Talas promjena krenuo od sektora kriminalistike

Na čelnoj poziciji kriminalistike u v.d. mandatu imenovan Lazar Šćepanović, a nakon toga će uslijediti nove kadrovske rotacije i podjele na rukovodećim pozicijama unutar policijskog aparata

19250 pregleda 23 reakcija 23 komentar(a)
Jedna od najvažnijih funkcija u policijskom sistemu: Lazar Šćepanović, Foto: Luka Zekovic
Jedna od najvažnijih funkcija u policijskom sistemu: Lazar Šćepanović, Foto: Luka Zekovic

Za sada je neizvjesno kakve će sve promjene uslijediti u Upravi policije nakon što je juče za vršioca dužnosti načelnika Sektora za borbu protiv kriminala imenovan dosadašnji šef Regionalnog centra Zapad Nikšićanin Lazar Šćepanović.

Tom izmjenom na čelnoj poziciji kriminalistike vjerovatno će uslijediti novi talas kadrovskih rotacija i podjele na rukovodećim pozicijama unutar policijskog aparata.

Odluku je donio ministar unutrašnjih poslova Danilo Šaranović, koji je nakon razgovora Šćepanoviću povjerio v.d. mandat za jednu od najvažnijih funkcija u sistemu Uprave policije.

U martu nakon što je uhapšen pomoćnik direktora SBPK-a Dejan Knežević zbog sumnje da je zloupotrijebio službeni položaj, za koordinatora Sektora za borbu protiv kriminala imenovan je načelnik Specijalnog policijskog odjeljenja Predrag Šuković.

Šef SPO koji je tada prihvatio da privremeno koordinira SBPK-om, odbio je da bude privremeni pomoćnik direktora UP za Sektor kriminalističke policije, koji je od marta pretrpio ogromnu organizacionu ali i kadrovsku transformaciju.

Nakon dolaska Šukovića odmah je ugašen Odsjek za suzbijanje teških krivičnih djela, što je dovelo do toga da službenici dobiju nova rasporedna rješenja unutar UP.

Tada je rasformiran i Tim za podršku, kojim je komandovao Boban Brnović, a koji je formalno bio umetnut u sistem UP u vrijeme dok je pomoćnik direktora bio Zoran Lazović. Na račun službenika Tima za podršku stigle su brojne optužbe za nečovječno postupanje, torturu i zlostavljanje prilikom policijskog rada, zbog čega su otvoreni brojni tužilački izviđaji...

Dok je Šuković kao načelnik SPO bio i koordinator Sektora za borbu protiv kriminala imao je svu logistiku službe za policijske poslove u radu na primarnim predmetima iz nadležnosti Specijalnog državnog tužilaštva što je dovelo do hapšenja velikog broja osoba, zbog sumnje da su bili dio organizovanih kriminalnih grupa, ali i dva bivša direktora UP Veselina Veljovića i Slavka Stojanovića.

U ovoj godini pokrenut je veliki predmet SDT-a i SPO, a na udaru se našao veliki broj službenika policije zbog optužbi da su radili za mafiju.

Upućeni tvrde da je sada upitno kako će dalje biti nastavljena koordinacija unutar policijskog sistema jer je SPO gotovo pa nezavisno odjeljenje, koje za svoj rad isključivo odgovara glavnom specijalnom tužiocu Vladimiru Novoviću.

Specijalno državno tužilaštvo daje ključne rezultate u poglavljima 23 i 24, što je nedavno pohvaljeno i u dokumentu Evropske komisije.

Analitički podaci UP u proteklih 11 mjeseci pokazuju da je povećan broj rasvjetljavanja krivičnih djela posebno u dijelu zapljene droga.

Novi vršilac dužnosti načelnika Sektora za brobu protiv kriminala Lazar Šćepanović ranije je bio rukovodilac grupe za suzbijanje krvnih delikata u sektoru kriminalističke policije CB Nikšić. Krajem marta ove godine, odlukom tadašnjeg ministra Filipa Adžića, postavljen je za šefa Regionalnog centra Zapad.

SPO uzima najbolje da popuni manjak

Nakon promjene u vrhu kriminalistike vrlo je vjerovatno da će uslijediti i talas prelaska inspektora što imaju rješenja za rad u Specijalnom policijskom odjeljenju, a koji su, zbog jačanja linija rada u UP, posljednjih mjeseci bili na rukovodećim pozicijama u kriminalistici.

Za očekivati je i da će šefovi odsjeka sa najboljim rezultatima preći u SPO.

Glavni specijalni tužilac Vladimir Novović saopštio je prošle sedmice pred Tužilačkim savjetom da u Specijalnom policijskom odjeljenju rade svega 22 službenika, te da to umnogome otežava rad.

Prema Aktu o onutrašnjoj sistematizaciji radnih mjesta u SPO bi trebalo da ima službenika.

“Šef SPO-a treba da nađe određeni broj kvalitetnih policijskih službenika koji bi mogli da odgovore zadacima. Mislim da će se određeni pomaci napraviti u nekoj bližoj budućnosti”, kazao je tada Novović. Za prelazak u SPO neophodna je i saglasnost direktora Uprave policije.

Bonus video: