Osude napada na Pavićevića

"Ponašanje mladića koje je Pavićević snimao je za svaku osudu, kako moralnu tako i zakonsku"

2699 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Facebook/Ivana Čogurić
Foto: Facebook/Ivana Čogurić

Više nevladinih organizacija, građanski aktivista osudilo je napad na aktivistu Boška Pavićevića u Nikšiću.

Nevladina organizacija Green Home osudila je brutalni napad i traži od nadležnih da adekvatno kazne počinioce.

Pavićević je napadnut nakon što je snimao grupu muškaraca koja je čupala cvijeće na Trgu slobode, šutirala pse lutalice i turirala automobilima po trgu koji je pješačka zona.

"Ponašanje mladića koje je Pavićević snimao je za svaku osudu, kako moralnu tako i zakonsku. Pozivamo nadležne da što prije reaguju i adekvatno kazne počinioce ovog nedjela. Nekultura, nasilje, divljanje nisu vrijednosti koje su potrebne bilo kojem civilizovanom društvu i protiv toga se treba boriti. Pavićeviću želimo snagu da se brzo oporavi i nastavi svoju misiju koja je ovoj državi i više nego potrebna", piše u saopštenju NVO Green Home.

Predsjednica Nikšićkog udruženja za zaštitu životinja Vesna Dacić, direktorka Kuća Životinja Daliborka Rešetar i samostalni odbornik u Skupštini glavnog grada Podgorice Aleksandar Saša Zeković osudili su napad na Pavićevića i pozdravili preduzete aktivnosti Uprave policije protiv počinilaca.

"Pozdravljamo i javne nastupe čelnika opštine Nikšić, posebito gradonačelnika Marka Kovačevića, jer je odlučno i jasno osudio nasilje prema građaninu koji je pokušao da dokumentuje okrutnost prema životinjama. Pavićević je svakodnevno posvećen zaštiti životinja, pokušavajući da zaustavi različita zlostavljanja i pruži životinjama život kakav zaslužuju. Pozivamo lokalne vlasti u Nikšiću, Danilovgradu i Podgorici, kao i svim drugim opštinama, da unaprijede javne politike prema dobrobiti životinja i podrže registrovanje i dokumentovanje zlostavljanja životinja jer je to i način da se rasvijetli i spriječi dalja nekažnjivost", piše u zajedničkom saopštenju Dacić, Rešetar i Zekovića.

Apelovali su na lokalne vlasti da preduzmu dodatne napore jer zlostavljanje životinja može biti preteča kriminalnih aktivnosti, zlostavljanja i nasilja nad ljudima ali i sastavni dio nasilja u porodici.

"Takođe, treba imati u vidu da Komitet za prava djeteta Ujedinjenih nacija pomaže državama da shvate da je zaštita djece od nasilja nad životinjama ključna i za poštovanje dječijih prava. Priznajući važnost sprečavanja nasilja nad životinjama u kontekstu prava djeteta, promoviše se kultura empatije, poštovanja i zaštite djece ali i životinja", piše u saopštenju.

Grupa građana BU2 osudila je napad Pavićevića.

"Pozivamo policiju i tužilaštvo da u najkraćem mogućem roku identifikuju počinioce ovog napada i da ih privedu pravdi, kao i da otvore istragu o mogućoj pozadini ovog djela. Nereagovanje i sporost institucija pretvaraju ove individualne slučajeve u sistem strukturalnog nasilja u kojem država svojim nečinjenjem štiti počinioce ovih krivičnih dela i podstiče dalje nasilje u društvu. Podsjećamo da je Crna Gora potpisnica UN Deklaracije o pravima i odgovornostima pojedinaca, grupa i društvenih organa u unapređivanju i zaštiti univerzalno priznatih ljudskih prava i osnovnih sloboda kojom se obavezala da stvori društvenu klimu koja će omogućiti djelovanje aktivista koji se zalažu za unapređenje i poštovanje ljudskih prava. Ova obaveza podrazumijeva efikasnu istragu, pravičan postupak uz uvažavanja prava žrtava", zaključuje se u saopštenju predsjednice NVO "Grupa građana BU2" Milice Mitrović.

Bonus video: