Brate, radiš u evropsku policiju: Škaljarci uklanjali tragove uoči i nakon ubistva Šćepana Roganovića u Herceg Novom

Optuženi Slavko Radulović slao saradnicima fotografije svoje lažne službene legitimacije Evropske policijske organizacije. Mili Bajramović poručivao da svjedoku saradniku treba ubiti brata i roditelje, ali i da se detaljno očiste vozila korišćena u zločinu

88348 pregleda 330 reakcija 25 komentar(a)
Sadašnji svjedok saradnik uhapšen samo nekoliko dana nakon ubistva (arhiva/ilustracija), Foto: SAVO PRELEVIC
Sadašnji svjedok saradnik uhapšen samo nekoliko dana nakon ubistva (arhiva/ilustracija), Foto: SAVO PRELEVIC

Nošenje lažne službene legitimacije Evropske policijske organizacije, prevoženje direktnih učesnika ubistva i uklanjanje tragova nakon zločina, neke su od stvari koje je prema tvrdnjama tužilaštva činio optuženi Slavko Radulović, nakon fizičke likvidacije Šćepana Roganovića u Herceg Novom.

Njemu je na kraju poslata telefonska poruka člana te organizovane kriminalne grupe Milija Bajramovića - da svjedoku saradniku u tom krivičnom postupku, treba ubiti brata i roditelje.

Iz Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) tvrde da je tu poruku Bajramovića na Skaj aplikaciji podijelio izvjesni korisnik sa nadimkom “Jerry”...

“U kojoj se navodi da uhapšenom koji je u istrazi ispričao poznate detalje, treba ubiti brata i roditelje”, navodi se u optužnici protiv grupe kojom su rukovodili Krsto Vujić i Igor Vukotić.

Roganović je ubijen na stepeništu kod Kanli kule 13. februara 2020. godine.

Mjesec i po nakon tog zločina - 2. aprila 2020. godine, “Jerry” uvjerava Radulovića da svjedok saradnik ne zna detalje vezano za kombi, ali mu poručuje da vozilo svakako treba “dubinski oprat’, jer su svi bili u njega”, a da na “audiju” treba promijeniti tablice:

“Odlično brate... oprati i prevesti i tablice zamijeniti”, piše Raduloviću jedan od NN korisnika telefonske aplikacije, pod šifrom 3A6A1E.

Kako se navodi u optužnici SDT-a, Radulović je u toj organizaciji izvršavao zadatke šefova, pa je u tom kontekstu, između ostalog, nabavio i kombi korišćen tokom zločina, jer je u njemu prevezen moticikl s kojega je pucano u Roganovića.

Osim toga, piše da je prevozio članove kriminalnog udruženja, uništavao tragove koje su ostavili za sobom, ali i pomagao direktnim izvršiocima da stignu do sigurnih lokacija kako bi mimo graničnih prelaza napustili Crnu Goru...

Više korsnika te kriptovane aplikacije, u tom periodu pita Radulovića za ubistvo Roganovića i njegov boravak u Herceg Novom tokom zločina, a jedan od njih konstatuje: “Ubijen je Roganović, tebe su uvalili”.

Nakon toga, 1. maja 2020. godine, jedan od korisnika Skaja prosljeđuje Raduloviću svoju prepisku sa Milijem Bajramovićem. U njoj, konstatuje SDT, organizator Krsto Vujić naređuje da se kombi proda neđe na otpadu, a da će oni platiti trošak za sve.

Gotovo tri mjeseca kasnije, Radulović i okrivljeni Miloš Gvozdenović komuniciraju u cilju preduzimanj radnji na uklanjanju tragova zločina u Herceg Novom: “Kojom prilikom postižu dogovor da se kombi odveze do u radionicu kod izvjesnog Srđe, da se iskida na djelove, a da ‘audi’ treba pregistrovati na druge tablice, eventualno prodati nekome”.

Naknadno, 26. juna 2020. godine, sa osobom nepoznatom tužilaštvu komentariše ubistvo Roganovića i komentarišu to što nadležni imaju svjedoka saradnika: “Kojom prilikom NN korisnik izražava bojazan šta svjedok saradnik može još da kaže, dok okrivljeni Radulović Slavko odgovara da ga svjedok saradnik kritičnog dana nije vidio, te da je tom prilikom nosio kapu i naočare”.

Dodaje se da iz njegove komunikacije sa Milošem Gvozdenovićem, proizilazi da je, nakon što su napadači prevezeni “audijem” do Grahova, preuzeo direktnog izvršioca ubistva i prevezao ga najprije do Podgorice, a zatim do Rožaja, pokušavajući da mu omogući nesmetan izlazak iz države, mimo graničnih prelaza.

“Takođe da je uloga okrivljenog Slavka Radulovića, da kao član kriminalne organizacije prevozi putničkim motornim vozilom ‘audi A6’, članove kriminalne organizacije u cilju njihovog napuštanja teritorije Crne Gore, potvrđeno je kako iz sadržine kriptovane komunikacije... tako i iz prikupljenih materijalnih dokaza... Uprave policije”, navodi se u optužnici Specijalnog državnog tužilaštva.

U podgoričkom Višem sudu odranije vodi se postupak protiv Vujića, Bajramovića, Miloša Komara, Dina Ibrahimovića i Igora Glavaša, koji se terete da su učestvovali u ubistvu Roganovića.

Okrivljeni Bajramović označen je direktnim počiniocem ubistva. On je u bjekstvu i za njim je raspisana međunarodna potjernica.

Potraga je i za Vujićem koji se tereti da je organizator te kriminalne grupe.

Specijalno državno tužilaštvo potom je u istom predmetu proširilo istragu, a nedavno i podiglo optužnicu protiv Igora Vukotića, Marka Radovića, Slavka Radulovića i Miloša Gvozdenovića.

Miloš Đuričković uhapšen je nekoliko dana nakon ubistva brata visokopozicioniranog člana kavačkog klana, a nakon saslušanja dobio je status svjedoka saradnika. Specijalnim tužiocima ispričao je kakvu je ulogu on imao u klanu, odnosno, što su mu bila zaduženja, ko mu ih je dao”...

“Radiš u evropsku policiju”...

Krajem jula 2020. godine, okrivljeni Slavko Radulović, kako proizilazi iz komunikacije sa Skaj aplikacije, Milošu Gvozdenoviću šalje fotografije falsifikovane službene legitimacije Evropske policijske organizacije:

“Na njegovo ime i sa njegovom fotografijom”, dodaje se u optužnici.

Jedan od korisnika kriptovane aplikacije pod šifrom 512D60, potom zahtijeva da mu Radulović pošalje fotografije sa značkom i konstatuje:

“Brate, pričam Nidžu da si počeo da radiš u evropsku policiju”...

Radulović zatim, navodi se u tužilačkom aktu, 4. marta 2021. godine tom za sada neidentifikovanom korisniku Skaj aplikacije, šalje izgled službene legitimacije, sa svojom fotografijom.

Pare su ti kod Mikelija

SDT tvrdi da se u komunikacijama Radulovića izdvajaju one sa Bajramovićem od 17. i 18. novembra 2020. godine, a u kojoj ga obavještava da mu je spremio novac ranije obećan.

“Te na kraju postižu dogovor da mu ostavi pare kod ‘Mikelija’, što je nadimak okrivljenog Miloša Gvozdenovića”, navodi se u optužnici, u kojoj se citiraju poruke sa nekada kriptovane Skaj aplikacije.

Suđenje se nastavlja 1. februaraju

U Višem sudu u Podgorici juče je odloženo suđenje okrivljenima za ubistvo Šćepana Roganovića.

Prema informacijama Vijesti, glavni pretres odložen je iz procesnih razloga, a sljedeći je zakazan za 1. februar naredne godine.

Bajramović, koji je u bjekstvu, označen je kao direktni počinilac ubistva i za njim je raspisana međunarodna potjernica, a Vujić je označen organizatorom grupe.

Glavaš se tereti da je pratio žrtvu i obavještavao Bajramovića kriptovanim telefonom o kretanju Roganovića.

Prema rezultatima iz istrage, po nalogu i uputstvima organizatora kriminalne organizacije, u januaru 2020. godine, od tužilaštvu za sada nepoznate osobe, preuzeo je motocikl “piaggo” koji je 2018. godine ukraden u Španiji, a koji je korišćen u ubistvu Roganovića.

Bonus video: