Advokat: Da li je Miloš Medenica u pritvoru zbog prezimena

Branilac je rekao da je Ustavni sud naveo da su stereotipni razlozi za produženje pritvora Medenici, te da Viši sud ne cijeni njegovu odluku

9526 pregleda 19 komentar(a)
Foto: Boris Pejović
Foto: Boris Pejović

Advokat Stefan Jovanović, branilac okrivljenog Miloša Medenice, predložio je danas ukidanje pritvora, ali je specijalno vijeće sudije Višeg suda u Podgorici Nade Rabrenović odbilo taj predlog.

Branilac je podsjetio da je Ustavni sud Crne Gore u svojoj odluci naveo da su stereotipni razlozi za produženje pritvora Medenici, te da Viši sud ne cijeni njegovu odluku.

“Zašto ne cijenimo odluke Ustavnog suda ako smo legalisti? Zašto za jedne važe te odluke a za druge ne važe? Je li to tako zato što se Miloš preziva Medenica? Ako jeste, neka to neko kaže”, istakao je Jovanović.

Dodao je da izgleda da Ustavni sud nema više nikakvu ulogu u crnogorskom pravosuđu i društvu.

“Taj sud je donio odluku da je produženjem pritvora mom branjeniku povrijeđen niz prava zagarantovanih Ustavom. Ustavni sud ocijenio je da su "stereotipni" razlozi za pritvor. Zašto ne cijenimo odluke Ustavnog suda ako smo legalisti”, zapita je Jovanović.

Advokat Miloš Vuksanović, branilac Vojina Perunovića i Marka Vučinića, istakao je da vijeće koje odlučuje o pritvoru navodi "bizarne razloge" za produženje pritvora. Posebno se ovrnuo na okrivljenog Perunovića, ističući da je on priznao izvršenje krivičnog djela za koje ga SDT tereti.

“Nepristojno dugo se nalazi u pritvoru, a potencijalna kazna za izvršenje krivičnog djela za koje je optužen mora biti manja od perioda koji je proveo u pritvoru”, naglasio je advokat Vuksanović.

Državni tužilac upućen na rad u Specijalno državno tužilaštvo Vukas Radonjić protivio se ovim predlozima.

Nakon kraće pauze, sud je odbio predloge odbrane.

Bonus video: