Do smrti tukao trudnu suprugu: Nikolić osuđen na 12 godina zatvora zbog nasilja u porodici

Više državno tužilaštvo u završnoj riječi zatražilo od suda maksimalnu kaznu zatvora od 40 godina za Nikolića, za svirepo ubistvo. Prvostepenom presudom je navedeno da Nikolić nije mogao biti optužen za krivično djelo teško ubistvo, jer nije moglo biti utvrđeno da je postojao umišljaj

30290 pregleda 684 reakcija 27 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Viši sud u Podgorici danas je na 12 godina zatvora osudio Dalibora Nikolića za krivično djelo nasilje u porodici. Prema navodima optužnice, okrivljeni je optužen za svirepo ubistvo supruge Baranke Zumrite Nerde (27) u januaru 2022. godine.

Izrečena kazna je ujedno i maksimalna kazna za krivično djelo nasilje u porodici ili u porodičnoj zajednici.

Više državno tužilaštvo u završnoj riječi zatražilo od suda maksimalnu kaznu zatvora od 40 godina za Nikolića, za svirepo ubistvo.

Prvostepenom presudom je navedeno da Nikolić nije mogao biti optužen za krivično djelo teško ubistvo, jer nije moglo biti utvrđeno da je postojao umišljaj.

Optužnicom je predstavljeno da je okrivljeni Dalibor Nikolić počinio svirepo ubistvo trudne nevjenčane supruge Zumrite Nerde (27). Ona je od posljedica lakih i teških tjelesnih povreda, koje joj je Nikolić nanio tokom 15. i 16. januara 2022. godine, preminula 21. januara u Kliničkom centru Crne Gore.

Nikolić je, prema navodima iz optužnice, tokom 15. i 16. januara prošle godine osam sati tukao svoju nevjenčanu suprugu. On je od 22 sata do šest sati narednog dana tukao trudnu suprugu nakon svađe dok se troje njihove maloljetne djece (od deset, osam i četiri godine) nalazilo u porodičnoj kući. Nakon osam sati batinjanja Zumrita je ležala u krevetu i nije se odazvala na nekoliko poziva Nikolića da im skuva kafu. Nešto kasnije je ipak došla do kuhinje i ponudila da ona skuva kafu, što je razbjesnilo Nikolića.

Nakon što se nije sklonila, kako joj je rekao, Nikolić je suprugu udario pesnicom u dio lica ispod desnog oka. Zumrita je od ovog udarca izgubila svijest usljed izliva krvi u mozak i pala na tlo. Došlo je do posljedičnog naglog prekomjernog savijanja glave unazad i kidanja mostnih vena, a potom nakupljanja krvi u prostor između tvrde i meke moždane ovojnice i pritiska izlivenom krvlju na mozak, navodi se u optužnici.

Dodaje se da je ona primila više desetina udaraca pesnicama i improvizovanom bejzbol palicom, a ljekari su joj u bolnici konstatovali pet teških tjelesnih povreda i 11 lakših, među kojima su i prelomi kostiju na rukama i na nozi.

Šta piše u presudi

U presudi Višeg suda u Podgorici se navodi da je optužnicom VDT-a u Podgorici optuženom D.N. stavljeno na teret krivično djelo teško ubistvo iz čl.144 tač.1 i 6 KZ CG, odnosno da je izvršeno na svirep način i da je u pitanju ubistvo bremenite žene.

"Sud je tokom postupka nesporno utvrdio da je optuženi kritičnom prilikom nanio pokojnoj oštećenoj Z.N. više lakih i teških tjelesnih povreda, te da joj je od udarca pesnicom u podočnom predjelu nanio još jednu tešku tjelesnu povredu, usled koje je došlo do naglog savijanja glave oštećene unazad i kidanja mostnih vena, od koje povrede je kod oštećene smrt nastupila šest dana nakon zadobijanja navedene povrede. Sud nije mogao da prihvati pravnu kvalifikaciju krivičnog djela teško ubistvo jer u konkretom slučaju, po mišljenju suda, nije postojao umišljaj za ovo krivično djelo, pa ni eventualni umišljaj, kako je stavljeno na teret izmijenjenom optužnicom. Ovo iz razloga što se odgovarajući vještak medicinske struke na jasan način izjasnio da su teške tjelesne povrede koje su zadate bejzbol palicom zadate u predjelu ekstremiteta, dok je ona teška tjelesna povreda koja je prouzrokovana na licu i koja je direktni uzrok smrti nanijeta pesnicom", ističe se u presudi.

Dodaje se da imajući to u vidu, sud nije mogao sa sigurnošću izvesti zaključak da je ovaj udarac pesnicom zadat sa umišljajem da se izvrši krivično djelo teško ubistvo usled čega je izvršio pravnu prekvalifikaciju krivičnog djela, i našao da su se u radnjama optuženog ostvarili svi bitni elementi bića krivičnog djela nasilje u porodici ili u porodičnoj zajednici iz čl.220 st.4 u vezi st.1, 2 i 3 KZ CG, koje opisuje situaciju kad primjena grubog nasilja prouzrokuje smrt člana porodice, s tim što je u odnosu na osnovno djelo postupao sa umišljajem, a u odnosu na težu posledicu – smrt oštećene, sa nehatom.

"Za krivično djelo nasilje u porodici ili u porodičnoj zajednici iz čl.220 st.4 u vezi st.1, 2 i 3 KZ CG predvđena je kazna zatvora od 3 do 12 godina, pa je sud okrivljenom D.N. izrekao maksimalnu kaznu zatvora u trajanju od 12 godina, a kao otežavajuće okolnosti je našao to da je oštećena u trenutku zadobijanja povreda bila u drugom stanju, da je optuženi takvim svojim činjenjem ostavio troje maloljetne djece bez drugog roditelja-majke, a posebno je imao u vidu i surovost prilikom nanošenja povreda oštećenoj", zaključuje se u presudi.

Bonus video: