u pogledu odluke o krivičnoj odgovornosti okrivljenog”, saopštili su iz Apelacionog suda.

Oni ističu da su prethodno utvrdili da je prvostepena presuda dostavljena kome treba, ali i da je prvostepeni sud dostavio žalbe optuženog i njegovog branioca tužiocu, kao protivnoj stranci:

“Prvostepena presuda nije dostavljena oštećenoj porodici, jer oštećeni ima pravo žalbe samo ukoliko je donesena oslobađajuća presuda (čl. 382 st. 4 ZKP-a), kao ni izjavljene žalbe, jer to nije predviđeno članom 391 ZKP-a. Apelacioni sud Crne Gore nije imao zakonsku obavezu da o zakazanoj sjednici vijeća obavijesti oštećenu porodicu, jer oštećeni nemaju položaj stranke u postupku, već su to tužilac i okrivljeni. Članom 393 stav 1 Zakonika o krivičnom postupku propisano je da će se o sjednici vijeća obavijestiti ovlašćeni tužilac, optuženi ili njegov branilac koji je u roku predviđenom za žalbu ili za odgovor na žalbu zahtijevao da bude obaviješten o sjednici”.

Bonus video: