Šaranović: Pripremiću predlog za razrješenje Brđanina

Skupštinski odbor danas nije usvojio dva izvještaja direktora policije iz prošle godine

40271 pregleda 112 reakcija 49 komentar(a)
Šaranović, Foto: Luka Zeković
Šaranović, Foto: Luka Zeković

Ministar unutrašnjih poslova Danilo Šaranović saopštio je da će pripremiti predlog za razrješenje direktora Uprave policije Zorana Brđanina.

Kazao je da čeka izvještaj skupštinskog Odbora za bezbjednost i odbranu o ishodu današnje sjednice.

Odbor danas nije usvojio dva Brđaninova izvještaja, za period od 1. januara do 15. maja i od 15. maja do 23. novembra prošle godine. On nije došao na sjednicu.

"Prije desetak dana sam, uz duboko poštovanje institucionalnog integriteta države, najavio važan korak u pravcu očuvanja reda i pravde unutar našeg sistema. Kao jedan od onih koji je u obavezi da čuva javni interes, obavijestio sam javnost da ću, ukoliko nadležni skupštinski odbor izrazi negativan stav prema izvještajima o radu Uprave policije za vrijeme mandata gospodina Brđanina, ili bilo kog drugog direktora, postupiti u skladu sa članom 16 stav 3 Zakona o unutrašnjim poslovima. Ovaj korak nije samo proceduralni akt, već odraz naše posvećenosti vladavini prava i nepristrasnosti", saopštio je Šaranović.

Kazao je da će odluke donijete na današnjoj sjednici odbora biti osnova za dalje postupanje "u potpunosti u skladu sa zakonom i procedurama naše države".

"Pripremiću predlog za razrješenje i dostaviću ga Vladi i nadležnim komisijama, s punom svijesti o težini i odgovornosti koju ovaj čin nosi. Svjedoci smo trenutka u kojem se jasno pokazuje da je došlo vrijeme kada se sudske presude, odluke Skupštine Crne Gore i njenih radnih tijela ne samo izriču i donose, već se aktivno uvažavaju i poštuju. Prošlo je doba kada je samovolja bila praksa. Ovo je vrijeme u kojem se institucionalni integritet, transparentnost postupanja i poštovanje zakona stavljaju na prvo mjesto", zaključio je Šaranović.

Bonus video: