Romski savjet i NVO Sistem: Oštro osuđujemo sramnu presudu od 12 godina zatvora za ubistvo Zumrite Nerde

Predsjednik Romskog savjeta Mensur Šaljaj i izvršna direktorica NVO "Sistem" Neda Radović ističu da je "u nedelji 16 dana aktivizma borbe protiv nasilja, zaista ovo sramna presuda za slučaj femicida i da su ovakve presude zapravo obeshrabrujuće kazne za žene žrtve porodičnog nasilja i drugih oblika nasilja"

2682 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Romski savjet i nevladina organizacija (NVO) "Sistem" oštro osuđuju sramnu presudu koja je izrečena odlukom Višeg suda, kazna zatvora od 12 godina, za ubistvo Zumrite Nerde, u januaru prošle godine.

To je navedeno u njihovom zajedničkom saopštenju.

Viši sud u Podgorici danas je na 12 godina zatvora osudio Dalibora Nikolića za krivično djelo nasilje u porodici. Prema navodima optužnice, okrivljeni je optužen za svirepo ubistvo supruge Baranke Zumrite Nerde (27) u januaru 2022. godine.

"Nikolić je proglašen krivim za krivično djelo nasilje u porodici, za koje je Zakonom predviđena kazna u trajanju od tri do maksimalno 12 godina zatvora", piše u saopštenju Romskog savjet i NVO Sistem.

Predsjednik Romskog savjeta Mensur Šaljaj i izvršna direktorica NVO "Sistem" Neda Radović ističu da je "u nedelji 16 dana aktivizma borbe protiv nasilja, zaista ovo sramna presuda za slučaj femicida i da su ovakve presude zapravo obeshrabrujuće kazne za žene žrtve porodičnog nasilja i drugih oblika nasilja".

"Ovakvom presudom postavlja se pitanje koliko su i da li su životi žena za institucionalni sistem zapravo bez vrijednosti? Dugogodišnje nasilje i zlostavljanje majke troje djece od strane nevjenčanog supruga koji je na kraju pretukao do smrti pred djecom, kvalifikovano je kao porodično nasilje sa presudom 12 godina zatvora. Sramna presuda. Podrška nasilju je na visokom nivou. Zahtijevamo hitnu reakciju države, izmjene zakonske regulative i adekvatne kazne", piše u saopštenju Romskog savjeta i NVO Sistem

Bonus video: