Milanović: Droga je moja, ali nisam pripadnik klana

Počelo suđenje za likvidacije Andrije Gazivode i Petra Muhadinovića na Cetinju

18990 pregleda 2 komentar(a)
Viši sud u Podgorici, Foto: Luka Zeković
Viši sud u Podgorici, Foto: Luka Zeković

U Višem sudu u Podgorici juče je počelo suđenje okrivljenima za ubistva Andrije Gazivode i Petra Muhadinovića na Cetinju, pred specijalnim vijećem sudije Amira Đokaja.

Specijalno državno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv desetočlane kriminalne organizacije Vladana Radomana i Filipa Ivanovića, zbog ubistava Gazivode i Muhadinovića na Cetinju 2020.

Okrivljeni se terete i za planiranje ubistava Vasa Gazivode, oca pokojnog Andrije, Miloša Jovanovća, Kića Paovića, Aleksandra Jabučanina.

Andrija Gazivoda ubijen je 17. februara 2020, a kao saizvršioce ubistva SDT je označio Filipa Ivanovića i Velibora Stanišića, dok su Nikola Martinović i Boban Sjekloća optuženi za pomaganje.

Potom je 27. februara 2020, Petar Muhadinović poginuo od eksplozije bombe koja je bila postavljena ispod vozila kojim je upravljao.

Za teško ubistvo Muhadinovića optuženi su Filip Ivanović i Nikola Martinović.

Kako se ovi optuženi nalaze u bjekstvu, sud je juče počeo glavni pretres u odsustvu okrivljenih.

Odbranu su juče pred sudom dali okrivljeni Ilija Milanović i Stevan Đurišić i negirali izvršenje krivičnog djela - stvaranje kriminalne organizacije, navodeći da nemaju nikakve veze sa ovim krivičnim djelom.

Okrivljeni Milanović priznao je krivično djelo za šverc marihuane: “Priznajem da je marihuana koja je pronađena u selu Dobrska Župa u porodičnoj kući, moja i namjeravao sam da je dalje prodam. Kupio sam marihuanu od NN osobe”, kazao je on.

Optužnica ga tereti i da je radi dalje prodaje kupio 88,930 kilograma marihuane.

“Ne priznajem krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije. Nisam pripadnik bilo kakve kriminalne organizacije. Nema mojih poruka sa ostalim optuženim, pa mi je nejasno kako me tužilac stavio u optužnicu. Nisam izvršavao naredbe od ostalih okrivljenih, niti sam dobijao instrukcije. Specijalno tužilaštvo nije navelo nijednu moju poruku kojom me povezuje sa ostalim optuženim. Nejasno mi je koje je moje krivično djelo, jer u optužnici nije navedena nijedna poruka da sam uradio nešto konkretno. Neke od optuženih poznajem, jer živimo u istom gradu. Apsolutno nikada od Filipa Ivanovića nisam dobijao naredbe i zadatke”, izjavio je Milanović.

Okrivljeni Đurišić dao je odbranu pred sudom, iako se u tužilačkoj istrazi branio ćutanjem.

“Nisam član kriminalne organizacije. Ne poznajem nikog od optuženih i nisam kriv. Nisam imao kontakt sa optuženima”, izjavio je on.

Advokat Branko Anđelić, branilac optuženog Ilije Milanovića, predložio je sudskom vijeću da se ukine pritvor uz jemstvo od 40.000 eura.

Specijalna tužiteljka Sanja Jovićević protivila se predlogu, navodeći da predloženo jemstvo nije dovoljna garancija da okrivljeni neće pobjeći.

Suđenje se nastavlja 28. decembra.

Bonus video: