Nova optužnica protiv Zvicera zbog šverca 743 kilograma kokaina

Tužilac i portparol Specijalnog državnog tužilaštva Vukas Radonjić saopštio je da je optužnica protiv Zvicera i D.K. M.V. i S.V. Višem sudu predata 1. decembra ove godine

43626 pregleda 35 reakcija 17 komentar(a)
Radoje Zvicer, Foto: Screenshot/Youtube
Radoje Zvicer, Foto: Screenshot/Youtube
Ažurirano: 07.12.2023. 12:43h

Specijalno državno tužilaštvo je Specijalnom odjeljenju za suđenje za krivična djela organizovanog kriminala, korupcije, terorizma i ratnih zločina Višeg suda u Podgorici, predalo novu optužnicu protiv odbjeglog šefa kavačkog klana Radoja Zvicera i još tri osobe, zbog krivičnog djela stvaranje kriminalne organizacije i neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga.

Tužilac i portparol Specijalnog državnog tužilaštva Vukas Radonjić saopštio je da je optužnica protiv Zvicera i D.K. M.V. i S.V. Višem sudu predata 1. decembra ove godine.

Nova optužnica predata je protiv okrivljenih zbog krijumčarenja 743 kilograma kokaina, koji je otkriven i privremeno oduzet u avgustu 2020. godine, u holandskoj luci Roterdam.

Ova optužnica je rezultat saradnje SDT-a sa pravosudnim organima Francuske, Kraljevine Holadnije, kao i Europolom i Eurodžastom (Eurojust).

Krucijalni dokazi prikupljani su sa SKY aplikacije, a prepiske su SDT-u poslate putem međunarodno-pravne pomoći.

Belgijski i holandski detektivi su se nakon "krekovanja“ SKY aplikacije infiltrirali u komunikaciju "Balkanskog kartrela", a potom od sredine 2021. uživo čitali prepiske koje su se razmijenjivali članovi kriminalne organizacije na preko 70.000 uređaja.

U ovom postupku presreli su oko milijardu poruka i otkrili informacije o kriminalnim organizacijama, posebno u oblasti Antverpena.

Krajem novembra ove godine i Javno tužilaštvo za borbu protiv organizovanog kriminala Srbije podiglo je optužnicu protiv 20 osoba zbog šverca oko sedam tona kokaina, a između ostalog i zbog tovara od 743 kilograma koji je zaplijenjen u Roterdamu.

U Srbiji je optužen i Miroslav Starčević, bivši pripadnik MUP-a Srbije, označen kao blizak saradnik optuženog Radoja Zvicera i beogradske ćelije "kavačkog klana".

Bonus video: