Bježi, nanjušili su te i policija i škaljarci: Kavčani Rafailovića skrivali od službe i suparničkog klana

Lazović u novembru 2020. govori Zviceru da poruči drugu iz budvanske ćelije kavačkog klana da su mu na tragu i škaljarci i policija. Sugerišući mu da zbog toga promijeni mjesto boravka, tvrdi da to čini u ime svog oca, tadašnjeg funkcionera Uprave policije Zorana Lazovića

98669 pregleda 219 reakcija 32 komentar(a)
Da se pomogne, kad je drug: Petra Lazovića sprovode na saslušanje, Foto: Luka Zeković
Da se pomogne, kad je drug: Petra Lazovića sprovode na saslušanje, Foto: Luka Zeković

Petar Lazović omogućio je optuženom za dvostruko ubistvo Vasiliju Rafailoviću da pobjegne policiji, ali i da izbjegne metak škaljarskog kriminalnog klana, posredno mu sugerišući da promijeni mjesto boravka i da se manje viđa sa jednom Budvankom.

Kako se navodi u transkriptima sa Skaj aplikacije, taj sada uhapšeni policajac interesuje se kod šefa kavačke kriminalne grupe Radoja Zvicera za Rafailovića i njihov odnos, a onda mu prenosi navodne poruke svog oca, tada funkcionera Uprave policije Zorana Lazovića.

Razgovor o Budvaninu optuženom za dvostruko ubistvo 7. decembra 2016. godine, počinje pitanjem mlađeg Lazovića Zviceru - ko mu je Rafailović i da li mu znači išta...

“Je l’ ti bitan Vasko Rafailović?”, pita Lazović vođu kavačkog klana 10. novembra 2020. godine i dobija odgovor: “Jeste brate, drug mi je”.

“Ovako, tata kaže da je tvoj i treba ti da mu kažeš da su dobili podatke da su ga nanjušili škaljarci i da imaju lokaciju službe da je ostvarivao kominikaciju i gledao se sa Marijom G********ć iz BD, i da se preko majke Marije održava komunikacija”, prenosi mu Lazović navodnu poruku oca, u to vrijeme pomoćnika direktora Uprave policije.

Vasilije Rafailović
Vasilije Rafailovićfoto: Vijesti

Nakon što mu se Zvicer zahvali, Lazović nastavlja:

“Tako da mijenja lokaciju i da ne komunicira tel. I da ta Marija manje dolazi kod njega, ili jedan period ne dolazi. Glupo bi bilo da je isprate i dođu do njega. Kad je brat, da se pomogne, info glavu čuva”, piše policajac.

“Tačno tako brate, info je sve”, odgovara Zvicer.

“Javljaj mu onda”, zaključuje prepisku Lazović.

Zvicer slao svoje fotografije putem Skaj aplikacije
Zvicer slao svoje fotografije putem Skaj aplikacijefoto: Skaj/Vijesti

U vremenu kada Rafailoviću poručuju da mijenja lokaciju, oba Lazovića bila su službenici Uprave policije.

Zoran Lazović tada je bio na čelu najznačajnijeg policijskog sektora - za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije (SBPOKK).

Petar Lazović slovio je za neformalnog vođu Odsjeka za posebnu operativnu podršku, koji je djelovao u sastavu Sektora na čijem čelu je bio njegov otac.

Iz Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) kazali su da zbog zaštite postupaka i ostvarenja ciljeva radnji ne mogu saopštavati protiv kojih lica vode postupke.

“Povodom pitanja i prepiske koju ste dostavili, Specijalno državno tužilaštvo ne može saopštiti protiv kojih lica se postupci vode i koje radnje se preduzimaju, radi zaštite interesa postupaka i ostvarenja ciljeva radnji”, kazao je državni tužilac i portparol tog tužilaštva Vukas Radonjić.

On je tako odgovorio na pitanja o tome da li su formirali predmet i da li utvrđuju istinitost navoda da je Zoran Lazović, umjesto da se stara o lociranju Rafailovića kog Crna Gora potražuje već godinama, posredno, preko svog sina, javljao pripadnicima organizovane kriminalne organizacije da taj Budvanin bježi jer je lociran, ali i na pitanje da li je stariji Lazović saslušan u tom predmetu.

Ko je Rafailović

Za Rafailovićem crnogorski istražni organi navodno tragaju godinama, a u podgoričkom Višem sudu protiv njega se vode dva postupka.

Rafailović i Ratko Vušović osumnjičeni su za pucnjavu u bečićkom lokalu “Trofej”, kada je ubijen Đorđe Boreta i doktor Dragan Zečević, slučajna žrtva te mafijaške likvidacije.

Njihovim pomagačima Specijalno državno tužilaštvo označava Miljana Bulatovića iz Niša i državljanina Bosne i Hercegovine Vladimira Šmanju, koje terete za pomaganje u zločinu.

Njih dvojica u decembru 2020. godine pušteni su da se sa slobode brane od optužbi, jer u roku od tri godine, koliko je predviđeno zakonom, nije donijeta prvostepena presuda.

U tužilačkim spisima piše da su Bulatović i Šmanja ubicama obezbijedili garažu za skrivanje predmeta upotrijebljenih u ubistvu.

Prema policijskim informacijama, Rafailović i Vušović pripadnici su kavačkog klana, a ubistvo Đorđa Borete navodno im je plaćeno kokainom.

Osim kao direktnog izvršioca ubistva Borete i doktora Zečevića, SDT Rafailovića u drugom postupku tereti da je sa Nikšićaninom Radovanom Mujovićem formirao kriminalnu grupu koja je planiranla ubistva novinarke Olivere Lakić i Budvana Marka Ljubiše Kana i Gorana Slovinića zvanog Brale.

Na optužnici su Petar V. Lipovina, Mitar D. Marković, Filip M. Knežević, Žarko Ž. Pejaković, Lazar M. Nedović, Aleksandar B. Ćetković, Boško Ž. Pavlović, državljani Srbije Jovan Mirković i Aleksandar Stevanović, Marko A. Zorić, Nikola Z. Marić, Uroš V. Đurđevac, Filipa M. Bešovića, Goran V. Rakočević, Ivan R. Brnović, Nikola P. Drecun, Aleksandar Z. Đurđevac, Mošo I. Paović, Uroš V. Vučinić, Davor H. Avdić i Nemanja M. Zurovac.

Svjedoci tužilaštva u tom predmetu su Marinko Rajković i Bajram Pista, koje Mujović i ekipa više puta pominju u negativnom kontekstu.

Na prethodnim ročištima radili su tačno ono što su se dogovarali preko Skaja - optuživali policiju i tužilaštvo za iznudu priznanja, ne bi li pred Višim sudom oborili optužnicu SDT-a.

To su činili okrivljeni Aleksandar Đurđevac i Uroš Vučinić, koji su ispričali da su preživjeli policijsku torturu prilikom istrage protiv kriminalne grupe kojoj su, tvrde tužioci, pripadali.

Tvrde da su ih mučili pripadnici specijalnog policijskog tima, na čelu sa Petrom Lazovićem.

Preko Skaja planirali osvetu Rajkoviću

Vasilije Rafailović redovno je, preko zaštićene Skaj aplikacije, komunicirao sa saradnicima iz kavačkog klana, koji su, dominantno, bili iza spuških rešetaka, a mjesecima su se dopisivali i dogovarali kako će se osvetiti Marinku Rajkoviću nakon što su saznali da je postao svjedok tužilaštva.

To se navodi u transkriptima sa te zaštićene aplikacije koju je Agencija Evropske unije za sprovođenje zakona dostavila crnogorskim istražiteljima...

Sredinom oktobra 2020. godine o toj temi, uz intenzivne prijetnje Rajkoviću, dopisuju se on, Radovan Mujović, nekadašnji policajac Goran Rakočević i Aleksandar Ćetković...

Rafailović i Ćetković dopisivali su se o dijelu ekipe koji je odlučio da svjedoči protiv klana, pa Rafailović piše Ćetkoviću:

“Dobiće on grupu, ali na onaj svijet, samo neka izađe. Vidjećeš za primjer svima. Kao kera ćemo ga ubiti samo neka izađe. Ološ, zapalićemo ga”...

Među porukama koje kavčani razmjenjuju su i ideje da pregovaraju sa Rajkovićevom porodicom, ali i da ih zastrašuju, pobiju, da ga stave u “secko”, ali i dogovori kako da opovrgnu njegovu izjavu...

Bonus video: