Advokat Tuzovića traži izdvajanje dokaza dobijenih iz Skaj komunikacija

Branilac Damir Lekić na suđenju rekao da su dokazi iz Skaj komunikacija pravno nevaljani. Predsjednik specijalnog vijeća sudija Zoran Radović rekao da će sud o predlogu odbrane naknadno odlučiti

11459 pregleda 7 komentar(a)
Lekić, Foto: Boris Pejović
Lekić, Foto: Boris Pejović

Branilac okrivljenog Harisa Tuzovića, advokat Damir Lekić predložio je danas izdvajanje iz spisa predmeta dokaze koji su proistekli iz Skaj komunikacija.

Danas je u Višem sudu u Podgorici nastavljeno suđenje okrivljenoj kriminalnoj grupi Stefan Đukića i Tuzovića, koji su optužnicom specijalnog državnog tužilaštva okrivljeni da su pripremali ubistva sudija, tužilaca i policijskih funkcionera.

Lekić je na suđenju rekao da su dokazi iz Skaj komunikacija pravno nevaljani.

On je ukazao na praksu koja je već poznata u Srbiji, a koja se odnosi na to da tužilac mora da utvrđuje identitete lica koja su navodno koristila Skaj.

Predsjednik specijalnog vijeća sudija Zoran Radović je rekao da će sud o ovom predlogu odbrane naknadno odlučiti.

Danas su pročitane službene zabilješke, zapisnici o pretresu, te zapisnici o oduzetim stvarima. Okrivljeni su prigovarali i iznosili primjedbe na rad službenika policije i tužilaštva. Naveli su da među oduzetim stvarima, ima i dosta onih koji ne pripadaju njima i koji oni ne koiste, već članovi njihovih porodica.

“Vozila što su oduzeli nisu predmet bilo koje istrage. To su vozila familije, taj auto je više od šest godina u naš posjed. Ja sam držao servis motora, i taj motor “Suzuki” je legalan. Vespa je od mog mlađeg brata. Jednom su je već oduzeli, i nije prošlo godinu dana opet, a po zakonu ne mogu dok ne prođe godinu dana. Pokupili su sve od vozila, sva sreća pa je moja majka otišla na posao, inače bi išla pješke. Pokupili su i telefone, babine kartice, četiri telefona koja ne rade su uzeli. Imam dokaz za porijeklo imovine”, naveo je između ostalog optuženi Aleksandar Raičević.

Osim Tuzovića i Đukića, optuženi su i Zoran Perović, Dušan Dudić, Milan Brajović, Nino Korać, Stefan Mićić, Aleksandar Raičević, Dušan Boljević, Albin R. Salić, Branko D. Pejanović, Haris Tuzović, Goran Milašinović i Bojan G. Lopičić.

U rješenju Apelacionog suda je navedeno da su okrivljeni osnovano sumnjivi da su izvršili krivična djela koja im se stavljaju na teret optužnicom Specijalnog državnog tužilaštva Crne Gore, odnosno da su u toku 2020. godine pa nadalje, okrivljeni Stefan Đukić i Emil Tuzović, zajedno sa još jednim za sada neidentifikovanim licem, stvorili kriminalnu organizaciju koja za cilj ima da primjenjuje nasilje i zastrašivanje, a istovremeno je planirano da u djelovanju kriminalne organizacije vrše uticaj na političku vlast, izvršnu, zakonodavnu i sudsku.

“Okrivljeni Emil Tuzović je za sebe i u dogovoru sa okrivljenim Đukićem, odredio da planira u budućnosti izvršenje krivičnih djela zbog kojih je kriminalna organizacija i stvorena, da preko drugih pripadnika kriminalne organizacije vrbuje lica za pripadnike kriminalne organizacije, da podstrekava pripadnike kriminalne organizacije na vršenje krivičnih djela protiv života i tijela na štetu nosilaca pravosudnih funkcija u Crnoj Gori – sudija i tužilaca, radi odugovlačenja krivičnih postupaka i izbjegavanja odgovornosti pripadnika kriminalne organizacije za djela za koja su optuženi. Zatim da vrši koordinaciju pripremnih radnji, praćenje nosilaca pravosudnih funkcija, planira i određuje vrijeme i mjesto napada na nosioce pravosudnih funkcija u Crnoj Gori, a u cilju nanošenja teških tjelesnih povreda sudijama i lišenje života specijalnih tužilaca i policijskih službenika, zaduženih za rasvjetljavanje teških krivičnih djela koja je kriminalna organizacija vršila. Okrivljeni Zoran Perović da postupa po naredbama i uputstvima organizatora kriminalne organizacije okrivljenog Stefana Đukića, da uspostavlja komunikaciju sa nosiocima najviših državnih funkcija u izvršnoj vlasti, da istima, koristeći ranije poznanstvo i svoj stvarni i pretpostavljeni uticaj nudi novac i druge pogodnosti u zamjenu za uticaj nosioca izvršne vlasti na razrješenje i izbor nosilaca pravosudnih funkcija – sudija i tužilaca, koji bi u sudskim postupcima protiv organizatora i pripadnika kriminalne organizacije donosili oslobađajuće presude zbog krivičnih djela teška ubistva i drugih krivičnih djela izvršenih na organizovan način. Tako što bi nosiocima javnih fukcija izvršne vlasti ponudio najmanje jedan milion eura da smijene Glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića i specijalnog tužioca Sašu Čađenovića, koji su pokrenuli, vodili i podnijeli optužbe protiv organizatora kriminalne organizacije", navodi se u rješenju Apelacionog suda.

Bonus video: