Careviće zbog Krimovice goni i država

Zbog uzurpacije državne imovine u grbaljskom selu, krivičnom gonjenu se pridružio i zaštitnik imovinsko pravnih interesa države, koji traži da se zemljište vrati u prvobitno stanje

47490 pregleda 125 reakcija 67 komentar(a)
Marko Carević, Foto: Savo Prelević
Marko Carević, Foto: Savo Prelević

Zaštitnik imovinsko-pravnih interesa države Crne Gore pridružio se krivičnom gonjenju nekadašnjeg predsjednika Opštine Budva Marka Bata Carevića i njegovog sina Milana u procesu koji se pred kotorskim osnovnim sudom vodi protiv njih zbog uzurpacije državne imovine u grbaljskom selu Krimovice.

To je na glavnom pretresu pred sudijom Osnovnog suda Veljkom Bulatovićem, tokom saslušanja, kazao zamjenik zaštitnika imovinsko-pravnih interesa Ivan Đurišić.

On je postavio imovinsko-pravni zahtjev da se zemljište vrati u prvobitno stanje.

Sudija Bulatović novi pretres zakazao je za 20. decembar kada će ponovo biti saslušan vještak geodetske struke da bi se razjasnilo da li se katastarska parcela na kojoj su izgrađeni objekti poljoprivrednog dobra Carevića nalazi u zoni morskog dobra ili ne. Tada bi se realno i završio dokazni postupak.

Osnovno državno tužilaštvo u Kotoru podnijelo je krajem avgusta prošle godine Osnovnom sudu optužni predlog protiv Marka Carevića zbog krivičnog djela protivpravno zauzimanje zemljišta na Krimovici. Njegovom sinu Milanu se stavlja na teret krivično djelo protivpravno zauzimanje zemljišta i krivično djelo građenje objekta bez prijave i dokumentacije za građenje. Optužnim predlogom je obuhvaćeno i preduzeće “Carinvest”.

Mreža za afirmaciju nevladinog sektora - MANS je još 2020. objavila da je poljoprivredni kompleks na Krimovici, koji je gradila firma, porodična kompanija Carevića, napravljen na pola miliona kvadrata državnog zemljišta, gdje su sagrađeni objekti bez građevinske dozvole.

Krajem novembra 2021. kompanija “Carinvest” je kotorskom Osnovnom sudu predala tužbu protiv države Crne Gore tražeći da joj se prizna vlasništvo nad preko 620 hiljada metara kvadratnih državnog zemljišta na Krimovici u opštini Kotor. Kompanija bi zauzvrat u budžet države uplatila 1,2 miliona eura, odnosno 1,93 eura po metru kvadratnom.

U tužbi, koju je objavio MANS, navodi se da je namjera kompanije “Carinvest” da kroz parnični postupak “pribavi u svojinu zemljište koje je sve do angažmana tužioca (kompanije “Carinvest”) bilo u cjelosti zapušteno, neiskorišćeno i bez ikakvih benefita po državu.

Carevići u tužbi navode da su se od 2015. do danas više puta obraćali državnim institucijama i lokalnoj upravi pokušavajući da reguliše status zemljišta koje je uzurpirano, a za koje tvrde da je bilo “neiskorišćeno i zaboravljeno od strane državnih organa”.

Tužbi Carevića protiv Crne Gore je prethodio sastanak sa zvaničnicima resornih ministarstava 41. Vlade Crne Gore. Prema zapisniku do koga je došao Istraživački centar MANS-a, Carević se 11. juna 2020, kao fizičko lice u zgradi Vlade, sastao s Milutinom Simovićem, tadašnjim potpredsjednikom za ekonomsku politiku i finansijski sistem, ministrom finansija Darkom Radunovićem, te predstavnicima ministarstava poljoprivrede i urbanizma, ali i institucije Zaštitinka imovinsko-pravnih interesa Crne Gore.

U zapisniku se navodi da je sastanak organizovan na inicijativu Carevića, te da je odbio predlog Simovića da se sastanak odloži jer se poklapao s održavanjem sjednice Skupštine opštine (SO) Budva. Baš na dan pregovara s tadašnjim ministrima, Careviću je izglasano nepovjerenje na sjednici SO Budva. Nekoliko dana kasnije krenuli su i sukobi tadašnje koalicije koju je Carević predvodio s policijom, tokom kojih je i bio uhapšen.

Bonus video: