Vrhovni sud traži salu: Opšta sjednica krajem decembra?

Vrhovni sud Crne Gore obratio se dopisom Sekretarijatu Sudskog savjeta da im obezbijede salu sa audio opremom kako bi mogli da organizuju Opštu sjednicu Vrhovnog suda Na dnevnom redu intervju sa kandidatkinjom za predsjednicu Vrhovnog suda Vesnom Vučković, ali i izbor disciplinskog tužioca

11904 pregleda 2 komentar(a)
Curi rok za istragu: Suzana Mugoša, Foto: BORIS PEJOVIC
Curi rok za istragu: Suzana Mugoša, Foto: BORIS PEJOVIC

Vrhovni sud Crne Gore obratio se dopisom Sekretarijatu Sudskog savjeta da im obezbijede salu sa audio opremom kako bi mogli da organizuju Opštu sjednicu Vrhovnog suda u periodu od 20. do 27. decembra ove godine.

Vrhovni sud Crne Gore u odgovoru “Vijestima” naveo je da zbog građevinskih i rekonstrukcijskih radova u zgradi u kojoj je smješten, nema mogućnosti da obezbijedi prostor za održavanje Opšte sjednice, kao ni uslov da ta sjednica bude audio snimljena, a što je zakonska obaveza.

“Vrhovni sud uputio je zahtjev Sekretarijatu Sudskog savjeta Crne Gore da mu se obezbijedi adekvatan prostor za održavanje Opšte sjednice Vrhovnog suda, koja bi se održala u drugoj polovini decembra, odnosno u periodu od 20. do 27. decembra ove godine”, piše u odgovoru Vrhovnog suda.

Na dugo čekanoj Opštoj sjednici, koja ukoliko se obezbijedi sala trebalo bi da se održi krajem decembra, a kako su naveli u Vrhovnom sudu, zbog obimnosti dnevnog reda trajala bi više dana.

Zbog toga što od ljetos traju radovi, ali i adaptacija multimedijalne sale u Vrhovnom sudu mjesecima nije zakazivana Opšta sjednica na kojoj bi se obavio intervju, a potom i tajno glasanje za jedinu prijavljenu kandidatkinju za predsjednika Vrhovnog suda.

Na oglas Sudskog savjeta, koji je raspisan 4. jula ove godine, prijavila se samo aktuelna vršiteljka dužnosti Vrhovnog suda Vesna Vučković.

Na Opštoj sjednici v.d. Vrhovnog suda potrebna je podrška dvije trećine glasova svih sudija Vrhovnog suda, kako bi Vučković stigla na intervju pred Sudskim savjetom, koji daje posljednju odluku da li će u punom mandatu preuzeti rukovođenje sudskom granom vlasti.

Osim toga planirano je da se na Opštoj sjednici obavi i izbor disciplinskog tužioca nakon prestanka funkcije sudiji Muzaferu Hadžajliću u avgustu ove godine.

Izbor novog disciplinskog tužioca važan je i zbog postupka utvrđivanja disciplinske odgovornosti sutkinje Suzane Mugoše, a nakon što je 21. novembra ove godine, predsjednik Višeg suda u Podgorici Boris Savić podnio prijedlog za utvrđivanje disciplinske odgovornosti, uz ocjenu da je “učinila teži disciplinski prekršaj iz člana 108 i 13 Zakona o Sudskom savjetu i sudijama” pa je stoga predložio izricanje disciplinske sankcije... Sudski savjet je juče odlučio da taj postupak ipak vodi zamjenica disciplinskog tužioca Vesna Pean.

Predsjednik Višeg suda u Podgorici tvrdi da je sutkinja Mugoša učinila povredu Etičkog kodeksa izjavom da je odluka Apelacionog suda u predmetu pokušaj državnog udara “falsifikat službene isprave”, te da “sudija koja je pisala drugostepenu odluku, netačno i neistinito prenosi riječi i djelove iz prvostepene presude sa očiglednom namjerom da promijeni suštinu”...

Istragu po podnijetom predlogu za utvrđivanje disciplinske odgovornosti sprovodi disciplinski tužilac i zastupa optužni akt u postupku utvrđivanja odgovornosti sudije.

Disciplinskog tužioca i njegovog zamjenika bira Sudski savjet, iz reda sudija sa najmanje 15 godina radnog iskustva kao sudija, a na predlog Opšte sjednice Vrhovnog suda.

Pean vodi istragu protiv Suzane Mugoše

Sudski savjet odbio je zahtjev za izuzeće zamjenice disciplinske tužiteljke Vesne Pean pa će ona voditi disciplinski postupak protiv sutkinje Suzane Mugoše.

Pean je tražila izuzeće jer je sa sutkinjom Mugošom bila u vijeću u predmetu “državni udar” tokom donošenja prvostepene presude.

Članom 113 Zakona o Sudskom savjetu i sudijama predviđeno je da disciplinski tužilac mora završiti postupak disciplinske odgovornosti u roku od 45 dana od dana dostavljanja predloga. Predsjednik Višeg suda Boris Savić podnio je predlog za utvrđivanje disciplinske odgovornosti 21. novembra ove godine, pa se očekuje da taj posao bude okončan početkom godine.

Disciplinski tužilac je vezan rokom, ali i činjeničnim opisom disciplinskog prekršaja iz predloga za utvrđivanje disciplinske odgovornosti.

Nakon odluke disciplinskog tužioca postupak utvrđivanja odgovornosti sprovodi Disciplinsko vijeće Sudskog savjeta po optužnom predlogu disciplinskog tužioca. Postupak utvrđivanja disciplinske odgovornosti za najteže disciplinske prekršaje sprovodi Sudski savjet

Bonus video: