Petorici nasilnika zatvorske kazne: Osuđeni Radulović, Vlahović, Kovačević, Grgović i Božović

Lazar Radulović i Matija Vlahović osuđeni su na po godinu i dva mjeseca zatvora, a Obren Kovačević, Aleksa Grgović i Petar Božović na po godinu

44744 pregleda 213 reakcija 44 komentar(a)
Vlahović i Radulović nakon jednog od ranijih suđenja, Foto: Boris Pejović
Vlahović i Radulović nakon jednog od ranijih suđenja, Foto: Boris Pejović

Optuženi za nasilje nad dvadesetogodišnjim Davidom Radusinovićem - Podgoričani Lazar Radulović i Matija Vlahović, osuđeni su na po godinu i dva mjeseca zatvora, a Obren Kovačević, Aleksa Grgović i Petar Božović na po godinu.

Presudu im je jutros u podgoričkom Osnovnom sudu izrekao sudija Goran Đuković.

To je "Vijestima" saopštio pravni zastupnik Radusinovića, advokat Damir Lekić.

Toj petorki sudilo se zbog optužbi da su 3. marta 2023. godine, oko 22.30 sati, napali i pretukli Radusinovića jer je nosio majicu sa obilježjima Fudbalskog kluba “Crvene zvezda”.

"Sudija je svu petoricu osudio na po osam mjeseci zatvora zbog nasilničkog ponašanja i isto toliko za nanošenje teških tjelesnih povreda, a onda je primjenio odmjeravanja jedinstvene kazne putem sticaja i odredio Raduloviću i Vlahoviću kazne od 14 mjeseci zatvora, a ostalima od po godinu. Istovremeno, Raduloviću i Vlahoviću produžio je pritvor", kazao je Lekić.

Zeković: Sud se nije bavio argumentacijom

Advokatica Maja Zeković, tvrdi da je jutrošnja presuda petorici optuženih za nasilje pročitana sa "pripremljenog papira", da se sud nije bavio argumentacijom i da je na najgrublji način povrijedio imperativne odredbe Zakonika o krivičnom postupku, ali i da je njen branjenik Obren Kovačević žrtva medijskog linča "što je uveliko dovelo" do osude na godinu dana zatvora.

Zeković se oglasila nakon što je u podgoričkom Osnovnom sudu izrečena presuda petorici optuženih za nasilje nad dvadesetodišnjim Davidom Radusinovićem.

"Osim što je oglasio krivim i osudio na kaznu zatvora od jedne godine, osobu koja nije bila učesnik predmetnog događaja, već se po izjavama čak pet svjedoka očevidaca sve vrijeme nalazio u donjem dijelu igraonice, sud je danas izrekao presudu sa bilješki papira bez izvornika presude, odmah po okončanju završnih riječi, što samo navodi na zaključak da se sud apsolutno nije bavio argumentacijom odbrane, niti izloženim dokazima koji potvrđuju odbranu, već je okrivljene, unaprijed, i prije okončanja glavnog pretresa sa 'pripremljenog papira' oglasio krivim, čime je na najgrublji način povrijedio imperativne odredbe ZKP-a", kazala je ona.

Zeković je objasnila da prilikom izricanja presude sud mora imati izvornik presude na zapisniku o glavnom ptetresu, što dalje znači da se presuda ne smije izricati iz glave, niti sa bilješki "kao što je nažalost bio slučaj danas u sudnici".

"Već po okončanju završnih riječi, uzimajući u obzir sve argumente, sve provedene dokaze na pažljiv i savjestan način, sud je morao cijeniti sve da bi bio u prilici da donese zakonitu presudu, čiji izvornik, ponavljam, je morao imati na zapisniku o glavnom pretresu prije izricanja presude, zbog cega sam kao branilac i reagovala odmah u sudnici".

Istakla je da je sud odbio da zapisnički konstatuje njeno reagovanje, iako mu imperativne odredbe zakona nalažu da je dužan unijeti takve primjedbe.

"Dalje, sud je prihvatio pravnu kvalifikaciku optužbe za tešku tjelesnu povredu, i pored materijane činjenice koja proizilazi iz nalazi i mišljenja vještaka sudsko medicinske struke - da se sve povrede kvalifikuju kao laka tjelesna povreda", kazala je ona.

Advokatica je ocijenila da je sama presuda, u odnosu na Obrena Kovačevića u potpunosti nezakonita:

"Ne samo zato što nije potvrđena niti jednim relavantnim dokazom, već upravo zato što je u ovom postupku dokazano da Obren Kovačević nije bio učesnik predmetnog događaja, nego samo žrtva medisjkog linča duže od godinu dana, a što je uveliko i dovelo do današnje osude na kaznu zatvora od godinu dana, mladića starosti 18 godina, koji je neosuđivan, a pritom sa predmetnim događajem za koji je oglašen krivim nije imao ništa".

Jovović: Izrečena presuda unaprijed pripremljena

I branilac Alekse Grgovića i Petra Božovića, advokat Dušan Jovović, tvrdi da je jutros izrečena presuda unaprijed pripremljena, ali i da je u odnosu na njegove branjenike u potpunosti nezakonita.

"Danas su pred Osnovnim sudom u Podgorici oglašeni krivim Aleksa Grgović i Petar Božović i osuđeni na kaznu zatvora od jedne godine, iako nisu bila učesnici predmetnog događaja, već se po izjavama više svjedoka i materijalnih dokaza - video nadzora, nisu nalazili na licu mjesta u vrijeme odigravanja kritičnog događaja", kazao je on.

Advokat je istakao da je sud danas izrekao presudu bez izvornika iste, odmah po okončanju završnih riječi, ne cijeneci navode branilaca:

"Što dovodi do zaključka da se sud apsolutno nije bavio ocjenom dokaza odbrane, niti dokazima, s obzirom da su na današnjem pretresu provođeni određeni dokazi, koji potvrđuju odbranu, već je okrivljene, unaprijed, oglasio krivim, čime su počinjene imperativne odredbe ZKP-a".

Jovović je istakao da je prilikom izricanja presude sud bio u obavezi da na brižljiv i savjestan način cijeni sve navode i dokaze konkretnog slučaja i da o svemu tome da valjane i obrazložene razloge, koji su izostali:

"Jer je presuda izrečene bez navođena razloga koji ukazuju da su ova lica izvršila krivično djelo".

"Dalje, sud je prihvatio pravnu kvalifikaciku tužilaštva - za nasilničko ponašanje i teške tjelesne povrede i pored nalaza sudsko medicinske struke da se sve povrede kvalifikuju kao laka tjelesna povreda".

On tvrdi da je presuda u odnosu na Grgovića i Božovića u potpunosti nezakonita: "Ne samo zato što nije potvrđena niti jednim relavantnim dokazom, i pri činjenici da se ova lica nisu nalazila u vremenu i mjestu događaja, kao i da je kvalifikacija krivičnog djela u suprotnosti sa svim provedenim dokazima, zbog čega moji branjenici i njihove porodice trpe medijsko negativno eksponiranje i linč".

I Turković najavila žalbu na presudu Osnovnog suda

Advokatica Maja Turković, branilac Vlahović, u izjavi "Vijestima" je kazala da će uložiti žalbu na ovu prvostepenu presudu.

"Odluka suda kojom je moj branjenik Matija Vlahović oglašen krivim i osuđen na kaznu zatvora u trajanju od ukupno 14 mjeseci za krivično djelo nasilničko ponašanje u sticaju sa krivičnim djelom teška tjelesna povreda je stereotipna, pristrasna, neobjektivna i bez utemeljenja u zakonu i izvedenim dokazima. Naime, vještak sudske medicine je sve zadobijene povrede kod Radusinovića kvalifikovao kao laku tjelesnu povredu dok ostali oštećeni nijesu zadobili nikakve povrede. Što znači da u konkretnom slučaju krivično djelo teška tjelesna povreda ne postoji, ali je sud uprkos ovom materijalnom dokazu prihvatio pravnu kvalifikaciju optužbe za krivično djelo teška tjelesna povreda i okrivljene za isto osudio", kazala je Vlahović.

Dodala je da je odbrana tokom postupka relevantnim kako personalnim tako i materijalnim dokazima "nedvosmisleno obesnažila optužni predlog tužilaštva koji je paušalan, proizvoljan, predimenzioniran i ne odgovara realnom događaju".

"Međutim, više je nego jasno da istinu u sudu ovoga puta nisu odredili dokazi, obzirom da ih sud nije brižljivo i savjesno cijenio prilikom izricanja navedene odluke, već se o iste u potpunosti oglušio. Ovo posebno imajući u vidu činjenicu da je izrekao presudu bez izvornika iste, odmah po okončanju završnih riječi, ne cijeneći navode branilaca okrivljenih iznjetih u završnim riječima i ne navodeći valjane i obrazlođene razloge za takvu odluku. U konačnom smatram da je ovakva odluka suda posledica pritisaka javnog mnjenja, te medijskog linča koji ujedno okrivljeni trpe za sve vrijeme trajanja ovog postupka, što posebno dobija na težini kada se uzme u obzir činjenica da moj branjenik ima samo 21 godinu života, te da nikada ranije nije osuđivan. Iz svih navedenih razloga smatram da je ovakva odluka suda protivzakonita i pravno neodrživa zbog čega ću blagovremeno izjaviti žalbu", izjavila je Turković.

"Ovo je naš kvart, skini majicu, ubiću te"

Zvaničnim saopštenjem nakon presude oglasio se i Osnovni sud.

"Prvostepenom presudom Osnovnog suda u Podgorici koju je donio sudija Goran Đuković okrivljeni L.R., M.V., A.G., O.K. i P.B. oglašeni su krivim zbog krivičnog djela nasilničko ponašanje u sticaju sa krivičnim djelom teška tjelesna povreda. Navedena krivična djela okrivljeni su učinili na štetu R.D., povodom događaja od 05.03.2023. godine, kada su ovog oštećenog zatekli u igraonici P.S. Gamer, gdje su bili prisutni i drugi igrači, pa kada je skinuo duksericu i ostao u majci sa slikom navijača kluba 'Crvena zvezda', okrivljeni su drskim i bezobzirnim ponašanjem ugrozili sokojstvo građana i remetili javni red i mir, zahtijevajući od oštećenog povišenim tonom da skine navedenu majicu, a nakon što je on to odbio da učini, zadali su mu više udaraca pesnicama, rukama i nogama u predjelu glave i tijela, a nakon što je izguran napolje iz pomenutog lokala, ponovo mu je zadato od strane okrivljenih više udaraca u predjelu glave, dok mu je okrivljeni V.M. palicom zadao udarac u predjelu tjemena, nakon čega su ponovo nastavili da mu zadaju udarce rukama i nogama u predjelu tijela, a okrivljeni V.M. i palicom u predjelu glave, uputivši mu tom prilikom i riječi 'Ovo je naš kvart, skini majicu, ubiću te', a nakon toga ga je okrivljeni R.L. uhvatio za stomak i sa okrivljenim K.O. podigao sa asfalta i dok su ga držali, okrivljeni V.M. mu je pocijepao majicu, a za to vrijeme ispred lokala napadnuti su i oštećeni P.M., M.L. i V.B., pri čemu je oštećeni R.D. zadobio i tešku tjelesnu povredu", navodi se u saopštenju.

"Po zaključenju glavnog pretresa, sud je odmah izrekao presudu i objavio je sa bitnim razlozima i to shodno odredbi čl. 458 st. 5 Zakonika o krivičnom postupku. Okrivljeni L.R. i M.V su osuđeni jedinstvenom kaznom zatvora u trajanju od po godinu i dva mjeseca, a okrivljeni A.G., O.K. i P.B. na kazne zatvora u trajanju od po godinu dana. Okrivljenom L.R. sud je izrekao i mjeru bezbjednosti obaveznog liječenja alkoholičara i narkomana koja se ima sprovesti u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija. Istovremeno, u odnosu na okrivljene L.R. i M.V., sud je donio rješenje o produženju pritvora, a vrijeme provedeno u pritvoru okrivljenima se, shodno zakonu, uračunava u vrijeme izvršenja kazne. Pisani otpravak presude sa bližim razlozima biće izrađen u zakonskom roku i dostavljen strankama. Kako se radi o prvostepenoj odluci, nezadovoljne stranke imaju pravo žalbe u zakonskom roku", zaključuje sud.

Bonus video: