Ostavka Sanje Jovićević u Tužilačkom savjetu

Da li odlazak iz TS-a ima veze sa željom da napreduje u Vrhovno državno tužilaštvo

54111 pregleda 10 komentar(a)
Da li je otišla zbog napredovanja: Sanja Jovićević, Foto: BORIS PEJOVIC
Da li je otišla zbog napredovanja: Sanja Jovićević, Foto: BORIS PEJOVIC

Specijalna tužiteljka Sanja Jovićević podnijela je juče ostavku na članstvo u Tužilačkom savjetu, saznaju “Vijesti” od više izvora.

Ona je ostavku dostavila u pisanoj formi, ali nije obrazložila zbog čega se odlučila na taj korak.

Njen mandat počeo je 5. avgusta 2021. godine, nakon što je tadašnji predsjednik Skupštine Aleksa Bečić raspustio raniji sastav TS, a ona je u tom tijelu bila predstavnik tužilačke organizacije iz reda Specijalnog državnog tužilaštva.

Međutim, još 22. juna 2021. predala je kandidaturu za izbor tri državna tužioca u Vrhovnom državnom tužilaštvu, a prema planu TS - pitanje izbora tužilaca u VDT bi, poslije gotovo dvije i po godine, uskoro trebalo da dođe na red.

Zbog zakonskih prepreka, ona kao član TS ne bi mogla da bude birana i da napreduje u tužilačkoj organizaciji, pa je to najvjerovatnije i razlog zbog čega je u susret izboru tri tužioca u Vrhovno državno tužilaštvo podnijela ostavku na članstvo u Savjetu...

Na taj javni oglas, osim nje, prijavili su se još i sadašnji rukovodilac ODT-a Podgorica Duško Milanović, tužilac iz Kolašina koji je sada u ODT Bar Vojislav Grujić i tužiteljka iz Nikšića Vjera Mićunović.

Upućeni tvrde da Jovićević ima i ponajviše šansi da napreduje u VDT, ukoliko to što je bila član aktuelnog saziva Tužilačkog savjeta ne bude prepreka za izbor.

Zakon o Tužilačkom savjetu propisuje da “za vrijeme trajanja mandata u Tužilačkom savjetu, član TS-a iz reda državnih tužilaca ne može biti biran u državno tužilaštvo višeg stepena ili za rukovodioca državnog tužilaštva”...

Upravni sud je u presudi U.br. 4523/2021 utvrdio da je član 17 Zakona o Sudskom savjetu i sudijama suštinski isti kao i član 27 Zakona o državnom tužilaštvu, te da zahtijeva da “sudija podnese ostavku na funkciju člana Sudskog savjeta prije nego i konkuriše za napredovanje”...

Jovićević je doduše na javni oglas TSO 6/21 konkurisala prije nego je postala član TS, pa će biti zanimljiva odluka članova Tužilačkog savjeta - da li je to što je bila u ovom sazivu od ljeta 2021. prepreka za napredovanje.

Specijalna tužiteljka tražila je u martu od Tužilačkog savjeta da joj se na osnovu člana 33 Zakona o državnom tužilaštvu, odobri da 70 odsto svog radnog vremena provede na radu unutar Tužilačkog savjeta i da se za toliko oslobodi obaveza u SDT-u.

Ona je bila i član brojnih komisija TS-a. Jovićević je u tužilačkoj organizaciji od 1998. gdje je prošla put od pripravnika do zamjenika osnovnog državnog tužioca u Podgorici. Rješenjem VDT-a 2009. godine upućena je na rad u Više državno tužilaštvo u Podgorici, pa se opet vratila u ODT Podgorica, nakon čega je napredovala u Više državno tužilaštvo u maju 2014. godine. U junu 2016. izabrana je za specijalnu tužiteljku.

Bonus video: