Trud, znoj, drug Staljin...: Kako su se branili optuženi u predmetu protiv navodnog policijskog narko-kartela

Većina optuženih tvrdi da se međusobno ne poznaje, da su časno i pošteno radili čitav život, da nikakve veze nemaju sa švercom droge i nadimcima sa Skaj aplikacije

60936 pregleda 60 reakcija 30 komentar(a)
Tvrdi da je proces protiv njega politički montiran: Božović, Foto: Boris Pejović
Tvrdi da je proces protiv njega politički montiran: Božović, Foto: Boris Pejović

Većina optuženih u predmetu protiv navodnog policijskog narko-kartela tvrdi da se međusobno ne poznaje, da su časno i pošteno radili čitav zivot i da nikakve veze nemaju sa švercom droge iz Južne Amerike.

Zbog šverca oko 4,3 tone kokaina, pranja oko sedam miliona eura, nezakonitog uticaja na političku i izvršnu vlast, rezultate parlamentarnih izbora 2020. godine, ali i primjenjivanja nasilja i zastrašivanja - optužena je 21 osoba.

Među njima je 12 policajaca, nekadašnjih i onih koji su u momentu hapšenja bili aktivni u službi i jedan predsjednik Opštine.

Organizatorima te kriminalne ekipe koja je radila za kavački klan, Specijalno državno tužilaštvo označilo je bivšeg policajca Miletu Ojdanića i odbjeglog inspektora za suzbijanje krijumčarenja droga Ljuba Milovića.

Mila sam jednom vidio

Ojdanić se pred specijalnim tužiocem Jovanom Vukotićem branio ćutanjem.

Branio se ćutanjem: Ojdanić
Branio se ćutanjem: Ojdanićfoto: Boris Pejović

Uhapšeni predsjednik Opštine Budva Milo Božović tužiocu je rekao da sa indignacijom odbacuje sve što stavljaju na teret i da smatra da je taj postupak politički motivisan.

Nakon ovog čina duboko sam razočaran u ljude, posebno u jednog službenika za koga sam držao da se radi o hrabrom i časnom momku i čovjeku, koji će glavu dati, a neće slagati, rekao je tužiocu šef uniformisane podgoričke policije Darko Knežević

“I u ovoj fazi postupka neću ništa više reći”, kazao je prije podizanja optužnice...

Tajni agent i neformalni šef Tima za podršku nekadašnjeg Sektora za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije (SBPOKK) Petar Lazović tužiocu je rekao da ne razumije šta mu se stavlja na teret i da nije pripadnik ni te, niti bilo koje druge kriminalne organizacije:

“Već naprotiv, deset godina se bavi sprečavanjem najtežih oblika kriminaliteta i u svom radu je riješio veliki broj predmeta iz ove oblasti”, interpretira tužilac njegovu izjavu.

Lazović se tužiocu požalio i da već godinu traje medijski i institucionalni linč prema njemu i da je u pritvoru bez bilo kakvog konkretnog dokaza.

Lazović se žali na hajku, kaže da se borio protiv mafije, a ne radio sa njima
Lazović se žali na hajku, kaže da se borio protiv mafije, a ne radio sa njimafoto: Boris Pejović

“Većinu lica ne poznajem. Događaji su mi nepoznati. Poznajem Ljuba Milovića, a Mila Božovića sam vidio jednom u životu, prilikom kontrole u Opštini Budva”, pričao je Lazović u tužilaštvu, gdje smatraju da je njegova odbrana sračunata u cilju izbjegavanja krivičnog progona, kao i svih ostalih koji su se branili na sličan način.

“Nisam drug Staljin”

Uhpšeni kotorski policajac Milan Popović negirao je izvršenje krivičnih djela, a i on je tvrdio da nije član nijedne kriminalne organizacije.

“...Da prvi put čuje za optužbe koje su mu pročitane... Da nikada nije koristio kriptovani telefon, te da nije bio u posjedu bilo kakvih tuđih ličnih karata, a da je u vrijeme parlamentarnih izbora u Crnoj Gori u toku 2020. godine bio suspendovan, pojašnjavajući da je već nekih četiri godine suspendovan”, navode tužioci u dijelu koji se odnosi na izjavu tog policijskog inspektora.

U zapisniku o saslušanju nekadašnjeg policijskog specijalca Vladimira Bajčete piše da je taj Podgoričanin rekao da nije izvršio krivična djela koja mu se stavljaju na teret i da prvi put čuje da je koristio kriptovani telefon.

12 aktivnih i bivših policajaca na spisku je među 21 članom optuženih za šverc oko 4,3 tone kokaina, pranje sedam miliona eura, odavanje tajnih podataka. Devetorica od njih u trenutku hapšenja bili su aktivni pripadnici tajne ili javne policije, a dvojica su njihove nekadašnje kolege

Pred tužiocem je kazao i da ga je iznenadila činjenica da je uopšte pozvan u konkretnoj predmetno-pravnoj stvari.

“Dalje je istakao da nikada u životu nije koristio kriptovani telefon, kao ni bilo kakvu aplikaciju sa kriptovanom zaštitom i da prvi put čuje za kodno ime ‘Drug Staljin’. U konačnom je naveo da je sa nekim od ovih lica učio u srednjoj policijskoj školi, ali se sa istima nije čuo duži niz godina, te da ga iznenađuje činjenica da je imao bilo kakve veze sa Ekvadorom”, piše u njegovoj izjavi.

Okrivljeni policajac Goran Stojanović na saslušanju 17. marta 2023. godine rekao je da ne priznaje izvršenje krivičnog djela i da nije član bilo koje kriminalne organizacije.

Njega terete da je za policijski narko-kartel i kupovao lične karte u jeku izborne kampanje u ljeto 2020. godine.

Bruka, sramota i razočaranje

Šef uniformisane podgoričke policije Darko Knežević, koji je saslušan 18. maja, tužiocu se požalio da je “nakon ovog čina duboko razočaran u ljude”.

“Posebno u jednog službenika za koga je držao da se radi o hrabrom i časnom momku i čovjeku, koji će glavu dati, a neće slagati”.

Rekao mu je i da je kao starješina u policiji čitavog života poslove obavljao časno i pošteno:

“O čemu svjedoče njegove nagrade koje je zaslužio trudom i znojem, te da niko nikada nije zvao za njegovo unapređenje. Na kraju je naveo i da ne može da vjeruje šta je čuo, za šta se optužuje, te da je to bruka i sramota, a kada dođe vrijeme reći će više i kategorično odbacuje navode krivične prijave”.

Njega SDT tereti da je naredio službenicima Interventne jedinice Uprave policije da puste naoružanog Milovića, da je znao da njegove pojedine kolege švercuju kokain, jer mu je jedan od njih to priznao, ali i da je od Milovića dobio 5.000 eura...

Podgoričanin Tihomir Adžić, jedan od rijetkih uhapšenih koji nije dužio policijsku značku, kazao je da od svih saokrivljenih poznaje samo neke, da je Milovića vidio jednom u životu, a Ojdanića nijednom: “Ni čuo ni vidio”.

“Naveo je i da je bio 10 mjeseci u Indoneziji i tamo radio posao obezbjeđenja, nakon čega je u diskoteci ‘Omnia’ u Budvi obavljao poslove kontrolora diskoteke, zatim da se bavio i trgovinom vozilima i rezervnim djelovima. Objasnio je na kraju i da nikada nije koristio Sky aplikaciju i da se vjerovatno radi o nekoj grešci ili je zamijenjen sa nekim, da nije kriv za izvršenje krivičnog djela za koja se tereti, da loše živi...da su podstanari”...

Nebuloze, čast i ponos

“Smatram da je ovo za šta me teretite nebuloza. Nikada nisam sjeo sa Milom Božovićem, niti sa njim komunicirao na bilo koji drugi način”, rekao je 13. juna specijalnom tužiocu Budvanin Ivan Mijatović.

Njega, između ostalog, terete da je ​​​​​obezbijedio je da se 100 kilograma kokaina u vlasništvu Mila Božovića, sigurno prenese od luke u Lisabonu do grada Costa da Caparica u Portugalu.

Uhapšeni pomoćnih direktora Uprave policije Dejan Knežević negirao je krivicu, a tužiocu je rekao da je u policijskom sastavu od 2000. godine da je prošao sve faze i pozicije koje može da prođe jedan policijski službenik, i da nije unapređavan “ni po babu, ni po stričevima”, već na osnovu profesionalnog rada.

Tužiocima je rekao da su mu ponos i čast iznad svega, da mu je zbog profesionalnog obavljanja posla paljeno vozilo, da su time ugroženi njego i život njegove djece...

Taj policijski funkcioner, kojeg terete da je odavao povjerljive informacije Ljubu Miloviću i spasio Radoja Zvicera hapšenja, kazao je da su transkripti sa Skaja počeli da stižu nedugo nakon što je imenovan na funkciju i da je ta zaštićena aplikacija tada još bila u upotrebi, te da bi, da je bilo kome htio da odaje te informacije, to učinio tada kada je sve to bilo uživo.

“...Istakao je da će se u svim ovim komunikacijama, možda naći da mu neko i prijeti, možda ga neko i hvali i različite komentare koje se odnose na njega, te da insistira da se sve, i pozitivno i negativno što se nalazi na materijalu dostavi njegovim braniocima kako bi imali kompletnu sliku, jer na osnovu toga može cijeniti da li je sve dostavljeno i da li je tužilaštvo možda namjerno izostavilo neke detalje koji bi pozitivno govorili o njemu i njegovom profesionalnom radu”, piše u tužilačkim spisima.

Navodeći njegovu izjavu, tužioci u spisima dodaju da je Knežević istakao da Lazovića i Milovića zna kao kolege, da su skupa radili, da se sa nekima gledao jednom u par mjeseci, a sa nekima i rjeđe i da je od svih kolega primao informacije, kao i od drugih građana:

“Ali da nikada nikome svjesno nije odavao službene informacije, i s tim u vezi je istakao da ga niko ne može povezati sa trgovinom narkoticima, jer se čitav zivot borio protiv toga”, piše u tužilačkim spisima.

Lazovića i Milovića zna kao kolege: Knežević
Lazovića i Milovića zna kao kolege: Kneževićfoto: Luka Zeković

SDT tereti nekadašnje i aktivne policajce Ljuba Milovića (40), Miletu Ojdanića (51), Ivana Stamatovića (40), Nebojšu Bugarina (43), Petra Lazovića (33), Marka Novakovića (37), Milana Popovića (40), Miloša Mišurovića (41), Vladimira Bajčetu (43), Gorana Stojanovića (40), Dejana Kneževića (50) i Darka Kneževića (44) da su u kriminalnim poslovima sarađivali sa predsjednikom Opštine Budva Milom Božovićem (46), šefom kavačkog klana Radojem Zvicerom (41) i Božidarom Jabučaninom (46), Aleksandrom Kekovićem (31), Draženom Milovićem (36), Filipom Zindovićem (34) koji se ranije prezivao Kljajević, Ivanom Nikolićem (37), Tihomirom Adzićem (38), Ivanom Mijatovićem (38) i više NN lica.

Pojedince u toj krimi-ekipi terete da su po nalogu Milovića i Ojdanića organizovali šverc kokaina iz Ekvadora do država Evropske unije i Turske, novac stečen od kokaina transportovali u Srbiju i Crnu Goru, ali i primjenjivali nasilje i zastrašivali druga lica, nabavljali veće količine oružja i eksplozivnih materija...uticali na postavljanje njima bliskih lica na rukovodeća mjesta u Upravi policije radi dobijanja podataka označenih stepenom tajnosti i drugih važnih podataka, ali i da su novcem stečenim kriminalnom djelatnošću na parlamentarnim izborima u avgustu 2020. godine u Crnoj Gori uticali da glasači ne ostvare svoje biračko pravo...

Bonus video: