Radonjić: Policija je stigmatizovala Vulićevića

Advokat Jovan Radonjić reagovao na navode Uprave policije o hapšenju njegovog klijenta

8693 pregleda 4 komentar(a)
Detalj iz akcije Uprave policije, Foto: Screenshot/Uprava policije
Detalj iz akcije Uprave policije, Foto: Screenshot/Uprava policije

Vlado Vulićević uhapšen je bez naloga, a pretresom objekta u kom živi nije nađeno ništa kompromitantno - ni nedozvoljene supstance, niti oružje.

To je saopštio njegov pravni zastupnik, advokat Jovan Radonjić, reagujući na navode Uprave policije o hapšenju tri osobe na Cetinju.

"Moj branjenik Vlado Vulićević je uhapšen bez naloga rano izjutra 10.12.2023. godine, a istog dana je i pretresan objekat u kom živi, prilikom čega nije u njemu nađeno ništa kompromitantno (ni nedozvoljene supstance, niti oružje). Sinhronizovano sa njegovim hapšenjem i sa hapšenjem drugih osumnjičenih, nažalost, Uprava policije je izašla sa saopštenjem da je 'rasvijetljen pokušaj ubistva na Cetinju', iako rasvijetljeno krivično djelo može postojati samo u slučaju kada postoji pravosnažna sudska presuda za isto. Indikativno je da su puna tri mjeseca prošla od momenta od kada je oštećeni, prema svom iskazu, slučajno našao da je podmetnuta eksplozivna naprava ispod svog automobila, a to je sasvim pristojan period da se preduprijedi 'istrčavanje' tužilaštva i policije sa targetiranjem osumnjičenih za ovo teško krivično djelo. Međutim, već dva dana nakon hapšenja tužilaštvo je skinulo sa tereta mom branjeniku krivično djelo 'pokušaj ubistva' i ostalo pri optužbi za djelo 'nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija", iako, ponavljam, nije prilikom pretresa prostorija u kojima stanuje ono nije pronađeno. Ovakvim postupanjem države i medija koji su ga, iako prethodno neosuđivanog, odmah smjestili u poziciju člana kriminalnog klana i nekoga ko je učestvovao u ovako teškom krivičnom djelu, napravljena je ozbiljna stigmatizacija, kako njega samog, tako i njegove porodice i bez obzira što bi se u eventualnom sudskom postupku koji bi uslijedio dokazala njegova nevinost, napravljena je gotovo nepopravljiva šteta. Svi koji se zalažemo za pravno uređenu državu, a koji smo dio pravosudnog sistema, naravno da navijamo da se u što je moguće većoj mjeri iskorijene kriminalne radnje, ali ne na uštrb ljudskih prava i dovoljne količine dokaza koji bi upućivali na to da je određeno lice učinilo krivično djelo. Upravo, prilog stručnom i nepristrasnom postupanju u tom pravcu je i odluka sudije za istragu Borka Lončara koji nije unaprijed, po automatizmu odredio pritvor po predlogu tužilaštva za sve osumnjičene u ovom postupku, već je cijenio da li postoje pritvorski razlozi i dovoljan osnov sumnje da su osumnjičeni uopšte izvršioci krivičnog djela. Prekvalifikacijom djela i ovom odlukom, već su, na neki način, promptno demantovane unaprijed izrečene osude od strane represivnih državnih organa i javnosti", navodi se u reagovanju advokata Radonjića.

Bonus video: