Skaj će čitati i u Ulcinju?

Nastavljen spor po tužbi Lazovića, Ubovića i Mijajlovića protiv Dritana Abazovića

34378 pregleda 117 reakcija 33 komentar(a)
Lazović i Abazović, Foto: Boris Pejović, Luka Zeković
Lazović i Abazović, Foto: Boris Pejović, Luka Zeković

Doskorašnji premijer Dritan Abazović nazvao je juče Zorana Lazovića predstavnikom kriminala, dok je zastupnik tog bivšeg bezbjednjaka, advokat Zoran Piperović poručio da tuženi mora odgovarati zbog neistina koje je saopštio o njegovom klijentu.

To su kazali novinarima nakon ročišta u ulcinjskom Osnovnom sudu, pred kojim nekadašnji predsjednik Vlade odgovara po tužbi Lazovića.

Tvrde da je Abazović u više navrata iznio niz neistina na račun Lazovića, biznismena Ranka Ubovića, njegove kompanije “Bemax” i bivšeg suvlasnika te kompanije Aleksandra Mijajlovića, govoreći da su i “planirali njegovu likvidaciju”...

Tokom pripremnog ročišta pred sudijom Jovanom Jovanovićem, 22. juna donijeta je odluka da se zbog ekonomičnosti postupka dvije parnice spoje u zajednički predmet.

Tužioci traže po 21.000 eura naknade zbog povrede prava ličnosti.

Zgradu sudnice uoči, tokom i nakon suđenja koje je na početku bilo zatvoreno za javnost, obezbjeđivao je veliki broj pripadnika specijalne policije sa dugim cijevima.

“Mislim da je krenula nova era i za crnogorsko tužilaštvo i za crnogorsko sudstvo, i za policiju i za pravdu. Ljudi koji su bili na čelu bezbjednosnog sektora u periodu kad su se dešavala razna zlodjela, moraju da odgovaraju. Meni je žao što to neko doživljava lično, ovdje nema ničega ličnog, ovo su društveni fenomeni. I mi ćemo nastaviti iz raznih pozicija koje obavljamo da građanima Crne Gore ukazujemo na istinu i na pravdu”, kazao je Abazović novinarima.

Rekao je da se taj put više ne može zaustaviti.

On je juče predložio sudu da se kao dokaz u tom sporu provedu transkripti sa kriptovane Skaj komunikacije, koju bi preuzeli od Specijalnog državnog tužilaštva (SDT).

Obrazložio je da je ta komunikacija dostavljena od relevantnih međunarodnih institucija koje se bave bezbjednošću na nivou Evrope: “I mislim da je dobra uputa za sve ono što se dešavalo”.

Piperović je, s druge strane, konstatovao da je parnica trebalo da se završi za dan-dva:

“Umjesto da se ova parnica završi za dan i po ili dva, da se utvrdi na osnovu čega je Abazović rekao to što je rekao o Lazoviću, mi smo danas došli do toga da se 15 kg prepiske sa Skaj aplikacije dostavilo sudu, a koja nema dodirnih tačaka sa tužiocem”, kazao je Piperović.

Prema njegovim riječima, sud je pojasnio da će se naknadno izjasniti o tom predlogu, kojem se protivila odbrana.

“Nije, dakle, bilo ništa spektakularno, ništa novo osim opšte priče o Lazoviću. Više je pričao o Petru Lazoviću (sin Zorana Lazovića) nego o tužiocu, više se bavio kavačkim klanom nego onim što je rekao. Ima nešto znate u životu kad nekome nešto ne možete da utuvite u glavu što je elementarno sociološki realno”, kazao je Piperović.

Naveo je da je Abazović danas rekao da će vrijeme da pokaže ono što je kazao.

“Dakle, vrijeme će da pokaže da li je Zoran Lazović švercer kokaina i cigara. Dok vrijeme pokaže, neka on plati ovo zbog čega je optužen. Pa kad vrijeme pokaže, ako pokaže, Zoran Lazović će da odgovara pred nadležnim organima Crne Gore. A ja vam kažem, naravno, da neće”, kazao je Piperović.

Kontrola Lazovićevog obezbjeđenja

Odjeljenje unutrašnje kontrole MUP-a utvrdiće da li su policajci Željko Radunović (45), Slavko Marković (48) i Neško Jaredić (45) juče zakonito, naoružani službenim pištoljima i sa policijskim značkama u džepu, obezbjeđivali bivšeg policijskog funkcionera Zorana Lazovića (65).

To će učiniti na zahtjev vršioca dužnosti direktora Uprave policije Nikole Terzića, koji je sinoć poslao inicijativu OUK, kazao je on Vijestima.

Iz UP zvanično su saopštili da su ranije juče, ispred zgrade Osnovnog suda u Ulcinju, legitmisali Lazovića, Dražena Miranovića (39), Radunovića, Markovića Jaredića.

Ističu da su potom, oko 13.15 časova, u barskom naselju Zaljevo zaustavili automobil kojim je upravljao Miranović, au kom su bili ranije legitimisani...

“Tokom kontrole utvrđeno je da su se u vozilu nalazila gore pomenuta lica, kojom prilikom su Ž.R., D.M. i S.M. izjavili da su aktivni policijski službenici, te da kod sebe posjeduju službene legitimacije i službeno vatreno oružje - pištolje. Tim povodom su navedena lica dovedena u službene prostorije radi utvrđivanja porijekla vatrenog oružja i osnovanosti posjedovanja istog, uz prethodno obavještavanje nadležnog državnog tužioca u Osnovnom državnom tužilaštvu u Baru. Nakon što je utvrđeno da oružje odgovara oružju zaduženom u Upravi policije pomenuta lica su napustila službene prostorije, a spisi predmeta su dostavljeni Odjeljenju za unutrašnju kontrolu policije na dalje postupanje”, saopštili su iz Uprave policije.

Policajci su kontrolisani u povratku sa suđenja u ulcinjskom Osnovnom sudu.

“Vijestima” je objašnjeno da Lazović nema formalno policijsko obezbjeđenje, jer je prije nekoliko mjeseci tražio da bira službenike Uprave policije koji će ga čuvati, odnosno da o njegovoj bezbjednosti ostanu da se staraju službenici koji su to činili dok je bio na čelu Sektora za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije.

Piperovića pretresali na ulazu u sud

Piperović je prostestovao što je danas, kako je kazao, prvi put u 43 godine karijere, pretresen na ulazu u Osnovni sud.

“Prije svega, imam pitanje za ministra (Danila) Šaranovića i za direktora (Nikolu) Terzića. A pitanje glasi - ‘Ko je naredio da pripadnice Uprave policije danas meni pretresaju tašnu, prvi put u mojoj karijeri, koja traje 43 godine’. Ako mi je neko pretresao tašnu, a jeste, to znači da su elementarno sumnjali da mogu donijeti pištolj, bombu ili nešto drugo što bi moglo da naškodi, napravi štetu ili ugrozi život bivšeg premijera Abazovića. To je toliko budalasto, toliko neprofesionalno, toliko nepoznato u praksi okolnih zemalja ili cijele Evrope, da mislim da bi neko trebalo u Ministarstvu unutrašnjih poslova da se zastidi”, kazao je Piperović.

Piperović
Piperovićfoto: Boris Pejović

Naveo je da je u zgradu ušao sa tri advokata, ali da je samo njegova tašna bila pretresena.

“Dakle, pitam Šaranovića opet, ko je naredio, neka provjeri u UP. Predlažem mu, ako nema odgovora, da me sljedeći put pozovu u stanicu policije da im otvorim tašnu, da pogledaju šta imam, pa tek onda da dođem u sud”, kazao je Piperović.

Bonus video: