Iz početka o krađi zlata Aca Đukanovića

Specijalno odjeljenje Višeg suda nenadležno nakon tri i po godine, predmet proslijeđen Osnovnom sudu

55339 pregleda 328 reakcija 34 komentar(a)
Ukradeni nakit navodno vrijedan 330 hiljada eura: Aco Đukanović, Foto: Boris Pejovic
Ukradeni nakit navodno vrijedan 330 hiljada eura: Aco Đukanović, Foto: Boris Pejovic

Specijalno odjeljenje podgoričkog Višeg suda oglasilo se nenadležnim da odlučuje o krađi nakita iz kuće biznismena Aca Đukanovića, pa su taj predmet proslijedili Osnovnom sudu u Podgorici.

To su učinili tri i po godine nakon što je, sada penzionisana specijalna tužiteljka Stojanka Radović, u ponoć 2. aprila 2020. godine, maltene otela predmet od tadašnjeg osnovnog tužioca Vukasa Radonjića i odredila pritvor osumnjičenoj za krađu, Ani Pešukić, koja je tražila da sa ODT potpiše sporazum o priznanju krivice.

“Viši sud oglašava se stvarno nenadležnim za postupanje u krivičnom postupku protiv Filipa Ralevića zbog produženog krivičnog djela krađa putem podstrekivanja... i optužene Ane Pešukić zbog produženog krivičnog djela teška krađa, jer je u konkretnom slučaju stvarno i mjesno nadležan Osnovni sud u Podgoric”, piše u rješenju koje je donio sudija Specijalnog odjeljenja tog suda Nenad Vujanović.

Ana Pešukić, koju terete da je iz kuće brata bivšeg predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića ukrala nakit vrijedan oko 330.000 eura, kazala je juče “Vijestima” da očekuje da Specijalno državno tužilaštvo (SDT) utvrdi ko je, u noći kada je priznala krađu, “zvao tužiteljku Radović da se uključi u predmet”.

“Konačno, tri i po godine nakon što je sad već penzionisana specijalna tužiteljka Stojanka Radović nezakonito otela predmet tada postupajućem osnovnom državnom tužiocu, a potom i izmislila kriminalnu grupu i iskonstruisala optužnicu za krivično djelo koje nije iz njenog, već iz nadležnosti Osnovnog državnog tužilaštva, jedan sudija našao je za shodno da postupa zakonito i oglasi se nenadležnim”, rekla je Pešukić.

Ona je podsjetila da je od početka tvrdila da joj se za krađu iz kuće biznismena koji kontroliše Prvu banku ne može suditi u Višem sudu, ali i da je ukazivala na nezakonito postupanje tadašnje specijalne tužiteljke.

“Da podsjetim, zbog njenog nezakonitog postupanja šest mjeseci sam provela u pritvoru, tokom kojih smo moja porodica i ja trpjeli nevjerovatne pritiske. Odluka sudije Vujanovića da se oglasi nenadležnim potvrda je onoga što govorim od prvog dana, kada sam, kao u vrijeme OZNE, saslušavana u stanu mog tadašnjeg poslodavca - nema kriminalne grupe, sve što sam uradila, uradila sam sama. Sada bi bilo značajno da SDT utvrdi ko je zvao specijalnu tužiteljku da se uključi u predmet koji je vodio osnovni tužilac Vukas Radonjić i sa kojim je trebalo da potpišem sporazum o priznanju krivice i zbog čega je morala ona da se uključi da od mene odbrani brata tadašnjeg predsjednika države. Zakon mora biti isti za sve”.

Ona je uhapšena 2. aprila 2020. godine, i to nakon što je priznala da je ukrala nakit iz kuće svog tadašnjeg poslodavca. Tada je tvrdila i da ukupna vrijednost nije ona za koju je terete.

“Nakita nije bilo toliko koliko tužilaštvo tvrdi, čak je bilo i komada koji su dobijali od prijatelja, a za koji se ispostavilo da nije zlatan... pa se postavlja pitanje po čijem nalogu je i iz kojih motiva specijalna tužiteljka izmislila kriminalnu organizaciju i toliku vrijednost. Veoma je važno da se to zna”, rekla je ona ranije.

Bilo bi značajno da SDT utvrdi ko je zvao specijalnu tužiteljku da se uključi u predmet koji je vodio osnovni tužilac Vukas Radonjić i sa kojim je trebalo da potpišem sporazum o priznanju krivice i zbog čega je morala ona da se uključi da od mene odbrani brata tadašnjeg predsjednika države. Zakon mora biti isti za sve, poručila Ana Pešukić

Prema optužnici koju je u oktobru 2020. godine podigla Stojanka Radović, Filip Ralević podstrekao je Anu Pešukić da iskoristi povjerenje porodice Đukanović i iz ormana njihovog stana otuđi veću količinu zlata, nakita, zlatnika, ručnih satova od zlata.

Viši sud je prilikom kontrole optužnice Ralevića i Pešukićevu oslobodio od optužbi za stvaranje kriminalne organizacije i potvrdio dio optužnice za krivična djela teške krađe, teške krađe putem podstrekivanja i zloupotrebu službenog poslovanja u privrednom poslovanju.

Optužnica tereti Pešukić da je iz stana Gabrijele Đukanović, u više navrata oduzela dvadeset umjetničkih slika, četiri ukrasne porcelanske zdjele, skupocjena vina, ukrasne pepeljare, pozlaćene i kobaltne, i tri dječija novčanika sa 995 eura, sveukupne vrijednosti 9.431 euro...

Tvrdila da je Đukanovića pokrala kriminalna grupa

Penzionisana specijalna tužiteljka Radović u oktobru 2020. godine na konferenciji za medije pohvalila se da su “otkrili” kriminalnu grupu koju je, kako je tvrdila, tokom 2019. formirao Filip Ralević, a čiji članovi su postali Ana Pešukić i Ralevićev otac Čedomir.

“...Koja je djelovala sve do početka aprila 2020. godine, kada je otkrivena, a koja kriminalna organizacija je imala za cilj vršenje neodređenog broja krivičnih djela protiv imovine, teška krađa iz člana 240 KZ CG, a radi sticanja nezakonite dobiti i moći”, rekla je tužitelka Radović tada.

Njene optužbe, međutim, Viši sud nije potvrdio u dijelu koji se odnosi na stvaranje kriminalne organizacije, jer su utvrdili da nema mjesta toj optužbi...

“Vijesti” su juče, na osnovu transkripata razmjenjenih poruka, objavile da je specijalna tužiteljka Radović, u vrijeme dok je bila dio državnog tužilaštva, referisala tadašnjoj Predsjednici Vrhovnog suda Vesni Medenici. Iz te prepiske proizilazi da je, iako bi po pravilu trebalo da budu dvije strane u krivičnom postupku, referisala Medenici i o predmetima koji nijesu u nadlženosti tužilaštva u kom je radila, niti su oni u kojima je postupala...

Bonus video: