Vijeće odlučuje o slobodi Mila Božovića

Za 19. januar 2024. godine odgođena kontrola optužnice protiv takozvanog policijskog narkokartela

13951 pregleda 7 komentar(a)
Odbrana tražila ukidanje pritvora: Božović, Foto: Luka Zekovic
Odbrana tražila ukidanje pritvora: Božović, Foto: Luka Zekovic

Stručna služba Sudskog savjeta još nije dostavila obrađeni Skaj materijal vijeću Višeg suda pred kojim se raspravlja o optužbama protiv pripadnika policijskog narkokartela, zbog čega je kontrola optužnice juče odgođena za 19. januar 2024. godine.

Predsjednica tog vijeća, sudija Vesna Kovačević, kazala je u sudnici da od te stručne službe još nije dobila materijal obrađen programom koji bi i odbrani omogućio da ima jednak pristup tim spisima.

Nakon toga, odbrana jednog od optuženih, Mila Božovića, predložila je sudu da uhapšenom predsjedniku Opštine Budva ukine pritvor.

“Optužnica je podignuta u septembru, a sada je sasvim izvjesno da neće biti uslova da se kontrola optužnice održi uskoro, već tek naredne 2024. godine, i to sve zbog propusta nadležnih organa, prije svih Specijalnog državnog tužilaštva koje nije uredno dostavilo materijal kao preduslov za održavanje ročišta”, kazala je njegova pravna zastupnica, advokatica Bojana Franović Kovačević.

Ona je podsjetila da je prvo ročište koje je bilo zakazano za deveti oktobar odloženo nakon izjašnjenja specijalnog tužioca Jovana Vukotića da će odbrani dostaviti materijal, što se nije desilo.

Njegov branilac, advokat Miroje Jovanović, sudsko vijeće podsjetio je da se Milo Božović u pritvoru nalazi sedam mjeseci i 22 dana, dodajući da mu pritvor treba odmah ukinuti.

I ostali advokati okrivljenih predložili su sudskom vijeću da se njihovim branjenicima ukine pritvor.

Specijalni tužilac Jovan Vukotić protivio se predlozima odbrane.

Nakon pauze, vijeće sudije Kovačević je odlučilo da spise predmeta dostavi vanraspravnom vijeću Višeg suda, koje će se izjasniti o predlozima odbrane.

U septembru 2023. godine Specijalno državno tužilaštvo je Višem sudu u Podgorici dostavilo optužnicu protiv takozvanog policijskog narkokartela, čije članove terete za više krivičnih djela.

Osim Božovića na spisku optuženih su i navodni vođa kavačkog klana Radoje Zvicer, odbjegli policajac Ljubo Milović, uhapšeni pomoćnik direktora Uprave policije Dejan Knežević, nekadašnji policajac Mileta Ojadnić...

Prema tvrdnjama tužilaštva, dio te policijske kriminalne organizacije su i Ivan Stamatović, Nebojša Bugarin, Milan Popović, Miloš Mišurović, Marko Novaković, Ivan Nikolić, Goran Stojanović, Božidar Jabučanin, Aleksandar Keković, Vladimir Bajčeta, Tihomir Adžić, Filip Zindović (koji se ranije prezivao Kljajević) i Dražen Milović.

Tužilaštvo pojedince u toj grupi, između ostalog, tereti za šverc 4,3 tone kokaina, za pranje oko 7.000.000 eura, ali i za izazivanje opšte opasnosti i nedozvoljeno držanje oružja... K. R.

Martinović: Kompromitovane “skaj” informacije

Advokat Nikola Martinović, branilac okrivljenog Petra Lazovića, u izjavi medijima nakon odloženog ročišta kazao je da su od Specijalnog tužilaštva čuli podatak da je sasvim izvjesno da postoji problem sa podacima koji se nazivaju “skaj komunikacije”.

“Ponovo smo tražili da informatička služba Sudskog savjeta, osim razvrstavanja skaj poruka, utvrdi i vrijeme nastanka tih elektronskih informacija. Od tužioca smo čuli da najvjerovatnije tih informacija u fajlovima nema, a to kao posljedicu ima činjenicu da mi nećemo znati odakle su ti podaci i kada su nastali. Što u potpunosti kompromituje svaku dostavljenu informaciju koja se danas kolokvijalno naziva ‘skaj’”, rekao je Martinović.

Bonus video: