Vukotić: Dok je Medenica bila uhapšena, neko je u policiji u pet sati ujutro izbrisao aplikacije Signal i Telegram

Advokati Nikola Martinović i Zdravko Begović su zatražili da se suđenje odloži jer nisu dobili izjašnjenje tužioca, već su ga čuli tek danas. Tužilac Radonjić je naveo da je izjašnjenje poslao Višem sudu još 5. decembra

68329 pregleda 101 reakcija 75 komentar(a)
Medenica, Foto: Luka Zeković
Medenica, Foto: Luka Zeković

Suđenje bivšoj predsjednici Vrhovnog suda Vesni Medenici i sutkinji Privrednog suda Milici Vlahović Milosavljević, danas je u Višem sudu u Podgorici odloženo za 16. februar 2024. godine na predlog advokata odbrane.

Prethodno je specijalni državni tužilac Vukas Radonjic pročitao izjašnjenje tužilaštva na predloge odbrane za izdvajanje iz spisa predmeta dokaza.

Protivio se da se izdvoji izvještaj Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB) o pretresanju mobilnog telefona Vesne Medenice, jer smatra da je nalaz urađen po Zakonu o krivičnom postupku (ZKP).

Specijalni tužilac Jovan Vukotić je naveo da to što nalaz nije potpisan, nije zakonska obaveza službenika ANB, već da izvještaj potpisuje direktor i dodao da se može o tome izjasniti.

Advokati Nikola Martinović i Zdravko Begović su zatražili da se suđenje odloži jer nisu dobili izjašnjenje tužioca, već su ga čuli tek danas.

Tužilac Radonjić je naveo da je izjašnjenje poslao Višem sudu još 5. decembra.

Tužilac Vukotić je danas naveo da dok je Medenica bila uhapšena, neko je u policiji u pet sati ujutro izbrisao aplikacije Signal i Telegram.

Dodao je da je ANB pomoću naprednog programa "Selebriti 12 +", vratila te aplikacije, ali da te poruke koje su nađene, nisu od značaja.

Advokat Martinović je istakao posebno da je naredbom obuhvaćeno samo pretresanje mobilnog telefona Medenice, ali ne i vraćanje aplikacija.

"Očigledno je da je ANB služio da vrati pojedine aplikacije a ne da pretresa telefon Medenice. To je kao da pođete u stan kod komšije i uzmete podatke", rekoa je Martinović.

Dodao je da je u ANB izvršen povraćaj nečega što je izbrisano.

"Naredbom o pretresanju nije obuhvaćen povraćaj aplikacije" kazao je Martinović.

Advokat Zdravko Begović je istakao da dok se ne odluči o njihovim predlozima da se izdvoji zapisnik o saslušanju sutkinje Vlahović Milosavljević, okrivljena Medenica neće iznositi odbranu. Saglasan je da se suđenje odloži.

Advokat Martinović je na ročišto rekao: "Ako je takva činjenica da je neko u policiji izbrisao aplikaciju iz mobilnog telefona Vesne Medenice, to u potpunosti kompromituje taj dokaz. Jer kako je neko u policiji intervenisao u njenu korist, tako je mogao da interveniše i na njenu štetu."

Advokati Begović i Martinović su posebno istakli da treba izdvojiti izvještaj ANB, o pretresanju mobilnog telefona Medenice, jer je nepotpisan i bez pečata, te da predstavlja pravno nevaljan dokaz.

Bonus video: