Ko je pomogao sa kesama droge

Okončano suđenje Bjelopoljcu zbog sumnje da je držao narkotike radi prodaje

7276 pregleda 1 komentar(a)
Policajci pronašli drogu pretresom prostorija, Foto: SAVO PRELEVIC
Policajci pronašli drogu pretresom prostorija, Foto: SAVO PRELEVIC

Tragovi DNK-a na kesi sa drogom, koja je pronađena u garaži - autoperionici Bjelopoljca Mirsada Karahmetovića potiču od njegovog najbliskijeg srodnika po ženskoj liniji, moguće majke, sestre ili kćerke.

To je juče u bjelopoljskom Višem sudu saopštila vještakinja forenzičke genetike Svetlana Đukić, pred kojim Karahmetović u pononovnom postupku odgovara da je držao narkotike radi prodaje.

On je ranijom presudom bio osuđen na sedam mjeseci zatvora, ali je tu presudu ukinuo Apelacioni sud.

“Konkretno radi se o dominantnom prisustvu biološkog materijala ženske osobe, koja je bliski srodnik Karahmetovića, jer u DNK vidi da NN osoba i referentni profil DNK-a Mirsada Karahmetovića, dijele zajedničke genske alele, i to u tom stepenu da je vrlo vjerovatno da se radi o majci, a moguće i sestri ili kćerki”, saopštila je vještakinja.

Prema optužnici Višeg državnog tužilaštva, pretresom kuće i garaže 14. novembra prošle godine, u naselju Gornja Pruška, pronađeno je oko 3,5 grama kokaina i oko pet grama marihuane.

Droga je, kako se navodi, bila upakovana u ručno pravljene zamotuljke od PVC folije, a policajci su pronašlu i tablu sa 12 tableta “ksalola”.

Karahmetović je ponovio juče da nikom nije prodavao drogu i da mu nije poznato otkuda se našla na tom mjestu, ističući da je u taj prostor dolazio veliki broj ljudi.

Tri od četiri pripadnika jedinice za borbu protiv droge u Bijelom Polju, ranije su kazali da su imali operativne podatke da njihov sugrađanin u garaži porodične kuće konzumira drogu sa drugim osobama, o čemu je Centru bezbjednosti u novembru podnesena i anonimna prijava.

U završnim riječima državni tužilac Vladan Đalović, kazao je da je optužba dokazana, ističući da je i nalazom vještaka forenzičke genetike opovrgnuta izjava optuženog da mu je droga podmetnuta, da je kesu dodirivao neko od bliskih srodnika a da u kesi bila droga koju je poturio nepoznati počinilac.

Branilac okrivljenog Admir Hajdarović tvrdio je da optužnica nije dokazana i da se optuženi nije branio da je mu je neko podmetnuo drogu, koja je nađena u garaži, već da je “neko najvjerovatnije iskoristio njegovu garažu kao sklonište za predmetnu drogu”.

“Svjedoci smo da je optužnica zasnovana samo na pretpostavkama i da ista nije dokazana, zbog čega je jedino moguća ispravna odluka - oslobađajuća presuda”, kazao je advokat odbrane.

Presuda će biti objavljena 8. decembra.

Bonus video: