Zakonito radili predmete sa Cetinja

Tužilački savjet zaključio je da je većina predmeta formiranih nakon dešavanja 4. i 5. septembra 2021. godine na Cetinju okončana, ali da se u nekima još preduzimaju radnje u zakonskim okvirima

24983 pregleda 4 komentar(a)
Milanović dolazi na sjednicu Tužilačkog savjeta, Foto: Luka Zeković
Milanović dolazi na sjednicu Tužilačkog savjeta, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 06.12.2023. 20:19h

Tužilački savjet zaključio je da je većina predmeta formiranih nakon dešavanja 4. i 5. septembra 2021. godine na Cetinju okončana, ali da se u nekima još preduzimaju radnje u zakonskim okvirima.

Članovi TS su izvještaje Višeg državnog tužilaštva u Podgorici, Specijalnog državnog tužilaštva i ODT-a na Cetinju razmatrali iza zatvorenih vrata, jer su u dijelu predmeta, zbog dramatičnih dešavanja uoči ustoličenja mitropolita Joanikija na Cetinju, korišćene mjere tajnog nadzora.

Zbog cetinjske drame tokom koje je došlo i do sukoba policije i građana, koji su se protivili ustoličenju Joanikija u Cetinjskom manastiru, formiran je veći broj predmeta, ali ni u jednom još nema pravosnažne presude.

Vršiteljka dužnosti (v.d.) vrhovne državne tužiteljke (VDT) Tatjana Begović dolazi na sjednicu
Vršiteljka dužnosti (v.d.) vrhovne državne tužiteljke (VDT) Tatjana Begović dolazi na sjednicufoto: Luka Zeković

U nekim predmetima, koji su krivično-pravno složeni, tužilaštvo još postupa i protiv službenika Uprave policije zbog prekoračenja ovčlašćenja, ali i protiv demonstranata koji su na neprimjeren način napadali na policiju kako bi spriječili ceremoniju ustoličenja.

Uprkos velikim incidentima, sukobima policije i protivnika vjerske ceremonije, ustoličenje je, ipak, održano, a mitropolit Joanikije i srpski patrijarh Porfirije su 5. septembra do prijestonice dovezeni helikopterom i pod pancir-ćebetom.

Zbog tajnosti podataka javnost je bila isključena i tokom razmatranja izvještaja Višeg državnog tužilaštva u Podgorici oko predmeta maloljetnog L. H. koji je osuđen zbog ubistva starice na Koniku u junu ove godine, a zajednička ocjena članova tog tijela je da je u tom slučaju “tužilaštvo postupalo u zakonskim okvirima”.

Siniša Gazivoda, član Tužilačkog savjeta
Siniša Gazivoda, član Tužilačkog savjetafoto: Luka Zeković

Rukovodilac podgoričkog tužilaštva Duško Milanović, u neposrednom razgovoru upoznao je članove TS da trenutno imaju svega 12 tužilaca, a da devetoro dežura.

“To je veliki izazov, ali funkcionišemo na zavidnom nivou”, kazao je Milanović.

Prema Pravilniku o unutrašnjoj sistematizaciji radnih mjesta, u ODT-u Podgorica trebalo bi da ima 25 tužilaca što će reći da je sada popunjenost ispod 50 odsto.

Osim sa brojem tužilaca, ODT Podgorica koje pokriva glavni grad, Danilovgrad, Zetu i Tuzi, kuburi i sa savjetnicima, koji se kratko zadržavaju u tužilaštvima.

Stevo Muk, član Tužilačkog savjeta
Stevo Muk, član Tužilačkog savjetafoto: Luka Zeković

Milanović je u devetomjesečnom izvještaju naveo da je u radu ODT-a Podgorica imalo 4.712 predmeta, odnosno da svaki tužilac otprilike dnevno ima po dva suđenja.

Predstavnik Ministarstva pravde Aleksandar Bakrač zamjerio je zbog načina kako je izvještaj predstavljen, tvrdeći da vidi jasno podatke o sporazumima o priznanju krivice, finansijskim istragama...

“Ne mogu ništa da vidim. Nema ni koliko je bilo naredbi za sprovođenje istrage, nemam uporednu analizu krivičnih djela. Na osnovu ovih vaših rezultata u izvještaju, koje ja vidim - ne vidim zašto bi se povećavao broj tužilaca”, kazao je Bakrač.

Na tu njegovu konstataciju odgovorio je šef ODT-a Podgorica:

“Mislim da niste u pravu”.

Na pitanje člana Filipa Jovovića je li bilo izazova u radu, Milanović je kazao da jeste u toku postupka ocjenjivanja.

Jovović
Jovovićfoto: Luka Zeković

“Jedan tužilac je ocijenjen ocjenom - dobar, iako sam ga ja ocijenio ocjenom - odličan”, naveo je Milanović.

"Neki kad izađu iz pritvora prvo svrate do nas"

Rukovodilac Višeg državnog tužilaštva u Bijelom Polju Vladan Đalović kazao je da trenutno imaju 31 predmet protiv 41 osobe pred sudom.

On je naveo da je od lani ostalo nepresuđeno 36 predmeta, te da je ključni izazov u radu - nedavni odlazak tužilaca u penziju.

“Fale nam tri tužioca ali mislim da zasada to ne utiče na kvalitet rada”, naveo je Đalović.

Šef VDT-a Bijelo Polje pomenuo je da je upitna bezbjednost zgrade i tužilaca jer su prostorije smještene u opštinskoj zgradi.

“Vjerujte, dešava nam se da neke osobe, kad izađu iz pritvora, prvo svrate kod nas da pitaju ko je to za njih tražio pritvor. Obezbjeđenje obavlja jedan službenik. Imali smo nedavno posjetu predstavnika Ambasade SAD, gdje smo dobili uvjeravanja da će se nešto u tom pravcu uraditi”, naveo je on.

Đalović je kazao i da imaju neadekvatnu prostoriju u kojoj se čuvaju privremeno oduzeti predmeti i dokazi.

Predstavnik Ministarstva pravde Aleksandar Bakrač naglasio je da Đalovićev izvještaj “primjer kako treba da izgleda izvještaj bilo kog tužilaštva”.

Član TS Siniša Gazivoda pitao je Đalovića za KTN predmete da li se radi o nekim slučajevima gdje je mogla nastupiti zastarjelost, te kako “otpisuju” takve predmete.

“Od 2013. godine to je nekih osam predmeta. Ako nastupi zastarjelost, to konstatujemo službenom zabilješkom gdje pojasnimo zbog čega se to desilo”, pojasnio je Đalović.

On je odgovorio i da u izvještajnom periodu nijesu imali pokrenutih finansijskih istraga.

Tražiće od Spajića i ministara da im dostave izjašnjenje u vezi sa selidbom u staru zgradu Vlade

Tužilački savjet zatražiće od premijera Milojka Spajića i nadležnih ministara da im dostave detaljno izjašnjenje u vezi sa tim u kojoj je fazi selidba Tužilaštva u staru zgradu Vlade, i kada se očekuje završetak tog posla, prenosi Televizija Vijesti.

Da crnogorski tužioci rade u neadekvatnim prostorijama, niko ne osporava. Ipak, kod prelaska s riječi na djela opet zapinje – nakon tri zaključka izvršne vlasti o preseljenju Tužilaštva u staru zgradu Vlade, još se ne zna kada će se to dogoditi.

Zato Tužilački savjet traži od Vlade detaljnu informaciju.

"Odlučeno je da se uputi pismo premijeru u vezi sa preseljenjem Specijalnog državnog tužilaštva i Specijalnog policijskog tima u staru zgradu Vlade pošto raspolažemo kontradiktornim informacijama i smatramo da taj postupak neopravdano dugo traje jer je riječ zaista o bitnom pitanju. Apelujemo da se taj postupak ubrza, da je to u interesu svih", rekao je Nikola Samardžić, član Tužilačkog savjeta.

Bonus video: