Šaranović: Neću vraćati Brđanina na mjesto direktora Uprave policije, to mi ne pripada

"Ministar unutrašnjih poslova neće vraćati bivšeg direktora na poziciju direktora. Da li to može da učini neko drugi, sud ili neko drugi, nijesam meritoran da mogu odgovoriti na takvo pitanje", kazao je Šaranović

44261 pregleda 53 reakcija 53 komentar(a)
Šaranović, Foto: MUP
Šaranović, Foto: MUP

Ministar unutrašnjih poslova Danilo Šaranović saopštio je da on neće vraćati Zorana Brđanina na mjesto direktora Uprave policije jer smatra da mu to zakonom ne pripada.

Upravni sud Crne Gore ranije danas je poništio rješenje o razrješenju bivšeg direktora Uprave policije Zorana Brđanina.

Upravni sud donio je presudu u sporu pune jurisdikcije, što znači da predmet neće biti vraćen na ponovno odlučivanje Vladi Crne Gore.

Šaranović je novinarima nakon Nacionalne antikorupcijske konferenciji u Podgorici koju je organizovala Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS), saopštio da još nije imao priliku da se upozna sa detaljima presude.

"Dozvolite da pravni tim Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) napravi analizu presude. Nakon upoznavanja sa detaljima odnosno sadržinom presude postupićemo u skladu sa zakonom", rekao je Šaranović.

Na pitanje da li je za njega isključena opcija da Brđanin ponovo bude direktor Uprave policije ili je možda dogovor sa njim da bude raspoređen na neku drugu funkciju, Šaranović je rekao da su jasno definisane nadležnosti ministra unutrašnjih poslova.

"Ministar unutrašnjih poslova neće vraćati bivšeg direktora na poziciju direktora. Da li to može da učini neko drugi, sud ili neko drugi, nijesam meritoran da mogu odgovoriti na takvo pitanje", kazao je Šaranović.

On je povodom špekulacija o tome ko će biti novi direktor Uprave policije rekao da ukoliko jedan ministar predlaže ili imenuje direktora Uprave policije nekoliko sedmica nakon imenovanja, to znači da je došao sa unaprijed pripremljenim kandidatom ili da je to ministar kome je neko sugerisao i u njegovo ime odlučio ko će biti kandidat.

"Garantujem da dok budem obavljao poziciju ministra unutrašnjih poslova, direktor policije će biti samo ono lice od najvećeg ličnog i profesionalnog integriteta i neko ko će biti sinonim za profesionalnu hrabrost unutar bezbjednosnog sistema.

On je dodao da je takav pristup neophodan, prvo što to nalaže zakon, drugo nalaže i najveća društvena potreba a to je odlučna borba protiv organizovanog kriminala i korupcije.

Šaranović je poručio da misli da ćemo u bliskoj budućnosti imati novu osobu na čelu Uprave policije i izlazak iz v.d. stanja.

Poručio je da o kandidatima za direktora Uprave policije ne razgovara sa političkim subjektima, jer kako kaže ne želi i neće dozvoliti da budući direktor Uprave policije bude blizak bilo kom političkom subjektu.

"Taj neko mora da bude simbol za profesionalizam i integritet. Onog trenutka kada svi članovi Vlade koji odlučuju o tome budu postigli konsenzus oko tog lica ja ću staviti potpis na to ime. Kao ministar nosim veliku odgovornost i spreman sam da na istu odgovorim onako kako je propisano u zakonu i onako kako to definiše aktuelni društveni trenutak u Crnoj Gori", poručio je Šaranović.

On je dodao da su svi policijski službenici koji ispunjavaju uslove za direktora Uprave policije slobodni da predstave sebe i rezultate.

Bonus video: