UPC: Podaci crnogorske carine pomogli zaplijenu 726 kilograma konoplje u Hrvatskoj

"Carinska uprava Hrvatske je danas obavijestila Upravu prihoda i carina da su, nakon sprovedenog laboratorijskog ispitavanja, utvrdili udio THC veći od dozvoljenog u svih pet uzetih uzoraka. UPC je o svemu obavijestila crnogorsku Upravu policije, radi iniciranja daljih koraka prema nadležnom tužilaštvu"

5841 pregleda 5 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Obavještajne informacije crnogorske carine doprinijele su da u Hrvatskoj bude zaplijenjeno više od 726 kilograma konoplje, koliko je zvanično deklarisano, saopšteno je iz Uprave prihoda i carina (UPC).

Kako se navodi, ovaj slučaj potvrđuje i kvalitetnu međunarodnu saradnju u carinskim pitanjima.

"Crnogorska Uprava prihoda i carina (UPC) je, prilikom najavljenog postupka izvoza konoplje od privrednog društva koje se bavi uzgojem ovog bilja, a nakon pregleda dokumentacije koja je dostavljena prilikom izvoza, pokrenula postupak preispitivanja izvoza. S obzirom da se radi o osjetljivoj robi sa aspekta mogućeg nelegalnog prometa i zloupotreba droga, te da pri prometu, prema crnogorskim propisima, ne smije sadržati preko 0,2 odsto tetrahidrokanabinola (THC), UPC je ovu robu zaustavila radi detaljnog pregleda robe i dostave dodatnih podataka", piše u saopštenju.

"Izvozna dokumentacija koja je dostavljena crnogorskoj carini, između ostalog, sadržala je i laboratorijski nalaz izdat od hrvatske laboratorije koji formalno potvrđuje da se procenat tetrahidrokanabinola (THC) nalazi u zakonom dozvoljenim granicama. Međutim, za crnogorske carinike bio je sporan način na koji je predmetna roba uzorkovana i poslata na analizu u Hrvatsku", dodaje se.

Iz UPC su kazali da su, imajući u vidu da je roba višednevno zadržana radi prikupljanja informacija i detaljnog pregleda, preko svojih obavještajnih kanala, na osnovu međunarodne saradnje sa carinskom službom Hrvatske, proslijedila obavještajnu informaciju kolegama iz Hrvatske o spornom izvozu, i osnovu sumnje o procentu THC-a na nalazu koji je dostavljen.

Tom prilikom, crnogorska carina je zatražila da se roba nanovo uzorkuje nakon ulaska u Hrvatsku, te da zvaničnu informaciju o nivou THC-a, hrvatska carina proslijedi nakon dobijanja nalaza.

"Sporni tovar konoplje je prilikom izvoza upućen do graničnog prelaza Debeli Brijeg, uz službenu pratnju carinika iz crnogorskog Sektora za carinsku bezbjednost i kontrolu, gdje su ga po prethodnom dogovoru sačekali hrvatski carinski službenici na graničnom prelazu Karasovići", objašnjavaju iz UPC-a.

"Carinska uprava Hrvatske je danas obavijestila Upravu prihoda i carina da su, nakon sprovedenog laboratorijskog ispitavanja, utvrdili udio THC veći od dozvoljenog u svih pet uzetih uzoraka. UPC je o svemu obavijestila crnogorsku Upravu policije, radi iniciranja daljih koraka prema nadležnom tužilaštvu", zaključuje se.

Bonus video: