Isakov tvrdio suprotno, vještačenje pokazuje da je bio za volanom u trenutku udesa

DNK nalaz oborio tvrdnje optuženog za tešku saobraćajnu nesreću u kojoj je stradao Nenad Lainović

11800 pregleda 5 komentar(a)
Isakov juče nakon suđenja, Foto: Jadranka Ćetković
Isakov juče nakon suđenja, Foto: Jadranka Ćetković

Iako je Stefan Isakov (23) tvrdio suprotno, nalaz DNK vještačenja Forenzičkog centra pokazao je da je on 18. avgusta prošle godine upravljao automobilom u trenutku saobraćajne nesreće, u kojoj je stradao njegov suvozač Nenad Lainović (23).

Taj nalaz juče je pročitan u Višem sudu u Bijelom Polju, u nastavku suđenja Isakovu iz Mojkovca, koji odgovara zbog krivičnog djela “teška djela protiv bezbjednosti javnog saobraćaja”.

Isakov je ranije na ročištu tvdio da nije on upravljao vozilom, već da je jednu rutu vozio sada pokojni Lainović, a da je u trenutku nesreće vozilom upravljala Ana Kosanović.

U izjavi u Osnovnom državnom tužilaštvu Isakov je tvrdio da je “Nenad sjeo na mjesto vozača, a Ana suvozača, a da je on ostao pozadi i da se više ničeg ne sjeća”.

Na pretresu se, međutim, sjetio da je u jednom trenutku upravljanje vozilom preuzela Ana, a razlike u kazivanju je pravdao time da se prisjetio kasnije dešavanja, podsjećajući da je i sam zadobio povrede u vidu potresa mozga.

Ana Kosanović ranije je negirala njegove navode da je upravljala vozilom u trenutku nesreće u Mojkovcu, tvrdeći da je za volanom bio Isakov.

Otac pokojnog Nenada, Darko Lainović rekao da je nakon nesreće svog sina zatekao kako leži na zemlji na oko pet ili šest metara od automobila i vrata suvozača, a da je optuženog Stefana primijetio na oko 150 metara od vozila, kako se udaljava sa lica mjesta.

Prema optužnici, Isakov je 18. avgusta prošle godine, 35 minuta nakon ponoći, u mjestu Gornja polja u Mojkovcu, upravljao vozilom “golf” iz Mojkovca prema Đurđevića Tari, bez vozačke dozvole i položenog vozačkog ispita.

Prema tom tužilačkom aktu kretao se nedozvoljenom brzinom od 103, 4 kilometra na čas, zbog čega je došlo do izmicanja vozila ulijevo i prelaska preko kolovoza do vrha kosine, odakle je vozilo odbijeno.

Tom prilikom smrtno je stradao suvozač Nenad Lainović, dok je Ana Kosanović zadobila osobito teške tjelesne povrede.

Tužilac Vladan Đalović je kazao da nalaz o DNK vještačenju koji je sačinila viša policijska inspektorka Jelena Jovanović u potpunosti potvrđuje navode Ane Kosanović - da nije upravljala vozilom, ali i da istovremeno demantuje optuženog Isakova, jer tragovi na volanu, mjenjaču i ručici vrata ukazuju na prisustvo bioloških tragova čiji je donor Isakov, dok njenih tagova nema.

U nalazu vještaka saobraćajne struke Milenka Čabarkape utvđeno je da je Isakov vozio brzinom od 103, 4 kilometra, što je oko 60,2 kilometra na čas brže od dozvoljene brzine.

U obdukcionom nalazu, sada pokojne doktorke Dragane Čukić navodi se da je smrt kod Nenada Lainovića “nastupila usljed oštećenja za život važnih centara u vratnoj moždini i u malom mozgu, zbog preloma vratnih pršljenova i lobanje”, a da su povrede nastale “dejstvom tupine zamahnutog mehaničkog oruđa”.

Oštećena Ana Kosanović je, kako navodi vještak sudske medicine, dr Nemanja Radojević, zadobila osobito teške tjelesne povrede opasne po život - prelom potiljačne kosti, nagnječene kore velikog mozga, prelome grudne kosti, serijski prelom više rebara, 11. grudnog pršljena, nagnječenje pluća, dok je Isakov zadobio teške tjelesne povrede - potres mozga i nagnječenje pluća.

Suđenje se nastavlja 19. januara.

Bonus video: