Zvicer diktirao i policijske objave

Vođa kavačkog klana tražio od policajca da lažno informiše javnost, kako bi sačuvali krticu u redovima škaljaraca. Lazović mu odgovarao da čini sve što može i da njegov otac Zoran odlučuje što će i gdje objaviti

73362 pregleda 60 reakcija 19 komentar(a)
Policajac obećavao da će napisati sve što Zvicer traži (ilustracija), Foto: Shutterstock
Policajac obećavao da će napisati sve što Zvicer traži (ilustracija), Foto: Shutterstock

Navodni vođa kavačkog klana Radoje Zvicer učio je nekadašnjeg bezbjednjaka Petra Lazovića kako i u kojim medijima da plasira lažne informacije, kako bi na taj način sačuvao “krticu” koju je imao u suparničkom škaljarskom klanu.

U telefonskoj komunikaciji iz novembra 2020. godine, Kotoranin tom uhapšenom policajcu servira informacije o pripremi likvidacije Slobodana Kašćelana.

Istovremeno, Zvicer insistira da Lazović utiče na Upravu policije da u jednom štampanom mediju objavi da je to ubistvo spriječeno u saradnji sa njihovim kolegama iz Ukrajine.

On na taj način pokušava da obmane škaljarce - da informacije stižu iz zvaničnog Kijeva, a ne cure iz njihovog klana.

Zvicer je par mjeseci prije ovog dopisivanja teško ranjen u Ukrajini. Ekipa okupljena oko škaljarskog klana na njega je ispalila više hitaca iz vatrenog oružja... Među napadačima bili su Stefan Đukić Mandić i Emil Tuzović.

“Ono sa kolegama iz Ukrajine se mora napisati u *******. Samo ne Vijesti”, piše on.

Njihova komunikacija dio je prepiske sa nekada kriptovane Skaj aplikacije, a čije transkripte je crnogorskim istražiteljima dostavio Europol.

“Tuzu je pao tel. pa su usporili akciju, zato sam ti rek’o moramo u novine izbaciti sa kolegama iz Ukrajine... Kad završi akcija kažeš u saradnji sa kolegama iz Ukrajine spriječena likvidacija”, piše Zvicer policajcu krajem novembra 2020. godine.

Zabranjeno preuzimanje fotografije bez saglasnosti redakcije Vijesti.

Zvicer
Zvicerfoto: Skaj/Vijesti

Lazović potom pita za tajming objave: “Je li to treba da se izbaci kad se ovo završi oko Starog?”

“Jeste, da ne bi nagrdio krticu”, odgovara mu Zvicer.

Nakon toga razmjenjuju informacije o planiranju likvidacije njihovog saradnika Kašćelana, koji važi za jednog od vođa te kriminalne organizacije iz Kotora.

Zvicer tada ponovo zahtijeva o čemu policija da informiše građane: “Ovi će prekinuti akciju, sve Bošković javlja, kaže 2-3 dana ste dolje, niko ne zna zašto... Možeš li u novine izbaciti da se pretresala kuća nama”, sugeriše on, valjda da bi zavarali tragove da policija u toj primorskoj opštini kontroliše i njih.

“A oćemo ovo da čuvamo izvor, smislićemo kako da izbacimo”, odgovara mu Lazović.

“Onako brate, sa kolegama iz Ukr. to moramo, jer je šiptaru pao tel. juče i sve se poklapa”, objašnjava mu Zvicer.

“Oćemo, napravićemo to. Taj izvor je blago”, odgovara mu Lazović 26. novembra.

Jedna od fotografija Petra Lazovića na Skaj aplikaciji
Jedna od fotografija Petra Lazovića na Skaj aplikacijifoto: Vijesti/Skaj

Dva dana kasnije Zvicer ponavlja da se mora objaviti informacija tako kako je tražio.

“Oćemo, oćemo. Rekao sam Z. Što će đe da se piše on dogovara”, piše mu Lazović.

U zaštićenoj komunikaciji on inicijalom Z označava svog oca Zorana Lazovića, tadašnjeg pomoćnika direktora Uprave policije.

Nekoliko dana kasnije, početkom decembra, Zvicer opet podsjeća Lazovića da se mora objaviti kako su ukrajinski policajci učestvovali u akciji: “Moramo ono u novine za Ukrajinu i priču da se Tuzu ozračila kripta, da u sobu ima kameru”, piše on.

“To ćemo spremiti saopštenje. E čuš Tuzo slinavi. A kad izlazi on”, pita Lazović.

Šef kavčana odgovara mu da Tuzo i Boreta drže čitavu klan i da nisu još osuđeni.

Policajca tada zanima kakav je zakon u Ukrajini i koliko će biti osuđeni napadači na Zvicera: “Kažu da su svoje krtice zahvaljujući njima Ukrajinci obalili”...

“Zakon kao kod nas”, odgovara mu Zvicer 4. decembra...

18. jula 2022. godine, uhapšen je Petar Lazović pod optužbom da je kao službenik Uprave policije radio za mafiju, a ne protiv nje. On je u podgoričkom Višem sudu negirao krivicu, rekavši da je hapsio pripadnike kavačkog klana, a ne s njima sarađivao. Njegovo ime sastavni je dio nekoliko predmeta SDT-a, a tereti se za izvršenje najtežih krivičnih djela...

U danima kada dogovaraju plasiranje lažnih informacija, Zvicer i mlađi Lazović razmijenili su na stotine poruka, a o tome su razgovarali i sa odbjeglim policajcem Ljubom Milovićem.

Tokom prepiske Lazović polaže račune Zviceru i referiše mu što preduzimaju protiv pripadnika organizovane kriminalne grupe “škaljarski klan”...

Bomba za Kašćelana

Iz Specijalnog državnog tužilaštva pod vođstvom Milivoje Katnića u januaru 2021. godine saopštili su da su spriječili ubistvo Kašćelana.

Prema nezvaničnim informacijama trebalo je bude likvidiran 22. januara, dok je blindiranim automobilom dolazio na suđenje u Viši sud u Podgorici.

Prema informacijama iz istrage, Kašćelan je tog dana trebalo da bude napadnut na jednom od semafora u Podgorici dok se nalazio u automobilu - plan škaljarske kriminalne grupe bio je da aktiviraju improvizovanu eksplozivnu napravu, koju bi postavili tako što bi motociklom prišli njegovom vozilu i magnetom je prikačili...

Dvojca članova grupe na motoru, kako vjeruju specijalni tužioci, trebalo je da sačekaju detonaciju razorne bombe, a ukoliko bi Kašćelan ostao živ, oni bi mu prišli i pucali u njega iz blizine...

Kašćelanu je tog dana bilo zakazano suđenje u podgoričkom Višem sudu gdje odgovara za pranje novca, ali je odgođeno...

Kašćelan u policijskoj stanici u Kotoru
Kašćelan u policijskoj stanici u Kotorufoto: Vijesti/Skaj

Specijalni tužilac Saša Čađenović saopštio je na konferenciji za novinare da je realizacija kriminalnog plana “prekinuta u trenucima izvršenja krivičnog djela”, ne pojašnjavajući detalje gdje i kako je osujećen plan organizacije. On nije pominjao ime mete.

Tužilac je pojasnio da su tog dana, u jutarnjim časovima, pripadnici iste kriminalne organizacija namjeravali da likvidiraju i Beograđane Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, takođe članove kavačke grupe, a plan je bio da u njih pucaju dok stoje u redu za čekiranje karata u zgradi Aerodroma u Tivtu.

Tužilac Čađenović naknadno je uhapšen pod optužbom da je dio kavačkog klana, odnosno da je pomogao nekim pripadnicima te grupe da izbjegnu krivično gonjenje...

Bonus video: