Ilić: Policajci su me tukli, Kovinić me nije udarao pištoljem

Suđenje optuženima za planiranje ubistva Marka Ljubiše

11194 pregleda 1 komentar(a)
Viši sud u Podgorici, Foto: Boris Pejović
Viši sud u Podgorici, Foto: Boris Pejović

Saslušanjem svjedoka danas je u Višem sudu u Podgorici nastavljeno suđenje Lazaru Iliću i grupi koji su optuženi za planiranje ubistva Marka Ljubiše Kana 2021. godine. Pored Ilića optužen je i Strahinja Savić, Grga Milićević, Miloš Klečak i Nikola Mileković koji je u bjekstvu.

Svjedok Vule Kovinić, inspektor Centra bezbjednosti Budva, kazao je da nije tukao Ilića, te da je jedina radnja koju je preduzeo prema njemu hapšenje, odnosno vezivanje ruku sredstvama prinude, odnosno lisicama.

“Bili smo u stanici policije. Čuo sam da se dogodila rasprava između Gorana Slovinića i još jednog lica. Znam da je Slovinić član OKG, čija su lica već bila meta. Ja sam legitimisao tog momka sa kojim se svađao i utvrdili smo da se radi o Savić Strahinji iz Kragujevca. Tražio sam mu telefon, u njemu nije bilo ništa. Zatim smo pregledom napipali drugi telefon. On je rekao: 'Možete me ubiti, ali ja vam telefon ne smijem dati'. Istog momenta sam zvao šefa kriminalistike. Otišao sam i do lokala ispred kojeg se dogodila rasprava, ali tamo nisam zatekao Slovinića. Savića smo predali službenicima. Ja sam otišao na teren, jer nam je nadređeni rekao gdje je stan koji je Savić koristio, njemu je tu lokaciju rekao Savić. Otišao sam ka tamo da lociramo stan i obezbijedimo zgradu”, izjavio je Kovinić.

Dodao je da je uslijedila informacija od strane njemu nadređenog da ide na drugu lokaciju, za koju se sumnja da je tu drugi stan koji je korišten i da se u njemu nalazi Lazar Ilić.

“Ilića smo sreli kada smo išli, uz stepenice zgrade, da lociramo stan. Sreli smo momka, nosio je crnu košulju. Bili smo oprezni, jer se sumnjalo da ima oružje. Tražio sam mu ličnu kartu. Bila je lažna. Ilić je pokušao da pobjegne, opirao se i tada je pao niz stepenice. Kolege su mi rekle da je i udarao glavom o pod. Kada sam mu stavljao lisice na ruke, nije imao vidljive povrede”, tvrdi svjedok.

Optuženi Ilić je, nakon svjedočenja Kovinića, kazao je da su ga neki službenici policije tukli i da je jedan od njih koristio vodu i elektrošoker.

Naveo je da su ga policajci tukli i da su tražili da govori o stvarima o kojima on ne zna ništa.

“Prilikom pretresa meni je stigla poruka na mobilni telefon. Policajci su me udarali, pištoljem po glavi me udarao jedan krupniji inspektor. Rekli su da otključam telefon. Šutirali su me dok sam bio na podu. Bilo ih je tri-četiri. Ja sam rukom prekrio glavu. Ovaj svjedok me nije udarao pištoljem. Tu nema gdje da se pobjegne, ta zgrada i ulaz su mali. Nema prozora. Imao sam vidne povrede. Odveli su me kod doktora nakon par sati i rekli su da ništa ne pričam”, kazao je optuženi Ilić pred sudom.

On je dodao da su mu u CB Budva rekli policajci da je Bajrami Pista dobar momak i da će on biti kao on.

“Sigurno su mislili na to da ću biti svjedok saradnik. Pista je u nekom predmetu saradnik tužilaštva. Tražili su od mene da govorim stvari koje ne znam”, tvrdi optuženi Ilić.

Prema navodima optužnice, okrivljeni Lazar Ilić je trebalo da ispali hice prema Marku Ljubiši, koji je u jednom od tri iznajmljena štek stana u Budvi čekao znak za akciju od optuženog Strahinje Savića koji je bio zadužen za praćenje mete. Osim Ilića i Savića, optuženi su i Grga Milićević, Miloš Klečko i Nikola Mileković koji se nalazi u bjekstvu.

Prema navodima optužnice, Ilić, Savić, Milićević, Klečko i Mileković su tokom 2020. godine postali članovi kriminalne organizacije koju je formirala za sada nepoznata osoba sa nadimkom Džoni. Pored osoba koje se nalaze na optužnici članstvo u ovoj kriminalnoj organizaciji prihvatila su za sada i druga neidentifikovana lica sa nadimcima Krojač, Mateo Odin, Sajarac, Matkal, Sepforiti i drugi.

U optužnici se navodi da je djelovanje organizacije bilo planirano na neodređeno vrijeme, u međunarodnim razmerama, uz primjenu tačno određenih pravila unutrašnje kontrole i discipline. Zadatak Ilića bio je da ispali smrtnosni hitac u marka Ljubišu Kana dok je zaduženje Savića bilo da prati iI opservira kretanje mete ali i pruža logističku podršku izvršiocima ubistava.

Bonus video: