Platimo jednog i rješavamo sve: Lazović i kavčani dogovarali da kupovinom poslanika DPS-u omoguće opstanak na vlasti

Pripadnici klana i tadašnji policajac planirali da staroj vlasti obezbijede većinu u parlamentu i nakon avgusta 2020. Zvicer, uz smiješak, pitao šta se dešava ako jedan od skupštinara nestane, a Lazović poručio da je najbolje da jednog od njih kupe “Jedan (poslanik) rešava, ali dva su beton. Ajd’ probaj nešto”, poručuje policajac Zviceru

86781 pregleda 103 reakcija 45 komentar(a)
Spremali par miliona za nekoga od poslanika: Detalj iz prošlog saziva parlamenta (ilustracija), Foto: BORIS PEJOVIC
Spremali par miliona za nekoga od poslanika: Detalj iz prošlog saziva parlamenta (ilustracija), Foto: BORIS PEJOVIC

Pripadnici kavačkog klana pokušavali su nakon 30. avgusta 2020. godine da kupe nekoga od poslanika, a šef te organizovane kriminalne grupe Radoje Zvicer istovremeno pita i šta se dešava ako jedan od skupštinara nestane.

To proizilazi iz transkripata njihovih razgovora koje su vodili preko kriptovane Skaj aplikacije, koje je Agencija Evropske unije za sprovođenje zakona dostavila crnogorskim istražiteljima.

Ideju oko kupovine poslanika 22. oktobra 2020. godine dao je tadašnji pripadnik Sektora za borbu protiv kriminala i korupcije, sada uhapšeni Petar Lazović.

U to vrijeme još nije bila formirana vlada, nakon parlamentarnih izbora na kojima je Demokratska partija socijalista (DPS) izgubila trodecenijsku vlast.

Partije koje su tada dogovarale formiranje vlasti imale su jednog poslanika više u odnosu na dotadašnji režim DPS-a i njegovih partnera. Prelazak jednog od poslanika na “drugu stranu” omogućio bi DPS-u opstanak na vlasti.

“Da nemaš prodor u ovu opoziciju nekoga da kupimo?”, Lazović pita Zvicera tog dana.

Šef kavčana odgovara mu da nije o tome razmišljao: “Nisam uopšte o tome razmišljao. Koliko ih treba da se kupe?”, pita Zvicer.

Koliko poslanika  nam treba: Zvicer
Koliko poslanika nam treba: Zvicerfoto: Skaj/Vijesti

Lazović objašnjava da je dovoljno jedan ili dvojica.

“Uzmu koji milion i boli ih ku*ac, svi ih posle štitimo, a neka nastave da laju ka’ opozicija”, objašnjava Lazović.

“Uzmu koji milion i boli ih k...”, poručivao Lazović
“Uzmu koji milion i boli ih k...”, poručivao Lazovićfoto: Boris Pejović

Zvicer, međutim, ponovo pita koliko je poslanika potrebno za tu akciju.

“Jedan rešava, ali dva su beton. Ajd’ probaj nešto”, objašnjava policajac.

Zvicer se nakon toga interesuje ko je od parlamentaraca iz Kotora i od policajca traži spisak poslanika.

Nakon što mu Lazović odgovori da će provjeriti ko je od njih iz te primorske opštine, šef kavačkog kriminalnog klana pita:

“Daj mi spisak tih ljudi. Što se dešava kad nestane poslanik?”, i na kraju poruke stavlja emotikon sa smješkom.

Lazović mu odgovara da će i to da vidi.

“Nego biće prenose te mandate. To je najlakše”, piše Zvicer.

Nekadašnji tajni agent tada objašnjava da i on slično razmišlja o toj temi: “Mislio sam o tome, nego bi preuzeo drugi”, piše Lazović.

Oni u tom kontekstu pominju tada jednog od lidera partije koja je dogovarala buduću vlast.

Šef kavčana potom objašnjava sistem kupovine: “Pođe se kući kod jednoga i daju se pare”.

Prepisku oko kupovine poslanika nastavljaju i sjutradan, kada Zvicer pita: “Niko nema iz Kotora i TV (Tivta)?”

Često bili u politici

Vijesti su ranije objavile da je uhapšeni bezbjednjak pred iste izbore 2020. godine o politici razgovarao sa šefovima kavačkog klana, tada kivan što neki ne daju “ni banke” partiji koju podržavaju.

Lazović u Skaj komunikaciji sa Zvicerom poručivao je da biznismen Ranko Ubović samo za jedne izbore “pukne po par miliona” i to na nagovor njegovog oca, sada penzionisanog policajca Zorana Lazovića.

“Tigar po par miliona za izbore pukne jer mu Z kaže, a ovaj Z gleda kao brata, znaš ti ovo sve”, jedna je od sijaset poruka koju je šefovima kavačkog klana, u ljeto 2020. godine, poslao policajac Lazović.

Tog 9. avgusta, mlađi Lazović porukama objašnjava da je Tigar zapravo Ranko Ubović, vlasnik “Bemaksa”, a jasno proizilazi da je pod slovom “Z” njegov otac, čije fotografije iz službenih prostorija takođe dijeli na čatu...

Stariji Lazović u to vrijeme je pomoćnik direktora Uprave policije za borbu protiv kriminala.

U komunikaciji s kavčanima, on kritikuje očigledno tadašnjeg očevog kolegu iz službe da finansijski ne doprinosi politici koju podržavaju...

“Brate, evo znaš i sam situaciju ođe. Ko ođe mimo Z i Tigra pomaže bilo koga, ko ođe daje osim njih! Jedini Z sa njegovima se ne folira i ne odriče drugova je li ga to koštalo jes! Jel mogao da ima kao Golub milone jes, ali Golub jedino djeci daje, nikom više banke! Jedino Z i Tigar. Tigar po par miliona za izbore pukne jer mu Z kaže, a ovaj Z gleda ka brata. Znaš ti ovo sve. Nije što je moj Z, ali to je tako, ljudi poput njega ste ti i Liam i više niko da ja znam! Ti si svakog kuma ispratio i pomogao i selo digao... i onda meni krivo jer ostali najveći kajmak kupe! Ako nije ovako!”, piše mlađi Lazović šefu kavačkog klana.

Nadimak Liam na Skaj aplikaciji koristio je Darko Šarić.

Tokom prepiski sa kriminalcima iz kavačkog klana, on indirektno prijeti, proizilazi iz komunikacije, jednom biznismenu sa primorja...

Naglašava da tom hotelijeru neće pomoći ni Stari koji spava u njegovom objektu, ako se samo njima zamjeri.

“Žarko pi*ka jedna, kur*i se, jer mu Stari spava tamo. Pa neka nama pogriješi, pa ćeš vidjet što će mu Stari pomoći. Evo neka me ispravi ako sam slagao, ja se kunem u oba Zorana!!!”, šalje 9. avgusta 2020. godine aktivni policajac Zviceru i sada odbjeglom policajcu Ljubu Miloviću.

Pet dana prije izbora u avgustu 2020. godine šef kavačkog klana Lazoviću i Miloviću šalje spisak sigurnih glasača u zatvoru i van njega.

Milović predlaže da svi naprave spiskove i da “Zoran” to odnese “Lomiju”. Lomi u šatrovačkom govoru znači Milo.

“Istraga Mujović Radovan, Bulatović Dragiša, Stupar Vojin, Vujačić Vukan, Pejaković Žarko, Terzić Igor, Stanišić Vidoje, Đurđevac Aleksandar, Paović Mošo, Mirotić Peđa, Žmukić Jovan, Avdić Davor, Nedović Lazar, Goran Vukčević, Perović Đuro, P. Đ., Bulajić Miloš, Dragan Kontić, Pero Laličić, Pavlović Boško, Pavlović Ilija, Cicmil Đorđe, Drecun Nikola, Uroš Đurđevac, Mitar Marković. F paviljon Zurovac Nemanja, Bešović Filip, Rakočević Goran, Mrdak Nenad, Marković Aleksandar, Pavićević Jovan. C paviljon - Radojica Zeković, Kljajević Željko”, piše na jednom spisku.

Na drugom je 18 imena i prezimena, pet članova porodice Radovana Mujovića, petoro Kankaraša, sa napomenom da nisu nikada glasali, kao i četiri člana porodice Davora Avdića i četvoro Backovića.

Za sve njih upisane su i adrese.

Odmah nakon što su u grupu stigli spiskovi, Milović odgovara:

“Spisak. Top”, a Zvicer daje pojašnjenje:

“Prvi spisak zatvor. Većina su domaćini u sobe i svaki od njih će povući ostale, familije itd. Drugi sve kontra bili do sad, spisak nije konačan”.

Milović tada konstatuje da nema Juniora (Petra Lazovića) da koordinira, a Zvicer konstatuje:

“Biće razvlači nekoga”.

“Neka svi naprave spisak familija, porodica, drugova, prijatelja, poći ću ja sa Juniorom kod Zorana i reć šta imamo. Sve redom neka popišu. Jer bi svi bili kontra da ti kažeš. Ima tu kijamet ljudi, i reće Zoran Lomiju”, piše Milović.

“Svaki će glasat što mu rečem”, odgovara mu Zvicer.

Ideju oko kupovine poslanika 22. oktobra 2020. godine dao je tadašnji pripadnik Sektora za borbu protiv kriminala i korupcije, sada uhapšeni Petar Lazović. U to vrijeme još nije bila formirana vlada, nakon parlamentarnih izbora na kojima je DPS izgubio trodecenijsku vlast

Zvicer pita Lazovića koliko je poslanika potrebno za tu akciju, a ovaj mu objašnjava da je jedan dovoljan, ali da su "dva beton"

Predmeti protiv Lazovića

Specijalno državno tužilaštvo tereti Lazovića da je kao službenik Agencije za nacionalnu bezbjednost, privremeno raspoređen u policijski Sektor za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, radio za organizovanu kriminalnu grupu kavčani.

Oni su početkom januara podigli optužnicu protiv njega, odbjeglog policajca Ljuba Milovića, Radoja Zvicera, Slobodana Kašćelana, Radoja Živkovića, Nikole Spasojevića, Milana Vujotića, Duška Roganovića, Radovana Mujovića, Radovana Pantovića i Nikše Perovića.

Prema navodima optužnice, ta kriminalna organizacija formirana je u drugoj polovini 2020. godine i pored Crne Gore djelovala je u Južnoj Americi, Africi, Evropi i Australiji. Optuženi se terete za više teških krivičnih djela, kao što su teška ubistva, pokušaji ubistava, šverc droge, oružja i cigareta, kao i zloupotreba položaja.

Lazović je obuhvaćen i u još nekoliko predmeta SDT-a, a svi se odnose na organizovanu kriminalnu grupu kavčani. Tokom iznošenja odbrane negirao je izvršenje krivičnih djela, tvrdeći da je članove tog klana hapsio, a ne s njima drugovao.

Bonus video: