Ponovo određen pritvor Rovčaninu

Suđenje optuženima za šverc oko 60 kilograma kokaina koji je pronađen na školskom vojnom brodu „Jadran“

15738 pregleda 2 komentar(a)
Kokain nađen na školskom brodu, Foto: Siniša Luković
Kokain nađen na školskom brodu, Foto: Siniša Luković

U nastavku suđenja optuženima suđenja optuženima za šverc oko 60 kilograma kokaina koji je pronađen na školskom vojnom brodu „Jadran“, danas je određen pritvor okrivljenom Dejanu Rovčaninu.

Predsjednik specijalnog vijeća Višeg suda u Podgorici, sudija Zoran Radović, danas je kazao da je Apelacioni sud ukinuo odluku njegovog vijeća kojom je početkom novembra, na predlog advokata Marka Damjanovića, ukinut pritvor.

Sudija je naveo da je u ponovnom odlučivanju, vanraspravno vijeće Višeg suda odredilo pritvor. Nakon okonanog današnjeg suđenja, Rovčanin je sproveden u UIKS.

Advokat Marko Damjanović je Vijestima izjavio da je već izjavio žalbu Apelacionom sudu Crne Gore na odluku vijeća da se njegovom branjeniku odredi pritvor.

Vijeće sudije Radovića danas je usvojilo predlog advokata Ratka Pantovića, iz spisa predmeta izdvojilo zapisnik o pretresanju vojnog objekta Opatovo, u kojem je nađena manja koliina droge, kao pravno nevaljani dokazi.

Advokat je posebno istakao da nije bilo obezbijeđeno prisustvo dva svjedoka, kao i da su predmeti pomjerani, što zapisnike čine pravno nevaljanim.

"Mogli su tako bilo šta staviti. Nisu našli prvi put, pa su našli drugi", naveo je branilac okrivljenog Radomira Osmajića.

U optužnici specijalnog tužioca se navodi da su za šverc oko 60 kilograma kokaina okrivljeni Vladimir M. Račić, koji je u bjekstvu, Dejan D. Rovčanin, Duško V. Radenović, Radomir R. Osmajić i Vojin M. Stupar.

Prema navodima optužnice, u cilju realizacije kriminalnog plana, okrivljeni Duško Radenović zajedno sa Milošem Kulićem, stariji vodnik u Ratnoj mornarici Crne Gore, koji je rješenjem Višeg suda u Podgorici određen za svjedoka saradnika, su 17. aprila 2019, po prethodnom dogovoru, sa umišljajem podstreknuti na izvršenje krivičnog djela od okrivljenih Račića i Rovčanina.

Okrivljeni Račić i Stupar su kao saizvršioci izvršili krivično djelo neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojne droge u sticaju sa nedozvoljenim držanjem oružja, dok je i Radenović počinio ista krivična djela. Okrivljeni Račić i Rovčanin su izvršili krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije iz člana 401 a, stav 1, a okrivljeni Radenović, Osmajić i Stupar stvaranje kriminalne organizacije iz člana 401 a, stav 2, krivičnog zakonika Crne Gore.

Naredno ročište zakazano je ta 21. decembar.

Bonus video: