Skaj prepiska Milovića i Zvicera: Dijele drogu i morališu

Šef kavačkog klana piše u februaru 2021. da je “ođe bolesno podizati djecu”, a odbjegli policajac da bi Milivoje Katnić i Dragan Radonjić, “da imaju obraza”, trebalo da podnesu ostavku, a ne krivičnu prijavu protiv Dejana Peruničića... Razmjenjuju optužbe na račun kolege iz klana, Petra Lazovića i njegovog oca Zorana, konstatujući da su se promijenili od kada je kontrolu nad policijom preuzeo Zoran Brđanin: “Teško im je dati vlast posle 30 godina”

88171 pregleda 97 reakcija 34 komentar(a)
Žalio se na Katnića i Radonjića: Milović, Foto: Ljubo Milović
Žalio se na Katnića i Radonjića: Milović, Foto: Ljubo Milović

Šef kavačkog klana Radoje Zvicer poručivao je, u prepisci sa policajcem koji sada bježi od krivičnog progona Ljubom Milovićem, da je bolesno podizati djecu u Crnoj Gori.

Optuženi za više teških krivičnih djela to konstatuje nakon što ga je Milović obavijestio da su tadašnji glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić i šef Specijalnog policijskog odjeljenja Dragan Radonjić podnijeli krivičnu prijavu protiv šefa tajne službe Dejana Peruničića.

To proizilazi iz transkripara poruka koje su Zvicer i Milović razmijenili preko zaštićene aplikacije, a koje je crnogorskim istražiteljima u ljeto 2021. godine dostavila Agencija Evropske unije za sprovođenje zakona (EUROPOL).

Tokom prepiske o podjeli novca od međunarodnog šverca kokaina, toga koliko će ko droge imati u sljedećoj isporuci, političkim prilikama u Crnoj Gori, tadašnjim imenovanjima u Upravi policije, religiji i širenju ruskog uticaja, Milović 25. februara 2021. godine piše Zviceru:

“Viđe li Katnić podnese krivičnu i Radonjić protiv šefa ANB... To Im je prijatelj... Đe im je sad moral... Sad se moral izgubio, sve može, samo kad je njihova gu*ica u pitanju. Da obraza imaju podnijeli bi ostavku, a ne krivičnu prijavu”.

Šef kavačkog klana odgovari mu da nije to čuo i dodaje:

“Njima je bitno bilo da sačuvaju NK koliko vidim”.

Milović mu odgovara da Katnić i Radonjić pominju i Belivuka (Veljka) i da to može pogledati u vijestima, nakon čega Zvicer konstatuje: “Posle Srbije smo najgora država i ođe je bolesno podizati djecu”.

“Albanija je za nas država”, dodaje Milović, a Zvicer mu odgovara potvrdno...

Tog i narednih dana međusobno razmjenjuju teške optužbe na račun kolege iz klana, sada hapšenog tajnog agenta Petra Lazovića i njegovog oca Zorana Lazovića, konstatujući da su se promijenili od kada je kontrolu nad policijom preuzeo Zoran Brđanin.

“Teško im je dati vlast posle 30 godina”, piše Zvicer, a Milović dodaje:

“A okle, avetinje, teško podnijet da posle 30 god. ne možeš da odlučuješ. Lopingeri sve. Nikad se ovaj posvađao nije bez sa značkom. Lako je tako. Vodiš Neška, Željka i Ivana i službeno sve. I imaš sistem iza sebe. Neka prodaju mu*a drugima, meni neće. I još traže da mi šipkamo Mandića”.

Zabranjeno preuzimanje fotografija bez saglasnosti redakcije.

Bitno im bilo da sačuvaju Nikšić: Zvicer
Bitno im bilo da sačuvaju Nikšić: Zvicerfoto: Skaj/Vijesti

Zvicer ga pita - “što su to oni uradili”, a odbjegli policajac mu odgovara da daju pare u DPS.

“Daju pare u DPS, lopovima da dijele između sebe, ja sam ispoštovao u Grahovo i dao svima po sto eura što su isprozivali ministra Stijovića”...

U danu kada su njih dvojica komentarisali postupak Katnića i Radonjića, na zajedničkoj konferenciji Specijalnog državnog tužilaštva i Uprave policije saopšteno je da je SDT podnijelo krivičnu prijavu protiv Peruničića i bivšeg tajnog agenta Srđe Pavićevića, zbog nezakonitog praćenja i prisluškivanja političara, novinara i crkvenih velikodostojnika...

Radonjić je na toj konferenciji saopštio da se Peruničić i Pavićević terete za zloupotrebu službenog položaja u produženom trajanju. Objasnio je i da ih sumnjiče da su od januara do septembra 2020. godine zloupotrebom službenog položaja povrijedili prava tadašnjeg mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija, tadašnjih opozicionara Zdravka Krivokapića, Andrije Mandića, Milana Kneževića, Alekse Bečića, Vladimira Jokovića, Slavena Radunovića, Gorana Danilovića, Borisa Bogdanovića, Mila Božovića, Marka - Bata Carevića, i novinara Petra Komnenića i Nevenke Bošković Ćirović, jer su ih na području Podgorice, Budve i Cetinja pratili i osmatrali bez pisanog naloga, neophodnog za te aktivnosti...

Katnić je na istoj konferenciji saopštio da su tajni agenti, po sat ili dva, svakog dana nezakonito pratili i snimali ljude.

Bivši GST tada je ustvrdio i da je plan kriminalaca iz Srbije bio da pošalju Veljka Belivuka u Crnu Goru “da bude ubijen”, kako bi rekli “kako smo mi nesposobni”.

Osam mjeseci nakon te konferencije i prijave protiv bivšeg šefa tajne policije, SDT i SPO uhapsili su Peruničića. Tog puta zbog nezakonitog prisluškivanja Katnićevog kabineta.

Peruničiću i njegovim tajnim agentima sudi se pred podgoričkim Višim sudom.

Bivši glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić u februaru 2022. godine razriješen je sa funkcije, a Radonjić je smijenjen dva mjeseca kasnije.

Teška ubistva, šverc kokaina...

Prema policijskim podacima Radoje Zvicer svojevremeno je bio dio jedinstvenog kotorskog narkoklana koji se krajem 2014. godine podijelio na dvije grupe - kavačku i škaljarsku, koje od tada vode krvavi kokainski rat. Od tada slovi za jednog od vođa kavačkog kriminalnog klana, a u Crnoj Gori i Srbiji protiv njega se vodi više postupaka zbog teških ubistava, šverca kokaina i više teških krivičnih djela.

U ratu koji njegov klan vodi protiv suparničkog, u maju 2020. godine u Ukrajini se našao na nišanu škaljaraca i teško je ranjen.

Njegovu “vojsku” crnogorski tužioci terete za više ubistava.

Prema optužnicama koje je do sada podiglo crnogorsko Specijalno državno tužilaštvo za Zvicerov klan radilo je najmanje 15 policajaca.

Specijalno državno tužilašvo 1. decembra podnijelo je još jednu optužnicu protiv tog Kotoranina. Tim tužilačkim aktom terete ga za stvaranje kriminalne organizacije i krijumčarenje 743 kilograma kokaina, koji je otkriven i privremeno oduzet u avgustu 2020. godine, u holandskoj luci Roterdam.

Ta optužnica rezultat je saradnje SDT-a sa pravosudnim organima Francuske, Kraljevine Holandije, Europolom i Eurodžastom (Eurojust).

Krucijalni dokazi prikupljani su sa Skaj aplikacije, a prepiske su SDT-u poslate putem međunarodno-pravne pomoći.

Belgijski i holandski detektivi su se nakon “krekovanja” Skaj aplikacije infiltrirali u komunikaciju “Balkanskog kartrela”, a potom od sredine 2021. uživo čitali prepiske koje su razmijenjivali članovi kriminalne organizacije na više od 70.000 uređaja.

U tom postupku presreli su oko milijardu poruka i otkrili informacije o kriminalnim organizacijama, posebno u oblasti Antverpena.

Krajem novembra ove godine i Javno tužilaštvo za borbu protiv organizovanog kriminala Srbije podiglo je optužnicu protiv 20 osoba zbog šverca oko sedam tona kokaina, a između ostalog i zbog tovara od 743 kilograma koji je zaplijenjen u Roterdamu.

U Srbiji je optužen i Miroslav Starčević, bivši pripadnik MUP-a Srbije, označen kao blizak saradnik optuženog Radoja Zvicera i beogradske ćelije kavačkog klana.

Bonus video: